Hepatosellüler karsinomada FAS, FASL, TGF-beta1'in değerlendirilmesi: immünohistokimyasal çalışma
Assessment of FAS, FASL, TGF-beta 1'in hepatocellular carcinoma
  1. Tez No: 131764
  2. Yazar: KUDDUSİ PANCAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN DORAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatosellüler Karsinoma, FAS, FAS Ligand, Transforming growth faktör betal vm, Hepatocellular Carcinoma, FAS, FAS Ligand, Transforming growth factor beta IX
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET HEPATOSELLÜLER KARSİNOM ADA FAS, FASL, TGF-pl'iN DEĞERLENDİRİLMESİ TGF-p\ FAS, FASL kontrollü hücre ölümünün (apoptozis) regülasyonunda fonksiyonları olan antijenlerdir. FAS vücutta pek çok hücrede bulunan bir yüzey reseptörüdür. FASL ise hücrelerin yüzeylerinden salınabilir ve FAS'a bağlandığı zaman, hücre içindeki kaspazlan aktive ederek apoptozis'i tetikler. TGF-3 aracıh apoptozis'in mekanizması tam anlaşılamamış olmasına rağmen, bu antijenin tümörigeneziste tümörün evresine, farklı onkogenler ve growth faktörlerle kooperasyonuna bağlı olarak inhibisyon veya stimülasyon gösterebildiği bilinmektedir. TGF- pl'in aşın üretiminin malign transformasyonu kolaylaştıracağı düşünülmektedir. Bu çalışmada Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalında 1992- 2002 yılları arasında HCC tanısı almış 50 olguda tümörün differansiyasyon özelliği temel alınarak, TGF-pi, FAS ve FASL antijenlerinin ilişkilerinin araştırılması planlandı. Örneklere immünohistokimyasal yöntemle TGF-£l, FAS ve FASL çalışıldı. HCC'li dokuların % 84'ünde, nontümöral karaciğer dokularının ise tümünde FAS - FASL ekspresyonu birarada görüldü. Tümördeki ve tümöre komşu alanlardaki lenfosit infîltrasyonunda, FAS - FASL boyanmasının şiddetli olduğu dikkati çekti. Tümör olgularının FAS, FASL ve TGF-01 ile boyanma oranlan ve differansiyasyon arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki görülmezken, az differansiye vakaların FAS, FASL ve TGF-pi ile zayıf boyanmayı daha fazla tercih ettikleri dikkati çekti. Tüm olguların büyük bir kısmında yalnızca sitoplazmik boyanmanın varlığı izlenirken, bazı olgularda hem sitoplazmik, hem membranöz boyanmanın varlığı görüldü. vnSonuç olarak, HCC'de TGF-J31 ile FAS boyanma şiddeti arasında pozitif korelasyonun olduğu izlendi. Böylece HCC'de tümör hücrelerinin apoptoziste birbirinden ilişkisiz farklı yolakları kullanabileceği ve tümöre komşu lenfositlerin bu sırada önemli bir rolü üstlendikleri düşünüldü. Apoptozisin ilk basamağında yer alan bu reseptörler şüphesiz hücrenin ölümüyle sonlanacağı anlamına gelmez. Kaspaz aktivasyonu gibi farklı parametrelerle apoptozisin ileri evrelerinin her üç yolağa göre değerlendirilmesi uygun olur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Assessment of FAS, FASL, TGF-fil in Hepatocellular Carcinoma TGF-p, FAS, FASL are antigens which take part in the regulation of apoptosis. FAS is a surface receptor which is present in most of the cells. On the other hand FASL can be secreted from the surface of the cells and their binding with FAS activates the caspaces which are present inside the cell and triggers apoptosis. Although the mechanism of TGF-P mediated apoptosis is not clear yet, it's known that in tumorigenesis in conjunct with the stage of the tumor, in cooperation with oncogenes and growth actors it may show inhibitory and stimulatory functions. In this study which was conducted in Çukurova University Faculty of Medicine Pathology Department, fifty cases who were diagnosed as having HCC between the years 1992-2002 were included and based on the type of differentiation the tumors had the relationship of the antigens TGF-fJl, FAS, FASL were searched for assessed. FAS-FASL expressions were seen together in 84% of tissue samples with HCC and 100% of the nontumoral liver tissue samples. It was noticed that in the tumor and neighbouring tissues the lymphocyte infiltration areas were more densely painted by FAS- FASL than the lymphocytes of the control group. Although there was not a significant correlation between tumor cases' extent of painting with FAS, FASL, TGF-01 and differentiation, it was seen that low differentiated cases were rather painted with FAS to a smaller degree than other differentiations and in some of the cases were seen as painted cytopksmicly and membranously and majority of the cases were only painted in the cytoplasm. As a conclusion, it was seen that there was a positive correlation between painting capacity of HCC with TGF-pl and FAS. In HCC, tumor cells could use different, noninteracting pathways of the apoptosis, the lymphocytes neighbouring the tumor had an important role in these pathways. The activation of the receptors taking part in the first step of apoptozis is not always ensure cell death. The assessment of later stages of apoptosis could be done according to the three pathways which take part and effect of parameters like caspase activation on this procedure.