Pyronin B ve pyronin Y'nin kolloidal sistemlerde fotofiziksel özelliklerinin incelenmesi
An Investigation of photophysical properties of pyronin B and pyronin Y in colloidal systems
  1. Tez No: 131584
  2. Yazar: MUSTAFA ARIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ ONGANER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ksanten bileşikleri, eksiton teorisi, H agregat, kolloidal SiO2 ve TİO2, miseller, Xanthene compounds, exciton theory, H aggregates, colloidal SİO2 and TİO2, micelles n
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Doktora Tezi PYRONİN B VE PYRONİN Y'NİN KOLLOİDAL SİSTEMLERDE FOTOFİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Mustafa ARIK Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Yavuz ONGANER Ksanten türevlerinden olan Pyronin B (PyB) ve Pyronin Y (PyY)'nin kolloidal Si02, kolloidal Ti02 ve bazı misel sistemlerindeki moleküler dinamiği, moleküler absorpsiyon ve floresans spektroskopi teknikleri kullanılarak incelendi. Katyonik dye bileşikleri olan PyB ve PyY'nin negatif yüklü kolloidal Si02 ile elektrostatik etkileşimin sonucunda her iki bileşiğin konsantrasyonunun arttırılmasıyla absorpsiyon spektrumlarında monomer bandına göre mavi bölgeye kaymış yeni bir bandın oluşumu gözlendi. Moleküler eksiton teorisine göre, H agregat olarak adlandırılan bu oluşumun, floresans özellik göstermemesi iki dye bileşiğinin kolloidal Si02 ortamında floresans kuantum verimlerinde de azalmaya neden olmuştur. Bu sistem için dimer-monomer dengesinin yanısıra, sıcaklığın bir fonksiyonu olarak dimerizasyon dengesi üzerine etki eden faktörler bazı termodinamik parametrelerle tartışıldı. PyB ve PyY'nin pozitif yüklü kolloidal Ti02'in değişik konsantrasyonlarında yapılan incelemelerde ise, absorpsiyon ve floresans spektrumlarında bir değişim olmazken floresans kuantum verimlerinde de aynı sıcaklıkta deiyonize saf su ortamındakilerine kıyasla önemli bir değişim olmamıştır. Negatif yüklü surfaktant olan sodyum dodesil sülfat (SDS) ile PyB ve PyY'nin etkileşimi kritik misel konsantrasyonu (CMC)'nun altında ve üstündeki değerlerde incelendi. CMC altında PyB ve PyY için H agregat oluşumu gözlenirken, CMC üstündeki SDS konsantrasyonlarında bu oluşumun dimer-monomer dengesine göre monomer lehine kaydığı görüldü. Floresans kuantum verimlerinde de CMC altında H agregat oluşumuna bağlı olarak azalma, CMC üstündeki konsantrasyonlarda ise artma olmuştur. Ayrıca yapılan sıcaklık çalışmalarından da bazı termodinamik fonksiyonlar belirlendi. Diğer bir çalışmada, PyB ve PyY'nin pozitif yüklü Hekzadesiltrimetilamonyum bromür (CTAB) ve nötr Triton X-100 (TX-100) ile etkileşimi, CMC altındaki ve üstündeki değerlerde incelendi. Buna göre absorpsiyon ve floresans spektrumlarından bir etkileşimin gerçekleşmediği ve her iki bileşik için bu şartlarda yapılan floresans kuantum verimleri hesaplamalarında da önemli bir değişimin olmadığı belirlendi. 2003,110
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D.Thesis AN INVESTIGATION OF PHOTOPHYSICAL PROPERTIES OF PYRONIN B AND PYRONIN Y IN COLLOIDAL SYSTEMS Mustafa ARIK Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Yavuz ONGANER Molecular dynamics of Pyronin B (PyB) and Pyronin Y (PyY) which are xanthene derivates in colloidal Si02, colloidal Ti02, and some micelle systems were investigated by using molecular absorption and fluorescence spectroscopy techniques. It was observed that interactions between negatively charged colloidal Si02 and cationic dye compounds PyB and PyY cause a new blue-shifted absorption band compared to the monomer absorption band by increasing dye concentration. According to the exciton theory, this new band is called as H aggregate. Owing to non-fluorescence properties of H aggregates, a decrease in fluorescence quantum yields of both compounds in colloidal Si02 medium was observed. For this system, dimer-monomer equilibrium was discussed by employing some thermodynamic parameters which were determined as a function of temperature. The studies related on interactions of PyB and PyY with varying concentrations of positively charged colloidal Ti02 indicated that there is not any formation of aggregates by considering absorption and fluorescence spectra. Moreover, fluorescence quantum yield measurements of dye compounds in this medium do not show any important difference with respect to the fluorescence quantum yields determined in deionized water at the same temperature. The interactions of PyB and PyY with the negatively charged surfactant sodium dodecyl sulphate (SDS) under and above critical micelle concentration (CMC) was investigated and H aggregate formation was observed under CMC. This H aggregate formation with SDS concentrations above CMC resulted a shift towards monomer according to dimer-monomer equilibrium. This study indicated that there was a decrease in fluorescence quantum yields under CMC and an increase at the concentrations above CMC. Also by using temperature studies, some thermodynamic functions were determined. In another study, interactions of the positively charged hexadeciltrimethylaminium bromide (CTAB) and neutral Triton X- 100 (TX-100) with PyB and PyY indicated that there was no any aggregate formation in the absorption and fluorescence spectra for under and above CMC. Moreover, fluorescence quantum yield measurements for these micelle systems also showed that there was no any difference between fluorescence quantum yield values. 2003,110