İvesi ve Morkaraman kuzularında değişik vücut ölçüleri bakımından büyüme eğrileri
The growth curves for some body measurements in Awassi and Red-Karaman lambs
  1. Tez No: 131498
  2. Yazar: FERDA KÖYCEĞİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI EMSEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: İvesi, Morkaraman, Büyüme Eğrileri, Doğrusal model, Doğrusal olmayan modeller, Awassi, Red-karaman, Growth Curve, Linear model, Nonlinear model
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Y.Lisans Tezi İVESİ VE MORKARAMAN KUZULARINDA DEĞİŞİK VÜCUT ÖLÇÜLERİ BAKIMINDAN BÜYÜME EĞRİLERİ Ferda KÖYCEĞİZ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman:Prof. Dr. Hakkı EMSEN İvesi ve Morkaraman kuzularında doğumdan itibaren 11 aylık yaşa kadar olan dönemde canlı ağırlık, cidago yüksekliği, göğüs derinliği, kürekler arkası göğüs genişliği, vücut uzunluğu, ve göğüs çevresi ölçümlerine ait veriler kullanılarak büyüme eğrilerinin çizilmesi amaçlanmıştır. Büyümeyi tanımlamak amacıyla kuzulardanl5 günde bir canlı ağırlık ve vücut ölçümleri alınmıştır. Zamana göre doğrusal ve doğrusal olmayan büyüme modelleri kullanilmıştır. Yapılan analizler sonucunda, doğrusal olmayan modellerde Morkaraman ve İvesi ırkında en iyi uyumu Brody modeli vermiştir. Bunu Richard modeli takip etmektedir. En düşük model ise Gompertz model vermiştir. Doğrusal modellerde ise en iyi uyumu Kübik model göstermiştir. En düşük modelde Linear model olarak bulunmuştur. 2003, 80 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE GROWTH CURVES FOR SOME BODY MEASUREMENTS IN AWASSI AND RED-KARAMAN LAMBS Ferda KÖYCE?İZ Atatürk University Granduate School of Natural Applied Science Department of Animal Science Supervisor: Prof. Dr. Hakkı EMSEN In this study, it was aimed that the estimating of growth curves for live weight, height at withers chest dept, the width of chest behind the soulders, body length and girth from birth to eleven month age in Awassi and Red-karaman lambs. In order to describe the growth for these measurements, the data were taken from lambs periodically 15 days. And then for the determining of the variation for the weight and some body measurements linear and nonlinear model was used. The results showed that Brody model is a suitable model in nonlinear model, for identification of variations in live weigth and some body measurements of Redkaraman and Awassi lambs. The Richard model followed the Brody model. The Gompertz model was estimated as the lowest model. The Kübik model was found as the best model in linear models. The linear model was estimated the lowest the model in linear model 2003, 80 pages