1999-2002 yıllarında vezikoüreteral reflü sağaltımı için subüreteral enjeksiyon uygulanan olguların ve sonuçlarının değerlendirilmesi
Outcome of subureteral injection treatment for vesicoureteral reflux in children between 1999-2002
  1. Tez No: 132041
  2. Yazar: MURAT ALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARBAY ÖZDEN ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Vezikoüreteral reflü, subüreteral enjeksiyon, Vesicoureteral reflux, subureteric injection, children
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET Alkan, M., 1999-2002 yıllarında vezikoüreteral reflü sağaltımı için subüreteral enjeksiyon uygulanan olguların ve sonuçlarının değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Tezi. Ankara, 2003. Subüreteral enjeksiyon, vezikoüreteral reflünün tedavisinde bir seçenek olarak gözükmektedir. 1999-2002 yılları arasında kliniğimizde girişim uygulanan vezikoüreteral reflüsü olan çocukların kayıtları, cinsiyet, yaş, reflü nedenleri, dereceleri, enjeksiyonlarda kullanılan maddeler, enjeksiyon sayısı, uygulayan hekimler, izleme süresi ve sonuçları geriye dönük olarak incelenmiş ve tartışılmıştır. 27'si kız, 23 'ü erkek 50 olgunun, yaş ortalaması 7.4+4.6 yıl, izleme süresi 13.1+8.9 aydır. 38'i (%46.9) erkek, 43 'ü (%53.1) kız, Uluslararası Reflü Çalışma Gurubunun Sınıflandırmasına göre 8'inde II., 34'ünde III., 21 'inde IV., 18'inde V.dereceden reflü saptanan 81 üretere uygulanmıştır. Etiyoloj ileri irdelendiğinde, sık idraryolu enfeksiyonuna 62 (%76.5), ekstrofia vezikaya 17 (%21) ve üriner sistem anomalisine (çift açılmalı) ikincil reflülü 2 (%2.5) üreter saptanmıştır. Enjeksiyonda Contigen, Deflux ve Coaptite kullanılmıştır. 47 üretere Deflux (%58), 22'sine Coaptite (%27) ve 12'sine Contigen (%15) beş ayrı hekim tarafından uygulanmıştır. İlk enjeksiyon sonrasında 45 üreterde (%55.6) reflü giderilmiş, 31 'ine ikinci, 5'ine üçüncü, l'ine de dördüncü kez enjeksiyon yapılmış, yinelenen enjeksiyonlar sonrasında bu oran %84'e yükseltilmiştir. Reflüsü sağaltılamayan 13 üretere (%16) ise üreteroneosistostomi (UNC) uygulanmıştır. Deflux, Coaptite ve Contigen'in sağaltım oranları sırasıyla %91.5, %81.8, %58.3'tür. En fazla girişimde bulunan (49 üreter) hekimin sağaltım oranı daha yüksektir (%95.9). Subüreteral enjeksiyon, vezikoüreteral reflünün tedavisinde kolay uygulanışı ve yüksek başarı oranı ile cerrahi tedaviye göre öncelikle, yeğlenecek bir girişim olmalıdır. Enjeksiyonu yapan kişinin deneyimi ve enjeksiyon tekniğinin doğruluğu önemlidir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Alkan, M., Outcome of subureteral injection treatment for vesicoureteral reflux in children between 1999-2002. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Pediatric Surgery, Ankara, 2003. Subureteric injection seems to be a choice for the treatment of vesicoureteral reflux in children. Medical records of patients with vesicoureteral reflux who were treated by subureteral injection between 1999 and 2002 were evaluated retrospectively. Data were stratified by procedure, patient sex and age, grade and etiology of reflux, follow-up time and results. Of total 50 children (81 ureters), 27 girls (43 ureters) and 23 boys (38 ureters), median age 7.4±4.6 years, were followed for a mean of 13.1+8.9 months. 8 ureters had reflux in the second grade, 34 in the third, 21 in the fourth, 18 in the fifth grade reflux according to International Reflux Committee classification. After one injection, the second, third and fourth injections were performed in 31, 5 and 1 ureter, respectively. Of 81 refluxing ureters; reflux was secondary to recurrent urinary tract infections in 62, extrofia vesicae in 17 and duplicated collecting system in 2. The 3 substances commonly used for injections are Contigen, Deflux and Coaptite. Deflux, Coaptite and Contigen were injected to 47 (%58), 22 (%27) and 12 (%15) ureters, respectively. Injections were performed by 5 physicians. A single injection proved success in 45 of 81 ureters (%55.6). Overall success ratio was %84 (68 of 81) after repeated injections. Ureteroneocystostomy was performed to 13 ureters (%16) after unsuccessful injections. Success ratio was %91.5, %81.8, %58.3 with Deflux, Coaptite ve Contigen, respectively. The physician with best success ratio (%95.9) performed injections of 49 ureters. Because of the simplicity of performing, high success ratio, non- invasiveness, subureteric injection treatment should be the first choice of treatment in VUR. The success of the procedure depends on the experience of the physician and the accuracy of the injection technique.