Samsun 19 Mayıs Üniversitesi kampus alanı çevresindeki sulak alanlarda bulunan Coleoptera faunası üzerine bir araştırma
A Study on Coleoptera fauna in aquatic area of Samsun 19 Mayıs University
- Tez No: 127243
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL KARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Samsun, Sucul Coleoptera, Fauna, Turkey, Samsun, Aquatic Coleoptera, Fauna
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
IV SAMSUN ONDOKUZMAYIS ÜNİVERSİTESİ KURUPELİT KAMPUS ALANI ÇEVRESİNDEKİ SULAK ALANLARDA BULUNAN COLEOPTERA FAUNASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÖZET Bu çalışmada, araştırma alam olarak Samsun Ondokuzmayıs Üniversitesi Kurupelit kampusu çevresindeki sulak alanlar seçilmiştir. 1999 - 2002 yıllarında araştırma alanından Coleoptera takımı türlerine ait ergin örnekler gündüz atrap ve küçük fırça ile toplanmıştır. Örneklerin laboratuvarda prepara edilerek taksonomik karakterlerinin incelenmesi ve literatür bilgileri ile karşılaştırılması sonucunda teşhisleri yapılmıştır. Araştırma alanında Agabus bipustulatus (Linnaeus, 1767), Cofymbetes fuscus (Linnaeus, 1758), Gyrirtus natator (Linnaeus, 1758), Helophorus aquaticus (Linnaeus, 1758), Enochrus affinis (Thunberg, 1794), Hydraena riparia Kugelan, 1764, Elmis aenea (Ph. Müller, 1806) türlerinin yayılış gösterdiği belirlenmiştir. Örnekler incelenerek, türlerin taksonomik karakterleri şekillerle gösterilerek tanımlanmış, genel yayılışları verilmiştir. Elde edilen bulgular literatür bilgileri ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
A STUDY ON COLEOPTERA FAUNA IN AQUATIC AREA OF SAMSUN ONDOKUZMAYIS UNIVERSITY ABSTRACT In this study, Samsun Ondokuzmayıs University Kurupelit Campus aquatic area, was selected as the research area. Adult samples belonging to ordo Coleoptera were collected between 1999 and 2002 from research area by catching net in day time. The samples were prepared in the laboratory. The taxonomical characteristics of the samples were then examined and defined by comparing with the literature. The distribution of fallowing species in the area were determined: Agabus bipustulatus (Linnaeus, 1767), Cofymbetes fuscus (Linnaeus, 1758), Gyrirms natator (Linnaeus, 1758), Helophorus aquaticus (Linnaeus, 1758), Enochrus qffinis (Thunberg, 1794), Hydraena riparia Kugelan, 1764, Elmis aenea (Ph. Müller, 1806). The collected samples were examined and the classification of the species were defined by taxonomichal characteristics by the figures. Finally, the distribution of species in the world were given. The obtained findings were compared with the literature.