Meme lezyonlarında stereotaksik kor biyopsisinin yeri
Role of stereotactic core biopsy in breast lesions
- Tez No: 131962
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜREYYA SOYUPAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Meme Ca, Mammografi, Stereotaksik kor biyopsi, BI-RADS kategorizasyon V, Breast carcinoma, Mammography, Stereotactic core biopsy, BI-RADS categorization VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET MEME LEZYONLARINDA STEREOTAKSIK KOR BİYOPSİNİN YERİ Perkütan biyopsilerin öneminin giderek arttığı günümüzde, bu çalışma ile, çoğu benign lezyona uygulanan ve agresif bir yöntem olan cerrahi biyopsilere alternatif kor biyopsinin tanı değerini araştırmayı amaç edindik. Eylül 2001- Mart 2003 tarihleri arasında bölümümüze başvuran ve endikasyon konulan 34 olguya stereotaksik mammografi eşliğinde kor biyopsi uygulandı. Lezyonlann çoğunluğu nonpalpabl olup biyopsi öncesinde BI-RADS'a göre kategorize edildiler. Olguların % 14.7 'si BI-RADS H, %47.1'i BI-RADS Di, % 20.6'sı BI-RADS IV, %17.6'sı BI-RADS V kategoride yer alıyordu. Kor biyopsi histopatolojik sonuçlan %55.9'u benign, %2.9'u premalign, % 38.3'ü malign ve %2.9'u yetersiz materyal olarak geldi. Kor biyopsi histopatolojik sonuçlan ile BI-RADS kategorizasyon arasındaki ilişki değerlendirildi. Malign olgulann sonuçlan cerrahi ile de doğrulandı. Sadece 1 olguda kor biyopsi sonucu duktal karsinoma in situ iken, cerrahi sonuç infiltratif duktal karsinom olarak rapor edildi. Kor biyopsi ile cerrahi histopatolojik sonuçlan karşılaştınldı ve sonuçlar birbirine yakın bulundu. Mammografik olarak tespit edilen lezyonlarda, özellikle nonpalpabl kitlelerde stereotaksik kor biyopsi, cerrahiye ve diğer perkütan biyopsilere ( Mammotom, ABBI ) iyi bir alternatifdir. Daha az invaziv, daha ucuz ve hızlı olması, kozmetik sorun yaratmaması ve doğru histopatolojik tanıya götürmedeki başansı gibi önemli avantajları nedeniyle tercih edilmesi gereken bir yöntemdir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ROLE OF STEREOTACTIC CORE BIOPSY IN BREAST LESIONS In this study, we aimed at investigating the role of stereotactic core biopsy of the breast as an alternative to surgical biopsy. Thirty-four patients underwent stereotactic core biopsy of the breast between September 2001 and March 2003 lesions, must being nonpalpable, were categorized according to BI-RADS: 14.7 % were BI-RADS H, 47.1 % BI-RADS EL 20.6 % BI-RADS IV and 17.6 % BI-RADS V. The histology of the lesions were 55.9 % benign, 2.9 % premalignant, 38.3 % malignant. In 2.9 %, the natural obtained was insufficient to make definitive diagnosis. Malignant lesions underwent surgical excision and the results were corraleted. In only 1 patient, surgical excision revealed invasine ductal carcinoma whereas the histology showed ductal carcinoma in situ in core biopsy. In mammographically discovered nonpalpable lesions, stereotactic core biopsy is good alternative to surgery and other percutaneous biopsy methods ( Mammotome, ABBI ). It is less invasive, less expensive, fast and does not cause cosmetic problems. Most of all, the histopathology results corralete well with other methots. Therefore, stereotactic core biopsy should be considered as a first method in diagnosis in patients with proper indications.