Barajların dinamik analiz yöntemleri
Dynamic analysis methods of dams
  1. Tez No: 131512
  2. Yazar: ATİLA KUMBASAROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sonlu Elemanlar Yöntemi, Lineer Dinamik Analiz, Lineer Olmayan Dinamik Analiz, Eğri Tanımlama Modeli, Erzurum, Finite Element Method, Linear Dynamic Analysis, Nonlinear Dynamic Analysis, Curve Descripiton Model, Erzurum 11
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET Y.Lisans Tezi BARAJLARIN DİNAMİK ANALİZ YÖNTEMLERİ Atila KUMBASAROĞLU Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü înşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ahmet BUDAK Türkiye'de en büyük inşaat yatırımlarının yapıldığı alanlardan biri barajlardır. Türkiye ekonomisinde; barajların depreme dayanıklı olarak projelendirilmesi önemli bir yere sahiptir. Depreme karşı tasarımın temelini dinamik analizler oluşturmaktadır. Bu araştırmada; baraj ların sınıflandırılması yapılmış, baraj tiplerinin seçilmesinde esas alman kriterler araştırılmış ve barajlara gelen statik ve dinamik yükler detaylı bir şekilde verilmiştir. Basitleştirilmiş analiz yöntemleri olarak anılan, barajların dinamik analiz yöntemleri araştırılarak, son zamanlarda yaygın bir şekilde kullanılmaya başlayan sonlu elemanlar yöntemi barajlara uygulanmıştır. Toprak dolgu ve beton ağırlık barajlar için lineer ve lineer olmayan analizler çalışılmış ve modellemenin nasıl yapıldığı irdelenmiştir. Bu doğrultuda, lineer olmayan modellemede toprak dolgu barajlar için Drucker-Prager ve Eğri Tanımlama modelleri, beton ağırlık barajlar için ise Drucker-Prager ve Üç Parametreli Model yaklaşımlarından faydalanılmıştır. Sonuç olarak; sonlu elemanlar yönteminin, basitleştirilmiş analiz yöntemlerine olan üstünlüğü ile, lineer ve lineer olmayan modellemeler de birbirleriyle karşılaştırılmış, lineer olmayan modellemenin teorik olarak gerçeğe daha yakın sonuçlar vereceği belirlenmiştir. 2003, 113 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DYNAMIC ANALYSIS METHODS OF DAMS Atila KUMBASARO?LU Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Ahmet BUDAK In Turkey, one of the areas in which the most investment is made, is the dams. For Turkey economicy, dams are important to be protected durable to the eartquakes. The dinamic analyses are the fundamental of earthquake durability designs. In this study; the dams were catagorized, the criteria for chosing the dam types were investigated and the live or dead loads affecting the dams were given in details. The simplified analysing methods for the dynamic analyses of the dams were investigated and the finite element model, which is used commonly in recent years, was explained with more details. For earth-filled and concrete dams, linear and nonlinear analyses were studied and it was examined how these models are made. For this purpose, in nonlinear models for earth-filled dams, Drucker-Prager and curved description models were used. On the other hand, for concrete dams Drucker-Prager and three parameters models were studied. As a result, it was seen that finite-element model is a more seperior method than the linear and nonlinear methods and nonlinear models verify more realistic results theoritically. 2003, 113 pages