Bal arılarında (Apis mellifera L. ) polen toplama faaliyetlerinin koloni gelişimi ve bal verimi üzerine etkileri
The Effect of pollen collection activity on colony development and honey yield in the honey bees (Apis mellifera L. )
- Tez No: 131497
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET DODOLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bal arısı, koloni gelişimi, polen tuzağı, bal, polen, Honey bee, colony development, pollen traping, honey, pollen ii
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAL ARILARINDA (Apis mellifera L.) POLEN TOPLAMA FAALİYETLERİNİN KOLONİ GELİŞİMİ VE BAL VERİMİ ÜZERİNE ETKİSİ Yaşar ERDOĞAN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DODOLOĞLU 2003 yılında Erzurum (İspir)'da yapılan bu çalışma ile polen üretiminin bal arılarında {Apis mellifera L.) koloni gelişimi ve bal verimi üzerine olan etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada ana arı yaşı ve koloni populasyon güçleri eşitlenerek, üç farklı gruba ayrılan 30 adet koloni kullanılmıştır. Birinci gruptaki 10 koloniye 08:00-12:00 saatleri, ikinci gruptaki 10 koloniye ise 10:00-12:00 saatleri arasında 6 hafta boyunca her gün, kovan uçuş tahtası üzerine monte edilebilen tipte polen tuzakları takılmıştır. Üçüncü gruba araştırma süresince polen tuzağı takılmamış, bu grup kontrol grubunu oluşturmuştur. Araştırma sonunda 08:00-12:00 saatleri arasında polen tuzağı takılan kolonilerde ortalama anlı çerçeve sayısı 12.27±0.31 adet, yavrulu alan. miktarı 3. 227. 5 7± 197. 74 cm2, 10:00-12:00 saatleri arasında polen tuzağı takılan kolonilerde ortalama anlı çerçeve sayısı 11.93±0.34 adet, yavrulu alan miktarı 3.135.55±237.92 cm2, kontrol grubunda ise ortalama anlı çerçeve sayısı 12.53±0.28 adet, yavrulu alan miktarı 3.174. 18±187.04 cm2 olarak belirlenmiştir. Araştırmada polen üretiminin bal arısı kolonilerinin gelişimine ve bal üretimine olumsuz etkisi görülmemiştir. 2003, 41 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECT OF POLLEN COLLECTION ACTIVITY ON COLONY DEVELOPMENT AND HONEY YIELD IN THE HONEY BEES (Apis mellifera L.) Yaşar ERDO?AN Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ahmet DODOLO?LU The study, carried out in Erzurum (İspir) in 2003 has aimed to explore the effects of pollen traping on the colony development and honey yield of honey bees (Apis mellifera L.). During the investigation, totally 30 colonies were used and divided into three groups after been equalized for queen age and colony population strength. For 20 colonies of the first and second groups, during 6 weeks for every day between 08:00- 12:00 hrs, the second group for every day between 10:00-12:00 hrs moveable pollen traps were mounted on enter of beehive. Pollen trap was not applied, for the third group, and these became control colonies. At the end of the investigation, for the first group with pollen traps the average number of bee frames was 12.27±0.31 items, and the brood area was 3227.57±197.74 cm2, the second group with pollen traps the average number of bee frames was 11.93±0.34 items, and the brood area was 3135.55±237.92 cm2. İn the control group the number of bee frames was 12.53±0.28 per colony items, and the brood area was 3174.18±187.04cm2/colony. İn the study, pollen traping did not show significant negative effect on the colony development and honey yield. 2003, 41 Pages