Bentonit uçucu kül ve silis dumanı katkılı çimento enjeksiyonu uygulanan granüler zeminlerde serbest basınç mukavemetinin incelenmesi
Investigation of unconfined compressive strength of cement injection blended with bentonite fly ash and silica fume to granular soils
  1. Tez No: 131515
  2. Yazar: GÖKHAN GÜNGÖRMÜŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZCAN TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enjeksiyon, bentonit, uçucu kül, silis dumanı, granüler zemin, Injection, bentonite, fly ash, silica fume, granular soil u
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BENTONİT UÇUCU KÜL VE SİLİS DUMANI KATKILI ÇİMENTO ENJEKSİYONU UYGULANAN GRANÜLER ZEMİNLERDE SERBEST BASINÇ MUKAVEMETİNİN İNCELENMESİ Gökhan GÜNGÖRMÜŞ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Özcan TAN Bu tez çalışmasında zemin iyileştirme yöntemlerinden birisi olan ve günümüzde geoteknik mühendisliğinde pratik olarak kullanılan enjeksiyon konusu incelenmiştir. Enjeksiyon, zeminlerin kayma mukavemetini artırmak, oturma ve geçirimliliği azaltmak için çatlaklı kaya, kum-çakıl veya alüvyon zemin içerisindeki boşluklara, basınç altında bir karışımın gönderilmesi işlemidir. Çimento enjeksiyonlarında ekonomikliği sağlamak ve daha iyi karışım özellikleri elde etmek için çimento ile birlikte çimentodan daha ucuz katkı malzemeleri kullanılmaktadır. Çalışmada farklı oranlardaki bentonit, uçucu kül ve silis dumanı ile birlikte hazırlanan çimento enjeksiyonu karışımları granüler zeminlere uygulanmış ve bu zeminlerin enjeksiyondan sonraki serbest basınç mukavemetleri araştırılmıştır. Deneyler için Taguchi Yöntemine göre 3 parametreli 4 seviyeli L16 deney tasarım tablosu seçilmiştir. Enjeksiyon karışımlarının hazırlanmasında, kullanılan katı ağırlığının %0, %0.5, %1 ve %3'ü oranlarında bentonit, %10, %20, %30 ve %40'ı oranlarında uçucu kül ve %0, %5, %10 ve %20'si oranlarında silis dumanı kullanılmıştır. Su/katı oranı 1 olarak hazırlanan enjeksiyon karışımları; rölatif sıkılığı 0.70, tane çapı aralığı 2-10 mm olan, 10 cm çapında ve 20 cm yüksekliğinde silindirik flexiglas kalıplar içerisindeki çakıl örneklerine 1 atmosfer basınç altında enjekte edilmiştir. Bu örneklerin 7, 14 ve 28 günlük serbest basınç mukavemetleri belirlenerek, sadece çimento ile hazırlanan enjeksiyon karışımı uygulanmış numunelerin deney sonuçlan ile karşılaştırılmıştır. Bentonit, uçucu kül ve silis dumanının serbest basınç mukavemeti üzerindeki etkileri de araştırılmıştır. Yapılan deneyler sonucunda; katkı maddeleri kullanılarak çimento enjeksiyonu uygulanmış zemin örneklerinin 7, 14 ve 28 günlük serbest basınç mukavemetlerinin, sadece çimento ile enjeksiyon uygulanmış numunelerin serbest basınç mukavemetlerinden daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca enjeksiyon uygulanmış zemin numunelerinin serbest basınç mukavemetleri üzerinde en çok etkili parametrenin silis dumanı, en az etkili parametrenin ise bentonit olduğu belirlenmiştir. 2003, 71 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF UNCONFINED COMPRESSIVE STRENGTH OF CEMENT INJECTION BLENDED WITH BENTONITE FLY ASH AND SILICA FUME TO GRANULAR SOILS Gökhan GÜNGÖRMÜŞ Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Özcan TAN The application, which is one of the soil improvement methods and is practically used in geotechnical engineering nowadays, was investigated. Injection is the method of injecting a mixture to the voids of sandy-gravely or alluvial soils in order to increase the shear strength and decrease the settlement and hydraulic conductivity of soils under pressure. In order to get economy at cement injections and better mixture characteristics, the additive materials cheaper than cement are used with cement. The cement injection mixtures prepared by different percentages of bentonite, fly ash, and silica fume were injected to granular samples and unconfmed compressive strengths of these samples after the injection were determined. For the experiments, LI 6 orthogonal array with three parameters and four levels were selected using Taguchi Design of Experiment Method. In the preparation of the injection mixtures, 0%, 0.5%,1%, and 3% bentonite; 10%, 20%, 30%, and 40% fly ash; and 0%, 5%, 10%, and 20% silica fume were used by the total solid weight of the mixtures. The injection mixtures prepared by water/solid of 1.00 were injected under 1 atmospheric pressure into the aggregate samples, which had a relative density of 0.70 and grain diameters of 2-10 mm. These aggregate samples were placed in the cylindrical flexi glass moulds of 10 cm diameter and of 20 cm height. The unconfmed compressive strengths of these samples for 7, 14, and 28 days were determined, and these results were compared with the results of samples injected only with cement. In addition, the effect of bentonite, fly ash and silica fume were investigated As a result of the experiments; it was found that the unconfmed compressive strengths of the soil samples injected cement mixture by using additive materials for 7, 14, and 28 days were higher than the unconfmed compressive strengths of the samples injected only with cement. It was also determined that the most effective parameter on the variation of the unconfmed compressive strength of the injected samples was silica fume, while the least effective parameter was the bentonite. 2003, 71 pages