Öğütülmüş hafif agrega-çimento, alçı-kireç ile üretilen prefabrik yapı elemanlarının tarımsal yapılarda kullanım olanakları üzerine bir araştırma
A research on the use probability of prefabric building materials produced from grounded lightweight aggregate-cement-gypsum-lime
- Tez No: 131499
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÖRÜNG
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Hafif agrega, çimento, alçı, kireç, sıkıştırma yöntemi
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÖĞÜTÜLMÜŞ HAFİF AGREGA-ÇİMENTO-ALÇI-KİREÇ İLE ÜRETİLEN PREFABRİK YAPI ELEMANLARININ TARIMSAL YAPILARDA KULLANIM OLANAKLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Yalçın KARADUTLU Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabil im Dalı Danışman: Prof. Dr. İbrahim ÖRÜNG Bu araştırmada, öğütülmüş hafif agrcganın belirli oranlarda çimento, alçı ve kireç ile birlikte karıştırılmasıyla, sıkıştırma işlemi uygulanmayan ve uygulanan beton bloklar üretilmiş ve tüm örnekler buhar küründe tutulmuştur. Sıkıştırma işlemi uygulanmayan örneklerde, 13-63 kgf/cın2 arasında basınç dayanımı. 876-1169 kg/m3 arasında birim ağırlık, 0,22-0,33 kcal/mh'C arasında ısı iletkenlik değerleri ölçülmüştür. Sıkıştırma işlemi uygulanan örneklerde ise 21-376 kgf/cnr arasında basınç dayanımı, 1211-1616 kg/m3 arasında birim ağırlık, 0,34-0,57 kcal/mh°C arasında ısı iletkenlik değerleri bulunmuştur. Sıkıştırma yöntemiyle öğütülmüş hafif agregaya, az oranda çimento, kireç ve alçı katılarak sıkıştırma işlemi uygulanmamış örneklere göre genelde daha iyi fiziksel ve mekanik özelliklere sahip yapı malzemeleri üretilebileceği sonucuna varılmıştır. 2003, 73 sayfa.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A RESEARCH ON THE USE PROBABILITY OF PREFABRIC BUILDING MATERIALS PRODUCED FROM GROUNDED LIGHTWEIGHT AGGREGATE-CEMENT-GYPSUM-LIME Yalçın KARADUTLU Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Agricultural Buildings and Irrigation Supervisor: Prof. Dr. Ibrahim ÖRÜNG In this study, pressure processed and non-pressure processed concrete blocks were produced by using grounded lightweight aggregate mixed with certain ration cement, gypsum and lime and all specimens was holded in steam curing. Compressive straight, unit weight and thermal conductivity values of non-pressure processed concrete samples were determined as 13-63 kgf/cin2, 876-1 169 kg/nr, 0.22- 0,33 kcal/mh°C respectively. These values were determined as 21-376 kg/cm2, 1211- 1616 kg/m3, 0,34-0,57 kcaI/mh°C respectively from samples produced with pressure method. It is found out that building materials with better physical and mechanical properties can be produced by pressure method using grounded lightweight aggregate, low-rated cement, gypsum and lime, as compered with non- pressure method. 2003, 73 pages. Keyswords: Lightweight aggregate, cement, gypsum, lime, pressure method.