İskemik preconditioning alt eksremite operasyonlarında kullanılan turnikeye bağlı iskemi reperfüzyon hasarını azaltır mı?
Can ischemic preconditioning reduce ischemia reperfusion injury due to tourniquet application durring lower extremity surgery?
- Tez No: 131827
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. G. ÇİMEN OLGUNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Turnike, iskemi-reperfüzyon, iskemik preconditioning, alt ekstremite, Tourniquet, ischemia-reperfusion, ischemic preconditioning, lower extremity
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET İSKEMİK PRECONDITIONING ALT EKSTREMİTE OPERASYONLARINDA KULLANILAN TURNİKEYE BAĞLI İSKEMİ REPERFÜZYON HASARINI AZALTIR MI? Dr. Mukaddes Van, DEÜTF Anesteziyoloji ve Reanimasyon ABD, İZMİR Turnike, ekstremite cerrahisinde çok sık kullanılan bir uygulamadır. Fizyolojik olmaması ve bazı yan etkilere yol açmasına karşın; intraopearatif kanamayı azaltması ve cerrahi işlemi kolaylaştırması nedeniyle yüz yıla yakın bir süredir kullanılmaktadır. Turnike uygulaması istemli oluşturulan bir iskerni-reperfüzyon modelidir. İskelet kası iskemiye karşı yüksek tolerans göstermesine karşın, normal kan akımının sağlanmasıyla oluşan komplikasyonlar klinik sorunlar oluşturur. iskemiyle ilgili organ hasarlarını azaltmada yeni yaklaşımlardan biri iskemik preconditioning (İP)' dir. İP, kısa iskemik epizodları izleyen reperfüzyon periyodları ile dokunun arkadan gelen uzun süreli iskemiye dayanıklılığını artıran süreç olarak tanımlanmıştır. Ayrıntılı deneysel çalışmalara karşın, literatürde cerrahi girişim uygulanan olgularda, İP ile ilgili gerçekleştirilmiş klinik bir araştırmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmadaki amacımız; turnike uygulanacak ortopedi olgularında İP' nin, turnikenin oluşturduğu hemodinamik ve lokal metabolik değişiklikler üzerine etkisini araştırmaktır. Rejyonal anestezi altında alt ekstremitelerinden birine en az bir saat turnike uygulanarak öpere edilen, 18-65 yaş arası, ASA l-ll olgular çalışmaya alındı ve randomize olarak iki gruba ayrıldı: Grup T (n: 10) sadece turnike uygulanan kontrol grubu; Grup İP (n: 10) turnike öncesi üç döngü halinde beşer dk' lık iskerni- reperfüzyon periyodlarının uygulandığı İP grubu. Olguların, kalp atım hızı, periferik 02 satürasyonu, noninvaziv ortalama arter basıncı, solunum sayısı 5 dk araylakaydedildi. Hemodinamik veriler, bazal, inflasyonun 15, 30,45, 60. dk' lan, deflasyon anı ve deflasyonun 1, 5, 10. dk' larında değerlendirmeye alındı. Kan örnekleri (3 mi), turnike/lP öncesi, İP sonrası, turnike deflasyon anında ve reperfüzyonun 10. dk' sında femoral venden alındı. Venöz kanda laktat, P02, PC02, pH, K+, glukoz ve Na+ düzeyleri kangazı analiz cihazı (Stat Profile-Nova Inst.) ile ölçüldü; lipit peroksidasyon ürünü MDA spektrofotometrik ölçüm ile çalışıldı. Gruplar arasında hemodinamik ve metabolik veriler arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Inflasyon süresince Grup T ve Grup İP' de anlamlı bir değişiklik izlenmezken; deflasyon sonrası, Grup T' de ortalama arter basıncında anlamlı bir düşme, solunum sayısında ve K+ ve MDA' da ise anlamlı bir artma izlendi. Grup İP' de bu parametrelerde anlamlı bir değişiklik saptanamadı. Sonuç olarak, İP alt ekstremite operasyonlarında kullanılan turnikeye bağlı İR hasarını azaltabilir kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY CAN ISCHEMIC PRECONDITIONING REDUCE ISCHEMIA REPERFUSION INJURY DUE TO TOURNIQUET APPLICATION DURING LOWER EXTREMITY SURGERY ? Dr. Mukaddes Van, DEÜTF Anesteziyoloji ve Reanimasyon ABD, İZMİR Pneumatic tourniquets are frequently applied during limb surgery. Although they are not physiologic and have a number of side effects, pneumatic tourniquets have been used for approximately a hundred years to reduce intraoperative blood loss and to provide optimal operating conditions. Application of a tourniquet is an optional ischemia-reperfusion model. Skeletal muscle has great tolerance to ischemia ; however complications due to provision of normal blood flow may constitute clinical problems. Ischemic preconditioning is one of the new approachs in reducing organ damage. Ischemic preconditioning is defined as a process that increases tolerability of the tissue to prolonged periods of ischemia by periods of reperfusion following short ischemic episodes. In spite of many experimental studies, no clinical study which was performed using ischemic preconditioning in patients undergoing surgical procedures was encountered in the literature. In this prospective study our purpose was to investigate the effects of ischemic preconditioning, on heamodynamic and local metabolic changes caused by tourniquet application in orthopaedic limb surgery. ASA l-ll 20 patients aged between 18 and 65, undergoing lower limb surgery with use of a tourniquet for at least an hour were included in the study and randomized into two groups: Group T (n: 10) control group with only tourniquet application; Group IP (n: 10) ischemic preconditioning group receiving three cyclus ofischemia-reperfusion periods of five minutes. Heart rate, Sp02, non-invasive mean arterial pressure, respiratory rate of the cases were recorded every five minutes. Hemodynamic parameters were assessed as follows: basal, 15, 30, 45, 60 min after inflation, at the time the tourniquet was deflated and 1, 5, 10 min after deflation. Blood samples (3 ml) were obtained from the femoral vein, before tourniquet / IP, after IP, at the time the tourniquet was deflated and after 10 minutes of reperfusion. Venous blood lactate, P02, PCO2, pH, K+, glucose and Na+ levels were measured using blood gas analyzer (Stat Profile-Nova Inst.); MDA a product of lipid peroxydation was measured with spectrophotometric method. The hemodynamic and metabolic data were not significant between the groups. There were no difference between Group T and Group IP during inflation; whereas significantly decreased in mean arterial pressure, and significantly increased in respiratory rate, K+, MDA values were observed in Group T after tourniquet release. A significant difference was not observed in these parameters in Group IP. It was concluded that, ischemic preconditioning reduce ischemia reperfusion injury due to tourniquet application during lower extremity surgery.