Spinal anestezi altındaki sezaryen olgularında postoperatif analjezide intratekal morfin ve İV meperidin ile epidural bupivakain+fentanil uygulamasının hasta memnuniyeti açısından karşılaştırılması
Comparison of patient satisfaction: intrathecal morphine and IV meperidine versus epidural bupivacain+fentanil for postoperative analgesia in patients undergoing cesarean section under spinal anesthesia
  1. Tez No: 131843
  2. Yazar: BUKET ŞAHİNÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİH KÜÇÜKGÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Cesarean, spinal anesthesia, postoperative analgesia, epidural analgesia, IV analgesia, bupivacaine, fentanyl, morphine, meperidine
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
4. ÖZET SPİNAL ANESTEZİ ALTINDAKİ SEZARYEN OLGULARINDA POSTOPERATİF ANALJEZİDE İNTRATEKAL MORFİN VE İV MEPERİDİN İLE EPIDURAL BUPİVAKAİN+FENTANİL UYGULAMASININ HASTA MEMNUNİYETİ AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI Dr. Buket Şahinöz, Dokuz Eylül Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, İnciraltı/İzmir Biz bu çalışmada, sezaryen olgularında, kombine spinal epidural teknik (Grup 1) ve postoperatif analjezi için hasta kontollü epidural analjeziye karşın, intratekal morfin (Grup 2) ve İV hasta kontrollü analjezi ile meperidin uygulamasını, postoperatif dönemde ilk 48 saat süresince hasta memnuniyeti yönünden karşılaştırmayı amaçladık. Gebelik komplikasyonu bulunmayan, rejyonal anestezi ile sezaryen operasyonu uygulanmasını kabul eden, fizik koşulları ASA l'e uyan, gestasyonel yaşı 37 haftanın üzerinde primipar veya multipar 53 gebe çalışmaya alındı. Araştırma sırasında Grup 1'deki hastalara 10 mg %0.5 hiperbarik bupivakain ve 25 u,gr fentanil ile spinal anestezi sağlanıp ardından epidural kateter yerleştirildi. Grup 2'deki hastalara ise 10 mg %0.5 hiperbarik bupivakain ve 25 ngr fentanil ve 100 ı^gr morfin (toplam ilaç volümü 2.6 mi) verilerek spinal anestezi sağlandı. Her iki gruptaki hastalara kord klemplendikten sonra İV 40 mg tenoksikam verildi. Postoperatif dönemde 1. gruba hasta kontrollü epidural analjeziye ile bupivakain ve fentanil, 2. gruba ise İV hasta kontrollü analjezi cihazı ile meperidin uygulandı. Gruplar arasında demografik özellikler ve preoperatif arteriyel kan basıncı değerleri açısından anlamlı fark yoktu. Peroperatif kaşıntı, hipotansiyon, kullanılan efedrin dozu açısından gruplar arasında anlamlı fark yokken, bulantı ve kusma skorları 1.
Özet (Çeviri)
5. İNGİLİZCE İSİM VE ÖZET (SUMMARY) COMPARISON OF PATIENT SATISFACTION: INTRATHECAL MORPHINE AND İV MEPERİDİNE VERSUS EPIDURAL BUPIVACAIN+FENTANIL FOR POSTOPERATIVE ANALGESIA IN PATİENTS UNDERGOİNG CESAREAN SECTİON UNDER SPINAL ANESTHESIA Dr. Buket Şahinöz, Dokuz Eylül University Department of Anesthesiology and Reanimation, İnciraltı/İzmir- TURKEY We planned to compare patient satisfaction between patients who were operated with spinal anesthesia and received patient controlled epidural analgesia (Group 1) and those who received intrathecal morphine (Group 2) for pain relief during postoperative 48 hours. Fifty-three ASA physical status I parturient women of multiparity, requesting regional anesthesia for cesarean section, at >37 weeks of gestation and without medical and obstetric complications were enrolled in this study. Patients in group 1 received 10 mg 0.5 % hyperbaric bupivacaine and 25 ug fentanyl for spinal anesthesia and then the epidural catheter was inserted into the epidural space. Spinal anesthesia was provided with 10 mg 0.5 % hyperbaric bupivacaine, 25 ug fentanyl and 100ug morphine in patients in group 2. Patients in both groups received IV 40 mg tenoxicam after the cord had been clamped. Bupivacaine and fentanyl were administered epidurally with PCA to patients in group 1, meperidine were administered intravenously with PCA to patients in group 2. Patients' demographic data, preoperative arterial pressure values were not significantly different between two groups. Side effects such as pruritus and hypotension, and also ephedrine dose administered during peroperative period were not different statistically between groups; whereas emesis and vomiting scores were significantly greater in group 1 than group 2. There were no differences in postoperative patient satisfaction, VAS scores and side-effects. It can be concluded that intrathecal 100ug morphine should be supplemented with IV opioids to provide effective analgesia as the other group for 48 hours.