Erzurum Merkez, Ilıca, Aşkale ve Çat ilçelerindeki meralarda bulunan Cicadellidae (Homoptera) türleri üzerinde bazı çalışmalar
Some studies on Cicadellidae (Homoptera) species found in the rangelands of Erzurum Central, Ilıca, Aşkale and Çat districts
  1. Tez No: 131511
  2. Yazar: CELALETTİN AYGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RÜSTEM HAYAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Cicadellidae, Homoptera, Rakım, Eğim, Erozyon, Otlatma, İndikatör bitki, Cicadellidae, Homoptera, Altitude, Slope, Erosion, Grazing, Indicator Plant u
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET Y.Lisans Tezi ERZURUM MERKEZ, ILICA, AŞKALE VE ÇAT İLÇELERİNDEKİ MERALARDA BULUNAN CICADELLIDAE (HOMOPTERA) TÜRLERİ ÜZERİNDE BAZI ÇALIŞMALAR Celalettln AYGÜN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Rüstem HAYAT Erzurum Merkez, Ilıca, Aşkale ve Çat İlçelerinde bulunan Cicadellidae (Homoptera) Türleri Üzerinde yürütülen çalışmalarda 2001 yılı temmuz ve ağustos aylarında, (03.07.2001 - 01.08.2001) 90 noktadan her alandan 100 atrap olmak üzere atrapla süpürülerek toplam 1699 adet örnek toplanmıştır. Toplanan örnekler standart metotlara tabi tutularak teşhis aşamasına getirilmiş ve teşhisleri yapılmıştır.Toplam 34 tür belirlenmiştir. Cicadellidae türleri ve bu türlerin toplama alanları ile ilgili bilgiler bilgisayara kaydedilerek Tarist İstatistik programında Korelasyon analizi yapılmış, bu alanlarda bulunan türlerin köye uzaklık, eğim, otlatma, rakım, erozyon ve indikatör bitki ile olan ilişkileri (P< 0,01) ve (P< 0,05) önem seviyelerinde önemli bulunmuştur. Korelasyona doğrudan ve dolaylı etkisi olan değişkenlerden önemli olanların path katsayıları, etki dereceleri ve korelasyon katsayıları belirlenmiş, böcek yoğunluğunu etkileyen unsurlar ile cicadellidae türlerin bulunduğu alanların özellikleri de tespit edilmiştir., 2003, 112 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis SOME STUDIES ON CICADELLIDAE (HOMOPTERA) SPECIES FOUND IN THE RANGELANDS OF ERZURUM CENTRAL, ILICA, AŞKALE AND ÇAT DISTRICTS Celalettin AYGUN Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: Assoc.Prof. Dr. Rüstem HAYAT This study was conducted in the rangelands of Erzurum Central, Ilıca, Aşkale and Çat districts to determine the distribution of Cicadellidae (Homoptera) species in terms of distance to village, slope, grazing, altitude, erosion and indicator plants between 3r of July and 1st of August, 2001. During the survey study 1699 samples were collected in 90 areas through 100 sweepnet sweeps per area. Samples were diagnosed through standard methods and 34 species were determined. The data from the survey study were typed onto the disc and analysed with TARIST statistical package. Analysis of the data revealed that population of these species was significantly correlated to distance, slope, grazing, altitude, erosion and indicator plants (P< 0,01 and P< 0,05). Variables having direct or indirect effects on the correlation were determined through path analysis. Path coefficients of that variables, their effect degrees and correlation coefficients were determined, along with the factors affecting insect population and characteristics of the areas where Cicadellidae species were collected. 2003, 112 pages