Akut serebral infarktta erken dönemde manyetik rezonans görüntüleme bulgularının araştırılması
- Tez No: 131997
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN OKUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akut strok. Bilgisayarlı tomografi. Difiizyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme, Acute stroke. Computed tomography. Diffusion- weighted imaging
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Ill ÖZET Akut strokta günümüzde hala tercih edilen görüntüleme metodu ÜT olmasına rağmen iskemik strokta doku değişiklikleri, semptomların başlangıcından itibaren dakikalar içerisinde Difiizyon MRG ile tespit edilebilir. Dizim amacımız, BT ve Diffüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntelemede akut iskemik serebral hemisfer infarktlarının tespiti ve tespit edilebilirlik oranlarının karşılaştırılmasıdır. Biz, akut hemisfer stroklu 43 hastada, strok semptomları başlangıcından itibaren ilk 12 saatte kontrastsız BT ve DAMRG ile araştırmamızı yaptık. BT ve DAMRG'de infarkt tespit edilebilirliğini, başlangıç BT ve difiizyon ağırlıklı görüntüler ile daha sonra alınan referans BT görüntülerini karşılaştırarak araştırdık. İskemik infarkt gelişen ve kontrol çalışmalarında ispatlanan 35 hastanın tamamı difiizyon ağırlıklı görüntülerde tespit edildi. DAMRG kontrol çalışmalarında infarkt gelişmeyen 8 hastada negatifti (%100 sensitivite, %100 spesifite, x2= 43.00, P< 0.001). İskemik infarkt BT çalışmalarının 21 'inde izlenebilirken, 14'ünde izlenemedi (%60 sensitivite, %100 spesifite, x2= 9.38, P= 0.002). Difiizyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme erken iskemik lezyonların tespitinde BT'den çok daha güvenilirdir ve biz inanıyoruz ki akut iskemik strokta, agresif tedavi uygulamaları öncesi DAMRG uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Tissue changes in ischaemic stroke are detectable by diffusion- weighted MRI (DWI) within minutes of the onset of symptoms. However, in daily routine CT is still the preferred imaging modality for patients with acute stroke. Our purpose was to compare the detectability and detection rate of acute ischaemic cerebral hemisphere infarcts on CT and DWI. We investigated 43 consecutive patients with acute hemisphere stroke with unenhanced CT and DWI within 12 h of stroke onset. Infarct detectability on CT and DWI was determined by compairing the initial CT, DWI and later reference BT images. There were 35 patients with ischaemic infarcts; all were visible on DWI and proven by follow up. DWI was negative in 8 patients without a final diagnosis of infarct (%100 senstvity, %100 spesificity, x2= 43.00, P< 0.001). ischaemic infarcts were visible on 21 and not seen on 14 CT studies (%60 sensitivity, %100 spesifity, x2 = 9.38, P = 0.002). DWI was much more reliable than CT in the detection of early ischaemic lesions and we believe that it should be used in acute ischaemic stroke before aggresive therapeutic intervention.