İzmir ve Van'da yaşayan insanların benlik saygı yönünden karşılaştırılması
A comparison residents in İzmir and Van in terms of self-esteem
  1. Tez No: 132059
  2. Yazar: DİLEK YÖRÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. YÜCEL AĞARGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Aile desteği, anksiyete, benlik saygısı, depresyon, sosyal destek, yalnızlık. 89, Anxiety, depression, loneliness, perceived family support, perceived social support, self-esteem. 90
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Yörük D, İzmir ve Van'da yaşayan kişilerin benlik saygısı yönünden karşılaştırılması, Y.Y.Ü. Psikiyatri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Van, 2002. Bu çalışma, Eylül 2001 - Ekim 2002 tarihleri arasında İzmir ve Van'da yaşayan kişilerin benlik saygılarının çeşitli değişkenler açısından karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Örnekler grubu basit rasgele yöntemiyle 500 kişi İzmir, 360 kişi Van'dan olmak üzere 860 kişi olarak belirlenmiştir. Verilerin toplanmasında yedi ölçek kullanılmıştır. Birinci form cinsiyet, gelir, eğitim, sosyal durum, medeni durum, yaşanılan yer gibi bilgileri kapsayan sosyo-demografık formdur. Diğer formlar; Coopersmith Benlik Saygısı Ölçeği, UÇLA Yalnızlık ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Algılanan Aile Desteği Ölçeği, Durumluk Sürekli Kaygı Envanteridir. Ölçeklerin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar her iki grup arasında benlik saygısı, depresyon, yalnızlık, sosyal destek ve anksiyete yönünden anlamlı fark olduğu, aile desteği yönünden fark olmadığı yönündedir. Benlik saygısı yalnızlıkla ilişkili bulunmamış, ancak depresyonla negatif yönde kuvvetli ilişkili bulunmuştur. Sosyal destek ve aile desteği ile benlik saygısı arasında anlamlı ilişki bulunmuş, durumluk anksiyete ile benlik saygısı arasında ilişki bulunurken, sürekli anksiyete ile ilişki bulunmamıştır. Bu çalışmada bireyci ve toplumcu kültür olarak düşünülen, iki farklı toplulukta benlik saygısı yönünden fark olduğu saptanmış; ayrıca benlik saygısını etkileyen önemli faktörler, depresyon, anksiyete, sosyal destek ve aile desteği olarak bulunmuştur. Yalnızlık benlik saygısını etkilememiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Yörük D, A Comparison of residents in İzmir and Van in terms of self - esteem. This study was realized for the aim of researching compartments of residents in İzmir and Van interms of self - esteem according to different variables. The sampling group including 860 residents whose 500 of them living in İzmir and 360 living in Van. Sampling group was selected with simple random method. Seven forms have been used for collection of data. The first form was socio - demographic form, contains city, sex, income, social status, marital status and education. The Others were; Coopersmith Self - Esteem Inventory, UCLA Loneliness Scale, Beck Depression Inventory, MSPSS (Multidimensional Scale of Perceived Social Support), PFS (Perceived Family Support), STA1 (State and Trait Anxiety Inventory). Validity and relialibility have been done. Conclusion obtained from the study show that two groups significantly different from each other in terms of self - esteem, loneliness, depression, social support and anxiety but not different in terms of family support. Self-esteem was not related with loneliness, but there was strong and negative relation between depression and self-esteem. There was a relation between social support, family support and self-esteem. State anxiety and self-esteem related each other, however there was no relationship between self-esteem and trait anxiety. In this study, İzmir was considered as an individualist culture and Van was considered as a collectivist culture. The important effects that were affect to self- esteem were found. They were depression, anxiety, social support and family support.