Erzurum yöresinde yaygın olarak bulunan büyük toprak gruplarının sınıflandırılması ve haritalandırılması
Classifying and mapping of great soil groups commonly found in Erzurum
  1. Tez No: 131577
  2. Yazar: MÜDAHİR ÖZGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAĞA ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak etüt, toprak sınıflama, haritalama birimi, büyük grup, fizyografya, Soil survey, soil classification, mapping unit, great group, phyisography u
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZET Doktora Tezi ERZURUM YÖRESİNDE YAYGIN OLARAK BULUNAN BÜYÜK TOPRAK GRUPLARININ SINIFLANDIRILMASI VE HARİTALANMASI Müdahir ÖZGÜL Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Gülağa ŞİMŞEK Bu çalışma ile Erzurum yöresinde yayılım gösteren büyük toprak gruplarının belli röliyef, ana materyal ve fızyografik arazi gruplarına bağlı olarak ortaya çıkan özellikleri ile yayılım alanlarının saptanması amaçlanmıştır. Arazi çalışmalarında eğim, ana materyal ve fizyografik konum örnekleme kriteri olarak kullanılmıştır. Bu kriterlere bağlı olarak 11 tane farklı haritalama birimi oluşturulmuş ve bu birimleri temsil etmek üzere her birisinden farklı sayıda toplam 30 örnek toprak profili incelenmiştir. Arazide saptanması gereken özellikler kaydedilerek 109 adet toprak örneği laboratuara taşınmış ve gerekli analizler yapılmıştır. Özellikleri belirlenen topraklar ABD toprak tasnif sistemine göre sıra, alt sıra ve büyük grup düzeyinde sınıflandırılmıştır. Çalışma alanında sıra düzeyinde Mollisol, Entisol, Inceptisol ve Aridisol, alt sıra düzeyinde Ustoll, Aquent, Fluvent, Ustept, Orthent, Orthid, Cambid, Argid ve Arent, büyük grup düzeyinde ise Argiustoll, Fluvaquent, Ustifluvent, Haplustept, Ustorthent, Haplustoll, Calciustept, Calciorthid, Typicustept, Calciustoll, Haplocambid, Haplargid ve Ustarent taksaları saptanmıştır. Çalışma alanında sınırları belirlenen haritalama birimleri ve büyük toprak grupları Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) veri tabanı kullanılarak haritaya geçilmiştir. Arazinin eğimi, toprağın ana materyali, fizyografik arazi grubu ve toprağın girdiği büyük grup veri tabanında bilgi olarak kullanılmıştır. Haritalama birimi ve büyük toprak gruplarının kapladığı alanlar hektar (Ha) olarak hesaplanmıştır. Çalışmada en fazla a lanı 190 000 Ha ile Haplocambid büyük grubu en az alanı da 4460 Ha ile Calciustoll büyük grubu kaplamaktadır. 2003, 151 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis CLASSIFYING AND MAPPING OF GREAT SOIL GROUPS COMMONLY FOUND IN ERZURUM Müdahir ÖZGÜL Atatürk Universty Faculty of Agriculture Department of Soil Science Supervisor: Prof. Dr. Gülağa ŞİMŞEK This study has been conducted to determine spesific characteristics of great soil groups formed under definite topography, parent material and physiographic land groups, and to find out their distribution areas in Erzurum district. Eleven different mapping units have been defined by considering slope gradient, parent material and phyisographic positions ass ampling c riteria. T otal o f 1 09 s oil s amples w ere collected from 3 0 s oil profiles and analyzed land characteristic were olso recorded during soil surveys. Soils in the study area, were classified of soil order, suborder and great group levels according to the ABD soil taxonomy. Mollisol, Inceptisol, Entisol and Aridisol in soil order, Ustoll, Aquent, Fluvent, Ustept, Orthent, Orthid, Cambid, Argid and Arent in suborder, and Argiustoll, Fluvaquent, Ustifiuvent, Haplustept, Ustorthent, Haplustoll, Calciustept, Calciorthid, Typicustept, Calciustoll, Haplocambid, Haplargid and Ustarent in great group levels were determined. Soil mapping units and great groups were mapped using Geographic Information System (GIS) data bases. Distribution areas of mapping units and great group were also determined. The most common soil great group was Haplocambid with a distribution area of 190.000 ha, and the least common soil great group was Calciustoll with an area of 4.460 ha. 2003, 151 pages