Çilek üretiminde solarizasyon uygulamalarına yönelik alternatif mekanizasyon zincirinin ve ekipmanının belirlenmesi
Determination of alternative mechanization application and equipment in solarization in strawberry production
- Tez No: 131686
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. BÜLENT COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mekanizasyon, Çilek, Solarizasyon
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
oz ÇİLEK ÜRETİMİNDE SOLARİZASYON UYGULAMALARINA YÖNELİK ALTERNATİF MEKANİZASYON ZİNCİRİNİN VE EKİPMANININ BELİRLENMESİ Bu çalışmada, çilek yetiştiriciliğinde toprağı dezenfekte etmek amacıyla kullanılan yöntemlerden biri olan solarizasyon uygulamasının belirli aşamalarının mekanize edilerek işgücü gereksinimini azaltmak ve klasik solarizasyon uygulamalarına alternatif olabilecek mekanizasyon zincirlerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda prototip bir örtü serme ekipmanın tasarımı gerçekleştirilmiştir. Çalışma tasarım, imalat ve tarla denemeleri olmak üzere üç adımda gerçekleştirilmiştir. Tarla denmeleri sırasında taşanım yapılan prototip ekipman masura ve düz tarla koşullarında çalıştırılmış, bu sırada ilerleme hızı, iş genişliği, sürüm derinliği, çalışma sırasındaki yakıt tüketimi, işlem kalitesi gibi değerler saptanmıştır. Ayrıca, klasik solarizasyon uygulamalarındaki işçi ile Örtü serme işlemine ilişkin ölçümler gerçekleştirilerek, yöntemler arasındaki fark ortaya konulmuştur. Sonuçta makina kullanılarak masuraya serme (Cl, C2, C3 Yöntemleri), düze serme (Dİ, D2, D3 Yöntemleri) ve işçi kullanılarak masuraya (A Yöntemi) ve düze serme (B Yöntemi) yöntemleri zaman tüketimi, iş kalitesi ve ekonomiklik kriterlerine göre değerlendirildiğinde D2 ve D3 yöntemlerinin diğer yöntemlerden daha başarılı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT DETERMINATION OF ALTERNATIVE MECHANIZATION APPLICATION AND EQUIPMENT IN SOLARIZATION IN STRAWBERRY PRODUCTION la this study it is aimed to reduce the manpower by mechanization in specific stages of solarization, which is used to disinfect the soil and display the mechanization stages which can be alternative to classic solarization applications. According to this aim a prototype mulch layer equipment has been designed. The study has been realised in three stages, design, production, and field essay. During the field essayes the prototype equipment has been set to work in seperated bed (CI, C2, C3 Methods) an flat field conditions (Dl, D2, D3 Methods) and at the same time, values like speed, working width, working depth, fuel consuption during work process and operation qualities have been determined. In addition the difference between classic solarization (A and B methods) and alternative solarization application have been displayed according to the measurement of spreding the cover. As a result, according to the other methods D2 and D3 methods were found succesful when productivity, work quality and economical criteria are considered in alternative solarization and classic solarization for seperated bed and flat field applications. Key Words : Mechanization, Strawberry, Solarization