Tavşan pnömoperitonyum modelinde genel anestezi ve epidural anestezinin intestinal perfüzyon üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of inhalational and epidural anesthesia on intestinal perfusion in a rabbit pneumoperitoneum model
- Tez No: 131836
- Danışmanlar: PROF. DR. ATALAY ARKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Pnömoperitonyum, Intestinal perfüzyon, Epidural Anestezi, Malondialdehit (MDA), Glutatyon peroksidaz (GP), Pneumoperitoneum, Intestinal perfusion, Epidural anesthesia, Malondialdehyde (MDA), Glutathione peroxidase (GP) 4
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
4. ÖZET TAVŞAN PNÖMOPERİTONYUM MODELİNDE GENEL ANESTEZİ VE EPİDURAL ANESTEZİNİN İNTESTİNAL PERFÜZYON ÜZERİNE ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Dr. Cüneyt Karaçancı, Dokuz Eylül Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD. Inciraltı - İzmir / TÜRKİYE Giriş: Laparoskopi, günübirlik cerrahide en sık kullanılan yöntemlerden biri haline gelmektedir. Birçok laparoskopik girişim, rejyonal anestezi altındaki hastalarda uygulanabilir. Genel ve epidural anestezi altında gerçekleştirilen laparoskopi sırasındaki hemodinamik ve solunumsal değişikliklere ait çok sayıda çalışma olmasına karşın, laparoskopinin diğer organ sistemleri Özerine olan etkilerini araştıran çalışmalar az sayıdadır. Bu çalışmanın amacı; tavşan pnömoperitonyum (PNP) modelinde inhalasyon ve epidural anestezi gibi iki farklı anestezi yönteminin intestinal perfüzyona olan etkileri arasında farklılık olup olmadığının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Onsekiz yetişkin tavşan (New Zealand White Rabbit) randomize şekilde dört gruba ayrıldı. Grup E-s'ye (Epidural-s/îam) (n=3) PNP oluşturulmaksızın epidural anestezi, Grup E-p'ye (Epidurai-PNP) (n=6) epidural anestezi ve PNP, Grup GA-s'ye (Genel anestezi-sftam) (n=3) PNP oluşturulmaksızın izofluran ile genel anestezi ve Grup GA-p'ye (Genel anestezi-PNP) (n*=6) izofluran ile genel anestezi ve PNP uygulandı. Genel anestezi gruplarında, anestezinin uygulanabilmesi amacıyla servikal trakeostomi açıldı. Epidural grubunda, epidural anestezi oluşturmak amacıyla sakral yolla epidural kateter takıldı. Grup E~p ve GA-p'de intraabdominal basınç (İAB) 12 mm Hg düzeyinde tutulacak şekilde 60 dk süreyle intraperitoneal CO2 insuflasyonu uygulandı. Grup E-s ve GA-s'de de Veress iğnesi yerleştirildi ancak PNP oluşturulmadı. Tüm gruplar insuflasyon sonrası 60 dk ve desuflasyon sonrası 30dk boyunca izlendi. Ortalama arteriyel basınç (OAB), kalp atım hızı (KAH), solunum sayısı (SS), arteriyel kanda pH, PaCCte, PaCte ve glukoz düzeyleri insuflasyon öncesi, PNP'un 30 ve 60. dk'larında ve desuflasyon sonrası 30. dk'da kaydedildi. Çalışma sonunda, desuflasyondan 30 dk sonra ince barsak doku örnekleri alındı. Bulgular: Grup GA-p'de, Grup E-p'ye göre OAB değerleri, PNP'un ilk 20 dk'smda anlamlı derecede daha yüksek (p=0.015), desuflasyon sonrası 15.dk'da anlamlı derecede daha düşüktü (p=0.026). KAH, Grup GA-p'de tüm çalışma boyunca, anlamlı derecede daha yüksekti (p < 0.041). Plazma glukoz düzeyleri de Grup GA- p'de daha yüksekti (p=0.038). Çalışma süresince, hipoksi ve ciddi hipotansiyon gözlenmedi. İnce barsak doku malondiaktehit (MDA) ve glutatyon peroksidaz (GP) düzeyleri açısından dört grup arasında da anlamlı farklılık yoktu. Sonuç: Çalışmadan elde edilen sonuçlar, izofluran ile genel anestezi veya epidural anestezi altındaki tavşanlarda, İAB 12 mm Hg olacak şekilde, 60 dk süreyle uygulanan intraperitoneal CO2 insuflasyonunun MDA ve GP ölçüm yöntemine göre intestinal perfüzyonu etkilemediğini ve epidural anestezinin PNP'a daha stabil hemodinamik ve glisemik yanıtla birlikte olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
S. SUMMARY COMPARISON OF THE EFFECTS OF INHALATIONAL AND EPIDURAL ANESTHESIA ON INTESTINAL PERFUSION IN A RABBIT PNEUMOPERITONEUM MODEL Dr.Cüneyt Karacana, Dokuz Eylül University Department of Anesthesiology and Reanimation Inciraltı-lzmir / TÜRKİYE Background. Laparoscopy is becoming one of the most common surgical procedures performed on an outpatient basis. A variety of laparoscopic procedures can be performed on patients under regional anesthesia. Respiratory and hemodynamic changes during laparascopy under general and epidural anesthesia are well studied, but studies on other organ systems are lacking. The aim of this study was to evaluate if there is a difference in intestinal perfusion between two anesthesia methods, inhalational and epidural anesthesia, in a rabbit pneumoperitoneum (PNP) model. Materials and Methods. Eighteen adult New-Zealand white rabbits were assigned randomly to four groups. Group E-s (Epidural-sham) (n-3) received epidural anesthesia without PNP; Group E-p (Epidural-PNP) (n=6) received epidural anesthesia and PNP; Group GA-s (general anesthesia-sham) (rt-3) received inhalational anesthesia with isoflurane without PNP and Group GA-p (general anesthesia and PNP) (n=6) received inhalational anesthesia with isoflurane and PNP. Cervical tracheostomy was performed to achieve successful general anesthesia in the GA-groups and epidural catheter was inserted via the sacral route for epidural anesthesia in the E- Groups. Intraperitoneal C02 insufflation was carried out in Groups E-p and GA-p and intraabdominal pressure (IAP) was maintained at 12 mm Hg for 60 minutes. Veress needle was inserted in groups E-s and GA-s too but no PNP was carried out. All four groups were observed for 60 minutes afterinsufflation and 30 min after desufflation. Mean arterial pressure (MAP), heart rate (HR), respiratory rate (RR), arterial blood pH, PaCC>2, Pa02 and glucose levels were recorded before insufflation at 30 and 60 minutes during PNP and 30 minutes after desufflation. Tissue samples of small intestine were taken after 30 minutes of desufflation at the end of the study. Results: MAP values were significantly higher in the first 20 rrihutes (p= 0.015) and significantly lower at 15 minutes after desufflation 05*0.026) in the GA-p group when compared with the E-p group. HRs were always significant higher in the GA-p group (p < 0.041) Plasma glucose levels were also higher in the GA-p group (p=0.038). No hypoxia or serious hypotension was observed. There was no significant difference in the small intestinal tissue malondialdehyde (MDA) and glutathione peroxidase (GP) levels between the four groups (p >0.05 ). Conclusion: Our results demonstrate that intraperitoneal CO* insufflation with an IAP of 12 mm Hg and duration of 60 minutes in rabbits under isoflurane or epidural anesthesia does not affect the intestinal perfusion and that epidural anesthesia reveals a more stable hemodynamic and glycemic response to PNP.