Design based on man-environment interaction specific criteria: a case study of a touristic settlement at cappadocia (the triangle of Ürgüp-Göreme-Nevşehir)
  1. Tez No: 13180
  2. Yazar: N. ESRA AKİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ADNAN TAŞPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan, insanlar, çevre, davranış, insan-çevre etkileşimi, sosyo-kültür, turistik yerleşim, People, environment, behavior, man-environment interaction, socio-culture, touristic settlement
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
İNSAN-ÇEVRE ETKİLEŞİMİNE DAYALI TASARIM: KAPADOKYA“DA (Ürgüp-Göreme-Nevşehir-Ücgeni) BİR TURİSTİK YERLEŞİM ÖNERİSİ AKİN. Esra Yüksek Lisans Tezi, Mimarlık Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Adnan Taşpmar Şubat 1991, 230 Sayfa ÖZET Bu çalışma, mimarları, insan için tasarım yapmaya zorlayan sosyo-kütürel kriterlerin önemini vurgulama ihtiyacının bir sonucudur. Bu çalışma, insanlara, çevrelerini kullanmaları ve öğrenmeleri için doğru anahtarları veren sosyal ve davranışsal disiplinleri göz önünde tutarak üç boyutlu mekan tasarımının denendiği bir Çevre-Davranış Çalışması dır. Bitmiş yada tamamen kavramsal birçalışma değildir. Burada amaç, tasarımın yapılacağı yer in pisikolojik, davranışsal ve sosyo-kültürel özelliklerini mimar tarafından araştırılmasını sağlayacak bir uyarıcı olmaktır. Örnek olarak, Kapadokya'da (Ürgüp, Göreme, Nevşehir üçgeni) bir turistik yerleşim tasarımı yapılmıştır. Tez, ikinci bölümde insan-çevre etkileşim süreci genel olarak incelenmeden önce, ”Çevre-Davranış Çalışmalarının açıklanması ile başlamıştır. Üçüncü bölüm, Kapadokya'nın sosyo-kültürel özelliklerinin I I tartışılmasıdır. Dördüncü bölümde, örnek çalışmanın arsası tanıtılmıştır. Beşinci bölüm, sonucu oluşturan örnek çalışmanın kendisidir. Son olarak, sosyo-kültürel kriterlerin önemini gösteren vargı altıncı bölümde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
DESIGN BASED ON MAN-ENVIRONMENT INTERACTION SPECIFIC CRITERIA: A CASE STUDY OF A TOURISTIC SETTLEMENT AT CAPPADOCIA (The Triangle of Ürgüp-Göreme-Nevşehir) AKİN. N. Esra M. Arch, in Architecture Supervisor: Prof. Dr. Adnan Taşpınar February 1991, 230 Pages ABSTRACT This study is an outcome of a need to emphasize the importance of the socio-cultural criteria which forces architects to design for people. This is an Earironment-BehMvior Study w. that is tried to design a three dimensional space, by concerning the social and behavioral disciplines for providing people exact keys to experience and use their environment. inThis is not a finished or complete conceptual study. It is aimed to be a stimulant for architects to research the psychological, behavioral and socio-cultural features of a“place”while designing at there. For making it clear, a case study of a touristic settlement has been made at Cappadocia (the triange of Ürgüp-Göreme-Nevşehir). The thesis has started with an introduction of the explanation of Environment-Behavior Studies, before the process of the man-environment interaction has been analyzed generally in the second chapter. The third chapter is a discussion of the socio-cultural characteristics of Cappadocia. In the fourth Chapter, site of the case study has been represented. Chapter five is the case study itself as a result. And finally in the sixth chapter the conclusion of the thesis which shows the significance of the socio-cultural criteria has been held.