Mikrodalga enerjisi ve TGA yöntemiyle uleksitin dehidrasyonunun incelenmesi
Research of ulexite dehydration with TGA method and microwave energy
  1. Tez No: 131600
  2. Yazar: ÇİĞDEM EYMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN OKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrodalga, uleksit, dehidrasyon, genetik algoritma, termal analiz, Microwave, ulexite, dehydration, genetic algorithm, thermal analysis ii
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi MİKRODALGA ENERJİSİ VE TGA YÖNTEMİYLE ULEKSİTİN DEHİDRASYONUN İNCELENMESİ Çiğdem EYMİR Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç.Dr. Hüseyin OKUR Mikrodalga enerjisi son zamanlarda kimyasal işlemlerde de oldukça yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle ısıtma etkisinin klasik ısıtma yöntemlerinden farklı olması ve çoğu uygulamalarda daha ekonomik ve daha verimli olması cazibesini gittikçe arttırmaktadır. Genetik algoritma (GA) metodu evrim teorisinin temellerine dayanan problem çözme sistemlerinde gittikçe artan bir ilgiye sahiptir. Özellikle optimizasyon problemlerinde lokal minimum ve lokal maksimuma yakalanma durumu söz konusu olmadığından birçok mühendislik probleminin çözümünde başarıyla kullanılmaktadır. Bu çalışmada uleksitin dehidrasyonu hem Termogravimetri hem de Mikrodalga Enerjisi ile incelenmiştir. TG analiz sonuçlan da Coats-Redfern ve Genetik Algoritma yöntemiyle analiz edilmiştir. Mikrodalga ısıtma ile yapılan çalışmalarda güç ve tane boyutu parametre olarak alınmıştır. Gücün artması ve tane boyutunun küçülmesi dehidrasyon prosesini hızlandırmıştır. TG analizlerinde ise tane boyutu ve ısıtma hızı dikkate alınmıştır. TG verilerinin analizi sonucu dehidrasyon işleminin iki adımda yürüdüğü tespit edilmiştir. Kinetik inceleme sonucunda da GA metoduyla bulunan sonuçların daha anlamlı ve daha doğru olduğu sonucuna varılmıştır. Hatta Coats-Redfern metodunun özellikle düşük aktivasyon enerjisine sahip termal bozunma reaksiyonları için uygun olmadığı belirlenmiştir. 2003, 69 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis RESEARCH ON ULEXITE DEHYDRATION WITH TGA METHOD AND MICROWAVE ENERGY Çiğdem EYMİR Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Hüseyin OKUR Microwave energy has been used highly common in chemical processes, lately. Especially, since its heating effect is different from other classical heating methods, and it is more economical and more productive in many applications, microwave heating method is taking interest among other aplications. Genetic algorithm method is based on evoluation theory and getting interest among other problem solution systems. It has been succesfully used in solution of many engineering problems since there is no arrivial local minimum and local maximum situation in especially optimization problems. In this study, ulexitin dehydration was investigated by both Thermogravimetri and Microwave Energy methods, TG analysis results was analyzed by Coats-Redfern and Genetic Algorithm methods. In studies by using microwave heating, power and particul dimension were taken as parameters. Increase in power and decrease in particul dimension were accelerated the dehydration process. Particul dimension and heating rate were taken into acoount in TG analyses. As a result of TG data, it was determined that dehydration process was happened in two steps. As a result of kinetics investigation, it has been concluded that results found in GA methods were more significant and more correct among other methods. It was determined that, Coats-Redfern method was not suitable for especially thermal decomposition reactions owing low activation energy. 2003, 69 page