Evlilik ilişkisinin cinsel işlev bozukluğu bağlanımında incelenmesi
Investigation of marital relationship in context of sexual dysfunction
- Tez No: 132066
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMDULLAH AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Cinsel işlev bozukluğu, eş ilişkileri, evlilik doyumu, cinsel işlevsellik, Sexual dysfunction, marital relationships, marital satisfaction, sexual functioning. 61
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
VI. ÖZET Evlilik İlişkisinin Cinsel İşlev Bozukluğu Bağlamında İncelenmesi Bu çalışmada cinsel işlev bozukluklarında cinsellik, evlilik doyumu ve eş ilişkileri arasındaki etkileşimlerin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya, cinsel işlev bozukluğu tanısı alan 46 olgu ve eşleri ile benzer sosyodemografik özellikte 23 çiftten oluşan kontrol grubu alınmıştır. Psikiyatrik bozukluğu olanları belirlemek ve çalışma dışı tutmak için DSM-IV Eksen I Bozuklukları için Yapılandırılmış Psikiyatrik Görüşme Formu uygulanmıştır. Vasküler ve hormonal etyolojiyi belirleyebilmek için hormon tetkikleri ve PBI (Penil Brakial index) ölçümleri yapılmıştır. Olgular ve eşleri ile kontrol grubu, Cinsel İşlev Bozuklukları Muayene ve Görüşme Formları, Evlilik Yaşamı Ölçeği ve Golombok Rust Cinsel Doyum Envanteri (GRISS) Kadın ve Erkek Formu ile değerlendirilmiştir. Erkek ve kadın cinsel işlev bozukluklarında olguların, evlilikle ilgili beklentileri, evlilik sorunları ile baş etmedeki motivasyonları, evlilikteki heyecan, sorumluluk yüklenme, ev içindeki huzur, evliliğin gidişi, karı koca ilişkisinin niteliği, eşle baş başa geçirilen aktiviteler gibi alanları daha olumsuz değerlendirdikleri, erkek olgularda kadınlardan farklı olarak arkadaşlık boyutu ile ilgili alanın kısmen korunmuş olduğu görülmüştür. Tüm olgularda ve eşlerinde evlilik yaşamı etkilenmektedir. Erkek olgularda cinsel işlev bozukluğunun, eşlerinin evlilik yaşamını etkilediği, kadın olguların eşlerinin benzer durumdan aynı oranda etkilenmediği görülmektedir. Sonuç olarak erkek ve kadın cinsel işlev bozuklukları ve evlilik yaşamının birbiri ile etkileşim içinde olduğu görülmekte, evli cinsel işlev bozukluğu olgularında, eş ilişkilerinin dikkate alınması ve tedavi sürecine eşlerin de katılması, önemli bir gereklilik olarak ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
VII. İNGİLİZCE ÖZET (SUMMARY) Investigation of Marital Relationship in Context of Sexual Dysfunction The aim of this study is to investigate the interactions between marital satisfaction and married couples' relationships. The study included 46 patients with sexual dysfunction (20 women and 26 men) and their spouses and a comparison group of 23 control couples which had similar sociodemographic characteristics. To distinguish and to exclude the subjects which have psychiatric disorders, the Psychiatric Interview Form structured for DSM-IV axis I disorders was used. To indicate the vascular and hormonal ethiology, hormonal analysis and PBI (Penil Brakial Index) measurements were applied. Subjects, their spouses, and comparison group were evaluated with Sexual Dysfunctions Examination and Interview Form, Marital Life Scale and Golombok Rust Inventory of Sexual Satisfaction for (GRISS) Women and Men Form. It was seen that male and female subjects with sexual dysfunctions evaluated the topics like marriage expectations, motivation to cope with marital problems, marital emotion, taking responsibility, peace at home, manner of marriage, quality of spouses's relationships and the activities done with spouse alone more negatively. In males, different than females, it was seen that the field about friendship was particularly conserved. It was seen that male sexual dysfunction affected marital life of female, but female sexual dysfunction didn't affect marital life of male at all. As a result, it is obvious that, husband and wife sexual dysfunction and marital life interact between each other. It's necessary to take into consideration that in sexual dysfunctions in married couples, spouse relationships are very important and both of spouses must be included in treatment processes.