Tarım politikalarının etkinliği üzerine bir araştırma: Pazaryolu örneği
A Study on the effectiveness agricultural policies: The case of Pazaryolu
- Tez No: 131534
- Danışmanlar: PROF. DR. TAYYAR AKYILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarım politikası, kalkınma, etkinlik, yerel katılım, Erzurum, Pazaryolu, Agricultural policy, development, efficiency, local participation, Erzurum, Pazaryolu u
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
ÖZET Doktora Tezi TARIM POLİTİKALARININ ETKİNLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: PAZARYOLU ÖRNEĞİ Yalçın YILMAZ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Yönetici: Prof. Dr. Tayyar AYYILDIZ Ortak Yönetici : Yrd. Doç. Dr. Kenan PEKER Taran politikaları kalkınma planlarının ışığında hazırlanmakta ve çeşitli kamu kuruluşları vasıtasıyla uygulanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, araştırma yöresindeki tarım politikası uygulamalarının başarılı olup olmadığını belirlemektir. Araştırma, Erzurum İli Pazaryolu îlçesi'ndeki 15 köydeki 124 tarım işletmesini kapsamaktadır. Yörede uygulanan tarım politikalarının geldiği nokta anket, mülakat ve gözlem metotlarıyla tespit edilmiştir. Ayrıca bu araştırmanın sonuçlan Türkiye ve diğer ülkelerle mukayese edilmiştir. Bu çalışmayla Pazaryolu ilçesine bağlı 15 köyde tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen çiftçilerle görüşülerek anketler uygulanmıştır. Ayrıca araştırma yöresindeki teknik elemanlara tamsayım uygulanmıştır. Yöneticilerle değerlendirmeler yapılmıştır. Elde edilen verilerden hesaplanan istatiksel özetlerle tablolar oluşturulmuş ve gerekli karşılaştırmalar yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, kalkınma planlarındaki ilkeler doğrultusunda hazırlanan tarım politikaları başarılı değildir. Eğitim, ulaşım, kültür, idarî sistem gibi diğer politika unsurlarının da rolü olmasına rağmen taran politikaları, çiftçinin eğitim ve gelir düzeyinin artırılması, kârlılığı yüksek ürün deseninin seçilmesi, arazilerin ve işletmelerin optimal ölçeklere getirilmesi ve yayım örgütünün eğitilmesi konularında başarısız olmuştur. Yukarıda belirtilen sorunların çözümü için, tarımsal karar mekanizmalarının yeniden yapılandırılarak tarım politikalarının etkinliğinin artırılması zorunludur. Yönetici, araştırmacı, çiftçi, yayımcı ve tarım kesimi temsilcilerinin katıldığı platformların oluşturulmasıyla karar verme süreci daha etkin olacaktır. Yerel inisiyatiflerin önderliğinde ve yerel düzeyde finanse edilecek projelerle, verimliliği artırıcı tarım politikası hedeflerine ulaşmanın daha kolay olacağı düşünülmektedir. 2003, 157 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis A STUDY ON THE EFFECTIVENESS OF THE AGRICULTURAL POLICIES: THE CASE OF PAZARYOLU Yalçın YILMAZ Atatürk University Graduate School of Natural Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor: Prof. Dr. Tayyar AYYILDIZ Common Supervisor: Asst.Prof.Dr. Kenan PEKER The agricultural policies have been prepared under the development plans and implemented by means of official organizations. The aim of this study was to find out if the agricultural policies implemented in the research area were successful. This study includes 124 agricultural enterprises in 15 villages of the Pazaryolu town of Erzurum Province. The performance of the agricultural policies in this area was examined by public surveys, interviews and observations. The results of this study were also compared with Turkey and the other countries. In this study, the farmers in the 15 villages of Pazaryolu town that were selected randomly were interviewed. Questionnaires were also answered by all technical staff. The evaluations were discussed with the administrators. Cross tabs were made to compare the statistical summaries. According to the results, the agricultural policies that were implemented according to the principles in the development plans were not successful in the study area. In spite of the other policy elements. -such as education, communication, culture and administrative system, agricultural policies failed at the enhancement of education and income levels, choosing high profitable product pattern, increasing farm size to the optimum scales, training activities by the extension organization. To solve the problems mentioned above, it is obligatory to increase the effectiveness of the agricultural policies by reconstruction of the agricultural decision making mechanisms. With the formation of platforms that include administrator, researcher, farmer, extension worker and tiie agricultural sector representatives, decision making process would be more effective. It is thought that it will be easier to reach the objectives of agricultural policies that increase productivity by the leadership of the local initiatives and the projects financed locally. 2003, 157 pages