Çekirge Palas Hotel in Çekirge Bursa (2 cilt)
  1. Tez No: 13179
  2. Yazar: ÇİĞDEM ERCEBECİ
  3. Danışmanlar: GÜL ASATEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Restorasyon, Termal Otel, Doğal Sıcak su Kullanımı, Sağlık Tesisi, Erken Dönem Cumhuriyet Mimarlığı, Restoration, Thermal Hotel, Use of Thermal Water, Cure Center, Architecture of Early Republican Period
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 423
Özet
ÖZET ÇEKÎRGE PALAS OTELİ ÇEKÎRGE-BURSA ERCEBECÎ, Çiğdem Yüksek Lisans Tezi, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi : Öğr. Gör. Gül ASATEKİN Antik 423 sayfa Çekirge Palas Oteli, cumhuriyetin ilk yıllarında inşa edilmiş, programıyla doğal sıcak su kullanımının ve konaklama işlevinin önemli ve ilk örneklerinden biridir. Yapım teknolojisi, mimari ve çevresel değerleriyle geleneksel ve Cumhuriyet Dönemi Mimarlığı'nın sentezini taşımaktadır. Çalışmanın amacı, yapının bugünkü durumunun ve restorasyon olanaklarının araştırılarak geleceğe güvenle iletilebilecek şekilde yeniden işlevlendirilmesi ve özgün işlevi ile günün koşullarının birlikte değerlendirilmesidir. Çalışma kapsamında, kentin özelliklerinin ve sıcak su kullanımının yapının bulunduğu alan ile birlikte bütüncül bir yaklaşımla yakın çevrenin, bugünkü durumunun ve tarihinin araştırılması yer almakta, bir restorasyon projesi ile özgün durumu araştırılmakta ve geniş bir perspektifte mimari, kentsel, tarihsel ve kültürel değerlendirmesi yapılmaktadır. Elde edilen bilgiler ve yapılan analiz çalışmaları önce bir restorasyon ve sağlıklaştırma yaklaşımı oluşturacak şekilde değerlendirilmekte, sonuçta ise ayrıntılandırmaya çalışılmış restorasyon uygulama metodları içeren öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ÇEKİRGE PALAS HOTEL IN ÇEKlRGE-BURSA ERCEBECÎ, Çiğdem M.Sc. in Architecture Supervisor : Inst. Gül ASATEKÎN Î^cemt!erl9l90, 423 pages The subject of this thesis is Çekirge Palas Hotel, a fine example of civil architecture, and also one of the first examples of thermal hotel concept in the Early Republican Period, in Bursa. The aim of this study is to analyze the present state of the building and possibilities of a restoration scheme, including a new function to deliver it to future generations. The thesis includes detailed studies of the site and use of thermal water, present state of the building, the historic background and a scheme of restitution followed by a section in which the building compared and evaluated within the scope of different perspectives. The information and the analysis gathered are evaluated to shape an approach to restoration, and finally organized into a restoration project, including illa methodology, complete with working drawings and details leaving as little as possible to conjecture.