Astrositomlarda progesteron reseptörü ve Ki-67'nin tümör diferansiasyonu ve biyolojisi ile ilişkisi
The relation of progesterone receptor and Ki-67 with tumor differentiaton and biology in astro cytomas
- Tez No: 131761
- Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN ZORLUDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Astrositoma, progesteron reseptör, Ki-67 labeling indeks, histolojik grade, sağkalım. VII, Astrocytoma, progesterone receptor, Ki-67 labeling index, histologic grade, survival. vm
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Astrositomlarda Progesteron Reseptörü ve Ki-67'nin Tümör Diferansiasyonu ve Biyolojisi ile İlişkisi Steroid hormon reseptörlerinin intrakranial tümörlerde, özellikle meningiomlarda eksprese edildiği birçok araştırmacı tarafından gösterilmiştir. Son yıllarda özellikle progesteron reseptörünün (PGR) intrakranial tümörlerde varlığı ve rolü üzerine yapılan araştırmalar PGR'nin astrositik tümörlerde de eksprese edildiğini ortaya koymuştur. Bu çalışmada Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalında Temmuz 1996-Ağustos 2002 arasında astrositom tanısı alan 90 olguya ait toplam 96 ilk ya da rekürren cerrahi spesimenlerden hazırlanan parafin kesitlere Strept Avidin-Biotin kompleks immünoperoksidaz yöntemi ile Progesteron Reseptör ve Ki-67 primer antikoru uygulanmıştır. Ki-67 labeling indeks (LI) ile büyüme fraksiyonları saptanarak astrositik tümörlerde PGR ekspresyonu ile büyüme potansiyeli karşılaştırılmıştır. Primer astrositik tümör olguları (87 olgu) değerlendirildiğinde, 29 pilositik astrositom olgusunun 17'sinde, 14 anaplastik astrositom olgusunun 13'ünde, 44 glioblastoma olgusunun 42'sinde pozitif PGR immunoreaktivitesi gösterilmiştir. Ortalama Ki-67 LI ve PGR pozitif hücrelerin yüzdesi, yüksek grade'li astrositomlarda düşük grade'lilere göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. PGR boyanma derecesi arttıkça ortalama Ki-67 LI değerleri artmıştır. PGR ekspresyonu yüksek olan olgularda hasta sağkalım süresi anlamlı derecede kısalmıştır. PGR pozitif astrositik tümörlü hastalar PGR negatif olanlara göre daha ileri yaşta bulunmuştur. Serebral hemisfer yerleşimli tümörlerde PGR ekspresyonu anlamlı derecede artmıştır. Tümör rekürrensi ve cinsiyet ile PGR ekspresyonu arasında bir korelasyon saptanmamıştır. Sonuç olarak, PGR'nin histolojik grade ve Ki-67 LI ile korelasyon göstermesi, astrositik tümörlerin büyümesinde PGR'nin rol oynayabileceğini düşündürmüştür. Hasta sağkalım süresiyle PGR ekspresyonu arasında anlamlı ilişki saptanması ise PGR'nin bu tümörlerde bağımsız prognostik bir parametre olarak kullanılabileceğini ortaya koymuştur. Antiprogesteron tedavilerinin astrositik tümörlerdeki terapötik değerinin belirlenebilmesi için klinik çalışmaların yapılması gerektiği açığa çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Relation of Progesterone Receptor and Ki-67 with Tumor Differentiaton and Biology in Astrocytomas Many authors had shown the expression of steroid hormone receptors in intracranial tumors especially in meningiomas. The recent studies about the presence and the role of PGR in intracranial tumors had demonstrated the expression of PGR in astrocytic tumors. In the current study the sections prepared from the paraffin embedded tumor samples of 96 primary or recurrent astrocytic tumors obtained from 90 patients in the Department of Pathology at the University of Çukurova, Faculty of Medicine from July 1996 to August 2002 were stained with Progesterone Receptor and Ki-67 primary antibodies by Strept Avidin-Biotin complex immunoperoxidase method. Growth fractions were determined by Ki- 67 labeling index (LI) and the expression of PGR and growth potential of astrocytic tumors were compared. Evaluation of the 87 primary astrocytic tumors demonstrated positive PGR immunoreactivity in 17 of 29 pilocytic astrocytomas, 13 of 14 anaplastic astrocytomas and 42 of 44 glioblastomas. The mean Ki-67 LI and the percentage of PGR positive cells were significantly higher in the high grade astrocytomas than the low grade astrocytomas. The mean Ki-67 LI values increased as the PGR staining grade increased. Patient survival was significantly lower in the tumors with high PGR expression. Patients with PGR positive astrocytomas were significantly older than the PGR negative astrocytomas. PGR expression was significantly higher in the tumors that were located on the cerebral hemispheres. PGR expression was not correlated with gender and tumor recurrence. In conclusion, correlation of PGR with histologic grade and Ki-67 LI suggests that PGR may have a role in the growth of astrocytic tumors. For PGR is significantly related with patient survival, it may be used as an independent prognostic parameter in these tumors. Clinical researches should be made for determination of the therapeutic value of antiprogesterone therapies.