Elekrokonvülsif tedavi uygulaması sırasında kullanılan rokuronyum ve süksinilkolinin konvülsiyon süresi ile derlenme üzerine etkilerinin klinik olarak karşılaştırılması
Clinical assessment of the seizure duration and recovery in patients receiving succinylcholine or rocuronium for electroconvulsive therapy
- Tez No: 131844
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜNERLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: EKT, rokuronyum, süksinilkolin, ECT, rocuronium, succinylcholine
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
3.QZET ELEKTROKONVÜLSİF TEDAVİ UYGULAMASI SIRASINDA KULLANILAN ROKURONYUM VE SÜKSİNİLKOLİNİN KONVÜLSİYON SÜRESİ İLE DERLENME ÜZERİNE ETKİSİNİN KLİNİK OLARAK KARŞILAŞTIRILMASI Dr. Deniz Cihan Türkkaıl Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD. İnciraltı-İzmir/ TÜRKİYE Giriş: Elektrokonvülsif tedavi psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılan güvenilir ve etkili bir yöntemdir. EKT uygulaması sırasında oluşabilecek komplikasyonları azaltmak ve hastaların kendilerini daha rahat hissetmelerini sağlamak için genel anestezi eşliğinde uygulanmaya başlanmıştır. EKT'nin genel anestezi altında uygulanmaya başlanmasından itibaren kas gevşetici olarak süksinilkolin kullanılmıştır. Bu çalışmanın amacı propofol anestezisi altında EKT uygulaması sırasında kullanılan 1mg/kg süksinilkolin ile 0.3mg/kg rokuronyumun konvülsiyon süresi ve derlenme üzerine etkisini klinik olarak karşılaştırmaktır. Materyal ve Metod: EKT endikasyonu konmuş olan ASA l-ll grubu, yineli tek olgu çalışması (n of 1 trial) dizaynı kullanılarak, 3-5 hafta süresince, haftada 3 seans olmak üzere ortalama 6-12 seans EKT uygulanan, 18-60 yaş arası, 13 olgu çalışmaya alındı. EKT odasına alınan olguların sistolik arteriyel kan basıncı (SAB) ve diyastolik arteriyel kan basıncı (DAB) ölçüldü. Kalp atım hızı (KAH), periferik oksijen satürasyonu (Sp02) monitörize edildi, değerler işlem süresince ve EKT bitiminden sonra 30.dk'a kadar beşer dakika aralarla kaydedildi. Ölçülen ve kaydedilen değerler gruplar arasında karşılaştırıldı.Olgular EKT uygulamasının 1. ve 3. seanslarında çalışmaya alınarak, EKT uygulamasının 1. seansında kas gevşetici ajan olarak süksinilkolin 3. seansında rokuronyum uygulandı. EKT sonrası tonik-klonik nöbetlerin izlenmesi için kas gevşetici ajanın kullanımından önce infüzyon uygulanmayan kola uygun tansiyon manşonu sarıldı. Manşon SAB değerinin 20-30 mmHg üzerinde şişirilerek kolun dolaşımı önlenmiş oldu. Grup Süksinilkolin (GS): Olgulara 1mg/kg propofol verilip kirpik refleksi kaybolunca, kas gevşetici olarak 1 mg/kg süksinilkolin uygulandı. Grup Rokuronyum (GR): Olgulara 1 mg/kg propofol verilip kirpik refleksi kaybolunca 0.3 mg/kg rokuronyum uygulandı. İşlem bittikten sonra spontan solunumu başlayan, balon valf maske sistemi ile solunum desteği sürdürülen tüm olgular 10 ug/kg atropin ve 20 ug/kg neostigmin ile antagonize edildi. Her iki gruptaki olgular için planlanan propofol dozları verildikten 30-45 sn sonra kirpik refleksi kaybolmayan olgulara yanıtsızlık oluşuncaya kadar ek doz olarak 0.1 mg/ kg propofol verildi. Süksinilkolin grubundaki olgulara fasikülasyonların bitiminde, rokuronyum grubundaki olgulara kas gevşetici ajanın verilmesinden 1,5dk sonra psikiyatrist tarafından EKT uygulandı. Motor konvülsiyon süresi, spontan solunum başlama süresi, göz açma süresi, baş kaldırma süresi, dil depressor testi süresi ve sekresyon varlığı değerlendirildi. Bulgular. Gruplar arasında motor konvülsiyon süresi (p=0,04), spontan solunum başlama süresi (p=0,02) ve sekresyon varlığı karşılaştırıldığında (p=0,001) rokuronyum grubunda istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Sonuç: Propofol anestezisi altında EKT uygulamasında rokuronyumun süksinilkoline alternatif bir kas gevşetici olarak kullanılabileceği kanısına vardık.
Özet (Çeviri)
4.SUMMARY CLINICAL ASSESSMENT OF THE SEIZURE DURATION AND RECOVERY IN PATIENTS RECEIVING SUCCINYLCHOLINE OR ROCURONIUM FOR ELECTROCONVULSIVE THERAPY Dr. Deniz Cihan Türkkal, Dokuz Eylül University, Faculty Of Medicine, Department Of Anesthesiology, İnciraltı-İzmir/Turkey Introduction : Electroconvulsive therapy is a safe and effective method for the therapy of psychiatric patients. In order to reduce complications and enhance patient comfort, patients should receive ECT under general anesthesia. Succinylcholine has been the standart neuromuscular blocker for ECT until today. The aim of this study was the clinical assessment of seizure duration and recovery in patients receiving 0,3 mg/kg rocuronium or 1 mg/kg succinylcholine for ECT. Material and Method: Thirteen ASA l-ll patients aged 18-60 years receiving ECT were enclosed into this n-of-1 study. ECT was performed three times a week to achieve an average of 6-12 treatments. Noninvasive blood pressure, heart rate, peripheral oxygen saturation were monitored and values were recorded every 5 minutes during the procedure and the following 30 minutes. Monitored and recorded values were compared between groups. On the first treatment session, patients received succinylcholine or rocuronium. In order to induce tonic-clonic seizures following ECT, an adequate blood pressure cuff was wrapped around the arm opposite to the infused one before injecting muscle relaxant agent. Circulation in the arm was interrupted with maintaining pressure of the blood pressure cuff 20-30 mmHg over SAP. Group succinylcholine: When eyelash reflex disappeared following 1 mg/kg of propofol, 1 mg/kg of succinycholine was administered as a muscle relaxant. f.fc. -Group rocuronium: Anesthesia was induced with 1mg/kg of propofol IV followed by 0,3 mg/kg of rocuronium. Reversal of the residual neuromuscular block was accomplished with 10ug/kg of atropine and 20 ug/kg of neostigmine when patients began to breath spontaneously. In cases with no response in eyelash reflex to the given propofol dosage in 30-45 sec, an additional 0,1 mg/kg of propofol was administered. In all patients ventilation was assisted with a bag-valve-mask system until full recovery. ECT was performed at 1,5 min in the rocuronium group while after ending of fasciculations in the succinylcholine group. Motor seizure duration time, time to spontaneous breathing, eye opening, head rising as well as tongue depressor tests and presence of saliva were compared between the two groups. Results: There were significant differences between the groups for seizure duration time (p=0,04), time to spontaneous breathing (p=0,02) and presence of saliva variables (p=0,001). Conclusion: We conclude that rocuronium is an adequate alternative neuromuscular blocker to succinylcholine during ECT under propofol anesthesia.