Glomerüler filtrasyon hızı ölçümünde normalizasyon metodunun etkisi
Affect of normalization method on glomerular filtration rate measurement
- Tez No: 131974
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TANER ERSELCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Glomerüler Filtrasyon Hızı, Tc-99m DTPA, normalizasyon, Glomerular Filtration Rate, Tc-99m DTPA, normalization
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
vıı ÖZET Glomerüler Filtrasyon Hızı (GFR) ölçüm sonuçlarının standart bir parametre ile normalizasyonu gereklidir. Ancak GFR ölçüm yöntemleri, hangi normalizasyon parametresinin kullanılacağı ve bu parametrelerin hesaplanması konulan tartışmalıdır. Çalışmamızın temel amacı, GFR normalizasyon parametrelerinin karşılaştınlmasıdır. Ancak, bu aşamaya gelene kadar önümüze çıkan GFR ve normalizasyon parametrelerinin ölçüm yöntemleri konusundaki sorunlar ile bu parametrelerle GFR ve serum kreatinin (Kr) düzeyleri arasındaki ilişki de çalışmada gözden geçirilmiştir. Çalışma, bilinen herhangi bir sistemik hastalığı olmayan kadın hasta grubunda gerçekleştirildi. Hastalarda Tc-99m DTPA kullanılarak tek ve iki plazma örneklemeli olmak üzere iki farklı yöntemle plazma klirensi hesaplandı. Elde edilen değerler, boy uzunluğunun karesi (boy ), vücut yüzey alam (VYA), yağsız vücut kitlesi (YVK) ve ekstrasellüler sıvı volümü (ESV) ile normalize edildi. YVK, hem“dual enerji x-ray absorbsiyometre (DEXA)”hem de“bioelektrik impedans analizi (BIA)”yöntemleri kullanılarak ölçüldü. Hem GFR hem de YVK ölçüm yöntemleri Bland-Altman analizi ile karşılaştırıldı. Tek örnekli yöntemle hesaplanan GFR değerleri ile iki plazma örnekli yöntem arasındaki fark rutin klinik uygulamada kabul edilebilir limit içerisinde yer almakla birlikte, tek örnekli yöntemin araştırmalarda kullanılmasının sakıncalı olabileceği sonucuna varıldı. Diğer taraftan YVK ölçümü için DEXA ile BIA'nın birbirinin yerine kullanılabileceğini gördük. Çalışma grubumuzda GFR'mn en iyi ESV ile korelasyon gösterdiği, mutlak GFR değerleri farklı ancak fiziksel özellikleri aym olan iki grupta yapılan normalizasyon parametreleri karşılaştırması sonucunda da, GFR değerleri arasındaki farkın ESV normalizasyonu ile kaybolduğu gözlendi. Bu sonuçlara dayanarak GFR'mn ESV ile normalize edilmesi gerektiği söylenebilir. Yine ESV ile yüksek korelasyon göstermesi nedeniyle GFR normalizasy onunda YVK'nin de kullanımı düşünülebilir. Diğer yandan sağlıklı bireylerde serum Kr düzeyi ile GFR arasında anlamlı bir korelasyon bulunamamış olup (r =-0,25, p>0.1), Kr düzeyinin GFR normalizasyonunda dikkate alınmasının gerekmediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
vm SUMMARY Normalization of Glomerular Filtration Rate (GFR) by a standart parameter is needed. However, GFR measurement technics, normalization parameters and calculation of choosen parameter are controversial. The aim of this study is to compare GFR normalization parameters. Besides, problems of methods and the relationship between GFR and serum creatinin level (Cr) is looked over. Healthy women are taken into this study. Tc-99m DTPA is used in a single and double sample method to calculate plasma clearance. Results are normalized by; height square (height2), body surface area (BSA), lean body mass (LBM) and extracellular fluid volume (ECV). LBM is measured by both dual energy x-ray absorptiometry (DEXA) and bioelectrical impedance analysis (BIA). GFR measurement methods are compared by Bland-Altman analysis with each other, as well as LBM methods. Although the difference between GFR results of single sample method and double sample method seems to be clinically considerable, double sample method is better to use in researches. On the other hand we have observed that DEXA and BIA can interchangeably used to measure LBM. In our study group GFR is correlated best with ECV. Comparison of normalization parameters in two, physically similar but absolute GFR results different groups showed that the difference between GFR results disappeared after ECV normalization. Thus we conclude that normalization would be better with ECV. LBM also can be used for normalization as it has high correlation with ECV. Beside in healthy people there is no significant correlation between serum Cr level and GFR, so no need to consider Cr level at GFR normalization.