Biyolojik membranların asimetrik potansiyellerinin incelenmesi
The Investigation of asymmetric potential of biological membranes
  1. Tez No: 131552
  2. Yazar: AYGÜL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ERSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Asimetrik potansiyel, taşıma sayısı, periderm membran, kutikula membran, biyomembran, Asymmetric potential, transport number, periderm membrane, cuticular membrane, biomembranes
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ BİYOLOJİK MEMBRANLARIN ASİMETRİK POTANSİYELLERİNİN İNCELENMESİ Aygül ŞAHİN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman :Doç.Dr.Mustafa ERSÖZ 2001, Sayfa: 39 Jüri: Doç. Dr. Mustafa ERSÖZ Prof. Dr. Tevfık ATALAY Y.Doç.Dr. Yunus ÇENGELOĞLU Bu çalışmada; biyolojik membranların başlangıç membran potansiyelleri KCI çözeltisi ile Ag/AgCI elektrottan kullanılarak ölçülmüştür. Emk ölçümleri için her iki bölmede konsantrasyon önce 0,01 M KCI çözeltisi ile dengeye getirildi, dengeden soma birinci bölmedeki membranın iç yüzeyinde (homojen) konsantrasyon 0,01 M'da sabit tutuldu ve diğer bölmedeki konsantrasyon 1 M ile 0,0001 M arasında değiştirildi. Aynı işlem membran ters çevrilerek membranın dışta kalan yüzeyi (heterojen) içinde tekrarlandı. Membranın iki yüzey tabakasının (homojen ve heterojen) her birinde K+ iyonunun taşıma sayısı başlangıç zaman elektromotor kuvvet (emk) ölçümlerinden tayin edildi. Elde edilen sonuçlar heterojen karakterde olan poliester destekli polisülfon membranı ile karşılaştırıldı. Emk ölçümleri ile periderm ve kutikula membranlarının asimetrik özellikleri tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.ScThesis THE ÎNVESTİGATİON OF ASYMMETRIC POTENTİTAL OF BIOLOGICAL MEMBRANES Aygül ŞAHİN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr.Mustafa ERSÖZ 2001, Page: 39 Jury: Assoc. Prof. Dr. Mustafa ERSÖZ Prof. Dr. Tevfik ATALAY Assist. Prof. Dr. Yunus ÇENGELO?LU In this study; initial membrane potentials of biological periderm and cuticular membranes have been measured with KCI solution using Ag/AgCI electrodes. For the emf measurements, the concentration in both compartment were first brought to equilibrium with 0.01 M KCI solution, after equilibration the concentration in one compartment (inner surface of the membrane) was kept constant as 0.01 M and the concentration in other compartment was varied between 10^ M and 1 M. The procedure was reversed as the concentration in the outer surface of the membrane was fixed and the other side was varied. Transport number of K+ ion corresponding to the each of the two surface layers (homogeneous and heterogeneous) of the membrane was evaluated from the initial time emf measurements. The results obtained were compared with charged polysulfone with polyester supported membrane.