Adrenal kitle lezyonlarının benign-malign ayırımında helikal kontraslı BT incelemelerinin rolü
The role of helical enhanced CT examinations in the differantion of benign -malignant adrenal mass lesions
- Tez No: 131934
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK KEMAL GÜLSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adrenal gland, computed tomography, contrast enhancement, neoplazm
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
57 ÖZET Adrenal Kitle Lezyonlarının Benign-Malign Ayrımında Helikal kontrastlı BT İncelemelerinin Rolü Adrenal kitleler abdominal görüntüleme ile uğraşan radyologların sık karşılaştığı problemlerdir. Bezin kendi primer ve metastatik lezyonları mevcut olup, en sık metastaz saptanan dördüncü organ durumundadır. Adrenal bezde kitle saptandığında hem klinisyen hem de radyolog için problem oluşturmaktadır. Özellikle primer malignitesi olan hastalarda saptanan adrenal lezyonun primer hastalığın tedavisi açısından karakterize edilmesi gerekmektedir. Adrenal kitle karakterizasyonunda önceki yıllarda kontrastsız BT'de kitle dansitesi ölçülerek lezyonlar karakterize edilmeye çalışılmıştır. Adenomların yüksek oranda lipit içerdiği ve bu nedenle kontrastsız incelemelerde düşük dansite değerlerine sahip olduğu yıllardır bilinmektedir. Her ne kadar bu bulgu kitle karakterizasyonu açısından yararlı bir bulgu ise de lipitten fakir adenomlarda yanıltıcı olabilir ve ayırıcı tanı açısından invaziv işlemler yapılmasına neden olabilmektedir. Bir de nekrotik alanlara sahip adenom dışı lezyonların da aynı lipitten zengin adenomlar gibi düşük dansite değerlerine sahip olduğu düşünüldüğünde adrenal kitlelerin karekterizasyonunda kontrastsız BT değerlerine ilave başka parametrelerin gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Adrenal kitlelerin karekterizasyonu için bu çalışmada kontrastsız BT ile birlikte, dinamik kontrastlı ve gecikmiş kontrastlı incelemeler yapıp, lezyonların kontrasttan temizlenme özelliklerini ortaya koymaya çalıştık. Çalışmamız sonucunda lipitten zengin adenomların dansitelerinin kontrastsız incelemelerde düşük olduğunu, kontrasttan adenom dışı lezyonlara oranla daha fazla temizlendiğini saptadık. Lipitten fakir adenomlar her ne kadar adenom dışı lezyonlar gibi yüksek dansite değerlerine sahipse de aynı adenomlar gibi kontrasttan hızlı temizlenme eğiliminde58 olduğunu gördük. Adenom dışı lezyonlar ise kontrastı yavaş atmakta hatta bazen adenomların neredeyse kontrasttan tamamen temizlendikleri vakitte daha da kontrastlanmaktadırlar. Bütün bu bulgularımız istatiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç olarak kontrastsız incelemelere ilave olarak yapılan kontrastlı incelemeler ve kontrasttan yıkanma oranlan sürrenal kitlelerin karekterizasyonunda oldukça yararlı bir tekniktir.
Özet (Çeviri)
59 SUMMARY The role of helical contrast enhanced CT examinations in differentiation of benign-malignant adrenal mass lesions Adrenal masses are frequently encountered problems by radiologists working on abdominal imaging. Gland have primary and metastatic lesions, it is fourth most frequently metastatised organ. Detection of a mass in adrenal gland forms problem for both clinician and radiologist. Especially adrenal lesions, detected in patients who have primary malignancy should be characterized for the treatment of primary disease. In the past years measurement of CT density is used to characterize adrenal mass lesions. It is known for years that adenomas are rich of lipids and have lower CT density values. Although this is a useful finding in respect of adrenal mass characterization, it may be misleading in lipid-poor adenomas and may lead to unneecessary invasive diagnostic procedures. Furthermore non adenoma lesions having necrotic areas also have lower CT density values like lipid rich adenomas, this shows other parameters are needed for characterization of adrenal masses. In this study for characterization of adrenal masses we performed dynamic and delayed contrast enhanced examinations along with unenhanced CT examinations and we try to demonstrate washout characteristics of adrenal lesions. We detected lipid rieh adenomas have lower CT density values and washout from contrast more than non adenoma lesions. We see that although lipid poor adenomas have higher CT density values as non adenomas they have a tendency to washout faster as adenomas. Non adenoma lesions washout slowly from the contrast and sometimes enhanced with contrast during the time in which adenomas are nearly totaly washout from the contrast. All of our findings are statistically important. As a result contrast enhanced examinations and contrast washout ratios along with unenhanced examinations are very usefull techniques for the characterization of adrenal masses.