Akut lösemilerde 99mTc-tetrofosmin kemik iliği sintigrafisi, 99mTc-tetrofosminin kemik iliği tutulumu ile P-glikoprotein ekspresyonu ve kemoterapiye cevap arasındaki ilişki
  1. Tez No: 131961
  2. Yazar: AYSUN SÜKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP YAPAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akut lösemi, Tc-tetrofosmin sintigrafisi, P-glikoprotein, kemoterapi cevabı VI, Acute leukaemia, 99mTc-tetrofosmin scintigraphy, P-glycoprotein, Chemotherapy response VII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Çoklu ilaç direnci (MDR) kanser tedavisinde en büyük engeli oluşturmaktadır. Günümüzde bu dirençten sorumlu tutulan birçok faktör gösterilmişse de, bunların içinde en çok araştırılan ve en iyi bilineni bir membran proteini olan P-glikoprotein (Pgp) olmuştur. Pgp'nin ve diğer proteinlerin in vivo olarak invaziv olmayan bir şekilde görüntülenmesi MDR ile mücadelede en büyük aşama olacaktır. Önceleri miyokard perfüzyon ajanı olarak, günümüzde ise çeşitli tümörlerin görüntülemesinde kullanılan 99mTc-tetrofosmin, çalışmamızda akut lösemi hastalarında kullanılmıştır. Bu hasta grubunda 99mTc-tetofosmin sintigrafisi ile kemik iliği tutulumunun değerlendirilmesi, 99mTc-tetrofosmin tutulumu ile Pgp ekspresyonu ve kemoterapiye cevap arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca hücrelerde programlanmış ölüm olarak tarif edilen apoptozisin bir göstergesi olan CD95 de değerlendirilmiştir. Pgp ve CD95 değerlendirmeleri akım sitometri yöntemiyle yapılmıştır. Çalışılan 27 akut lösemi hastasından 9'u daha önce kemoterapi almış, 18'i ilk tam almış hastalardan oluşmuştur. Bütün hastaların bazal 99mTc-tetrofosmin sintigrafileri çekilmiş, Pgp ve CD95 ölçümleri yapılmıştır. Aynı parametreler, 14 hastada KT'den sonra tekrar çalışılmıştır. Kemoterapiye verilen cevaplar hastaların klinik doktorları tarafından değerlendirilmiştir. Sintigrafik karşılaştırmalar için kontrol grubu olarak 37 olgu çalışılmıştır. Kemik iliği patolojisi olmayan bu 37 olgunun bu görüntüleri sadece nitel olarak değerlendirilmiştir. Lösemi hastalarının 99mTc-tetrofosmin kemik iliği tutulumları kontrol vakalarından belirgin yüksek bulunmuştur (p=0.000). Hastaların Pgp, CD95, nitel ve nicel tetrofosmin tutulum oranlan (TO) arasındaki ilişki araştırıldığında, sadece Pgp ile nicel tetrofosmin TO arasında ters bir korelasyon izlenmiştir (p=0.016, r=-0.461). Hastalar kemoterapiye iyi ve kötü cevap veren diye gruplandınldığmda bakılan Pgp, CD95, nitel ve nicel TO değerleri iki grup arasında anlamlı bir farklılık göstermemiştir (p>0.05). Tekrar çalışmaları yapılan 14 hastanın verileri değerlendirildiğinde, ikinci çekimlerdeki tetrofosmin TO değeri, bazal çekimlerdeki değerden belli bir oranda (>0.Q8) azalmışsa, KT'ye iyi yanıt alınabileceğini göstermiştir. Bu oran dikkate alındığında sintigrafik yöntem ile KT'ye iyi yanıt alınması %83 sensitivite ve %62 spesifîsitesi ile gösterilmiştir. KT'ye iyi cevap veren hastaların nicel tetrofosmin TO değerlerinde kemoterapi sonrası anlamlı düşme olmasının, KT'nin blastik aktivite üzerinde yarattığı metabolik inhibisyon nedeniyle olduğu düşünülmüştür. Elde edilen bulgular neticesinde, bazal ve takip 99mTc-tetrofosmin sintigrafilerinin lösemi yönetim protokolüne eklenmesi ile tedavi sonucu noninvaziv ve tüm kemik iliği bölgelerinde diffüz olarak gösterilebilecektir. Ancak benzer bulguların daha fazla hasta içeren farklı çalışmalarla desteklenmesi daha sağlıklı sonuçlan ortaya çıkaracaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Multi Drug Resistance (MDR) is the most difficult hurdle to overcome in the treatment of cancer. Although, up until today, there have been many factors held responsible as the cause for MDR, in amongst these the most researched and well-known one has been a membrane protein called the P-glycoprotein (Pgp). In vivo detection of Pgp and other proteins, non-invasively will represent the largest challenge in overcoming MDR. Although 99mTc-tetrofosmin was previously used as a myocardial perfusion agent, today, it is also being used in the imaging of various tumours. In the thesis work, 99mTc- tetrofosmin was used in the investigation of acute leukaemia. The aim of the investigation comprised of the bone marrow uptake pattern of ^Tc-tetrofosmin in acute leukaemia patients and also the 99mTc-tetrofosmin uptake correlations with Pgp expression and its relation to chemotherapy (CT) response. Moreover, CD95, which is an indicator for apoptosis, known as programmed cell death, has also been assessed. Detection of the Pgp and CD95 were carried out using flow cytometry method. Out of the 27 acute leukaemia patients assessed, 9 had previously received CT, 18 has had initial diagnosis. All patients had undertaken 99mTc-tetrofosmin scintigraphy, and their Pgp and CD95 levels were measured. Same parameters were used and worked for 14 patients after CT. CT responses of patients were consulted with their clinical doctors. A control group of 37 cases without bone-marrow pathology were used for scintigraphic comparisons. The control images were assessed only qualitatively. Leukaemia patients' 99mTc-tetrofosmin bone marrow uptake levels were found to be considerably higher than those of the control cases (p=0.000). Patients' Pgp, CD95, qualitative and quantitative tetrosfomin uptake ratios (UR) cross relation investigation has shown that only between Pgp and quantitative UR presents an inverse correlation (p=0,016, r=-0,461). When the patients were grouped as good and bad related to CT response, there have not been meaningful differences between these two groups regarding Pgp, CD95 and tetrofosmin URs (p>0.05). Evaluating the scintigraphic findings of the repeated 14 patients, if the level of 99^c-tetrofosmin UR in the second imaging test has been reduced by a value >0.08, the CT response will tend to be good. The scintigraphic method revealed a sensitivity of 83% and a specificity of 62% in the prediction of good response, if a decrease of 0.08 is taken into consideration. This significant decrease was thought to be due to the metabolic inhibition of the CT on the blastic activity. In the scope of our evaluations, the addition of basal and repeated 99mTc-tetrofosmin scintigraphy to the leukaemia management protocol will lead to determine the CT response in a preferable way, by evaluating the bone marrow noninvasively and homogeneously. This method seems promising, but it needs further support from various similar investigations comprising more patients confirming our results.