Medulla spinalis iskemi modelinde uygulanan eritropoietinin enfarkt volümüne etkisi
Effects of eryhropoietin on the volume of enfarction in spinal cord ischemia model
  1. Tez No: 131889
  2. Yazar: FİGEN ÖZKUT BOYACI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ NECATİ GÖKMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Tavşan, Medulla spinalis iskemisi, EPO ve Enfarkt volümü, Rabbit, Spinal cord ischemia, EPO and Volume of infarction
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET Medulla Spinalis İskemi Modelinde Uygulanan Eritropoetinin Enfarkt V ölümüne Etkisi Dr. Figen Boyacı, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı. Toraks ve aortaya uygulanacak cerrahi girişimlerde yapılan aortik oklüzyon, oklüzyon distalindeki organlarda ve spinal kordda perfüzyon basıncının düşmesine neden olur. Bu durumun önemli komplikasyonlanndan biri medulla spinalis iskemisi ve klinik yansıması paraparazi ve paraplejidir. Postoperatif paraparezi ve parapleji insidansı %4 ve %38 arasında değişiklik gösterir. Erythropoietin (EPO) eritroid prekürsörlerin diferansiyasyonu ve proliferasyonunu stimule eden 34 kDa ağırlığmda bir glikoprotein olup, invivo ve invitro çalışmalarda nöronlan çeşitli hasarlara karşı koruyucu etkisi saptandığından beri, merkezi sinir sistemi ile ilişkili olaylardaki rolüne daha fazla ilgi gösterilmektedir. Çalışmamızda tavşanlarda 40 dakikalık süre ile oluşturulan medulla spinalis iskemi modelinde intravenöz uygulanan eritropoietinin enfarkt volümüne etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada 17 adet Yeni Zelanda tavşanı kullanıldı. Medulla spinalis iskemisi oluşturabilmek için abdominal aortaya 40 dakika süre ile oklüzyon uygulandı. Denekler randomize olarak 2 gruba ayrıldı. Kontrol grubuna (n=7) reperfüzyon başlangıcında SF verilirken, EPO grubuna (n=7) 1000 Ü/kg EPO uygulandı. 1., 24., 48. ve 72 saatlerde motor fonksiyonlar Drummond ve Moore kriterlerine göre değerlendirildi. 3. günde yüksek doz tiyopental uygulanıp deneklerin medulla spinalisleri çıkarıldı. İskemik alanların enfarkt volümleri hesaplandı. Gruplar arasında motor fonksiyonlar ve enfarkt volümleri karşılaştırıldığında istatiksel olarak anlamlı bulundu.EPO uygulanan grupta motor fonksiyonlarda düzelme saptanması, iskemi sonucunda oluşan enfarkt volümlerinin azaltmasından dolayı medulla spinalis iskemisi oluşan olgularda paraplejiden korunma amacıyla kullanılmasının faydalı olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Effects of Erythropoietin on the Volume ofEnfarction in Spinal Cord Ischemia Model Figen Boyacı, MD. Dokuz Eylül University Faculty of Medicine, Department of Anesthesiology and Reanimation. Occlusion of the aorta during surgery of the thorax and aorta, decreases perfusion pressure in the spinal cord and the organs distal to the occlusion. One of the major complications of this condition is the ischemia of spinal cord and clinically paraparesia and paraplegia. The incidance of transient postoperative defect and paraplegia ranges between 4 % and 38 %. Erythropoietin (EPO) is a glycoprotein of 34 kDal molecular weight which stimulates the differenciation and proliferation of erythroid precursors and, it is used for the treatment of anemia in patients with chronical renal failure undergoing dialysis. Since the observation of protective effects on neurons during injury in invivo and invitro studies, the role on central nervous system gets more attention. In this study we aimed to investigate the effects of intravenous erythropoietin on motor neuron cells and volume of infarction in a 40 minute spinal cord ischemia model on rabbits. In this study 17 New Zelland Rabbits were used. Abdominal aorta was ocluded for 40 minutes to provide spinal cord ischemia. Subjects were randomly divided into 2 groups. In the control group (n=7) we infused physiological saline solution at the beginning of reperfusion and in the group EPO (n=7) we infused EPO 1000 U/kg. Motor functions were evaluated with criteria of Drummond and Moore at times 1., 24., 48. and 72th hours. At the third day subjects were infused high dose thiopental and their spinal cords were dissected. The number of motor neurons was counted and the volume of infarction was measured in the ischemic regions. The comparisions of the motor functions and the infarct volumes between the groups; the results were found statistically significant. İn conclusion the observation of the improvement of neurological functions and decrease of ischemic regions and resulting volume of infarction in group EPO, we think thaterythropoietin can be helpful in the patients subjected to the spinal cord ischemia to be protected from paraplegia.