Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda serum fosfolipaz A2 enzim düzeyinin araştırılması
Investigation of blood phospholipase A2 level in children with attention deficit hyperactivity disorder
  1. Tez No: 132068
  2. Yazar: EMİNE BENGÜ TEKE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, fosfolipaz A2, fosfolipitler. 43, Attention deficit hyperactivity disorder, phospholipase A2, phospholipids. 45
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
DİKKÂT EKSİKLİĞİ MPEIRÂKTİVİTE BOZUKLUĞU ©LAM ÇOCUKLARDA SEPUM FOSFOLİFÂZ Â2 EİZSÜ DÜZEYİM ARAŞTI PtBLRMS D DEHB, çocuğun gelişim düzeyine uygun olmayan aşın hareketlilik, dikkat eksikliği, dürtüsellik ve huzursuzluk ana belirtileriyle karekterizedir. DEHB okul yaşındaki çocuklarda %5-10 oranında sıklıkla görülen bir bozukluktur. Etyolojisi tam olarak bilinmemektedir. Ancak, genetik, nörofizyolojik, nörokimyasal ve nörobiyolojik nedenlerin önemli olduğu düşünülmektedir. DEHB'nun tedavisine ve tanısına yönelik MRI gibi çalışmalar da nedeni araştırmak için sıkça yapılmaktadır. DEHB'nun patofizyolojisinde katekolaminlerin nörotransmisyonunda regülasyon bozukluğuna işaret eden çalışmalar vardır. Dopaminerjik nörotransmitter sistem en çok araştırılan alandır. Esansiyel yağ asitlerinin eksikliğinde ortaya çıkan klinik belirtilerin DEHB'daki klinik belirtilere benzediği bazı insan ve hayvan çalışmalarında gösterilmiştir. Bu belirtilerden dolayı, fosfolipit metabolizmasının DEHB etyolojisinde önemli rolünün olabileceği düşünülmüştür. Çoklu-doymamış yağ asitleri fosfolipitlerde depolanmaktadır. PLA2 enzimi fosfolipitleri sn-2 pozisyonunda katalize etmektedir. Bu düzenek serbest çoklu-doymamış yağ asitlerinin yanı sıra lizofosfolipitleri de açığa çıkarmaktadır. Çoklu-doymamış yağ asitleri prostaglandinler, lökotrienler ve tromboksan gibi ürünleri oluşturarak nörona! dokunun sağlıklı işlevini 42düzenlemektedir. Fosfolipitler tüm hücre zarlarında temel yapıyı oluşturarak, reseptörler ve nöronal cevaplar arasındaki bağlantılarda rol aldıkları halde, fosfolipit metabolizması DEHB'nda fazla araştırılmamıştır. Bu çalışmada, DEHB olan 39 erkek çocukta sekretuar PLA2 (sPLA2) enzim aktivitesi 18 normal çocukla karşılaştırıldı. DEHB olan grup ile normal grup arasında, PLA2 yönünden, istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, DEHB'nda sPLA2 akîivite düzeyi normallerden farklılık göstermemekte ve DEHB, PIÂ2 disfonksiyonu ile ilişkili bulunmamaktadır. PLA2 aktivitesinin, hücre zarında araştırılması daha anlamlı sonuçlar verecektir.
Özet (Çeviri)
ESTDSÂTDÛM ©F BLOOD PIHÖSPHOLİPÂSE Â2 LEVEL M ÛMLD^EM mm ATTEST» DEFICIT HYPERACTIVITY DISORDER Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) is characterized by developmentally inappropriate attention, behavioral and cognitive innpulsivity, and restlesness. ADHD is a common condition of childhood affecting 5-10% percent of school age children. The etiology of this disorder is unknown, but is thought to be genetic, neurophysiological, neurochemical, and neurobiological. Studies have been made on the therapy of the disorder and investigations such as MIR! is used for the diagnosis. Dysregulation in catecolamine neurotransmission is implicated in the pathophysiology of ADHD. The dopaminergic neurotransmitter system has been most extensively studied. Several previous studies indicated that some physical symptoms reported in ADHD are similar to the symptoms observed in essential fatty acids (EFAs) deficiency in humans and animals deprived of EFA's. Thus, phospholipid metabolism may have an important role in the etiology of ADHD, as well as its clinical presentation. All higly unsaturated fatty acids (HUFAs) are stored in phospholipids. Phospholipases A2 (PLA2) catalyses the removel of HUFAs from sn-2 position of phospholipids. This reaction generates a free HUFA and also a molecule of lysophospholipid. These free HUFAs are precursors of many compounds rpquired for 44the healty functioning of nervous tissue, including prostaglandins, leukotriens and thromboxanes. Although phospholipids are the major component of all cell membranes, and they play roles in many biochemical events such as the signal transduction processes that from links between receptor occupancy and neuronal pesponse, phospholipid metabolism has not been investigated intensively in ADHD. In this study, serum mean activity level of secretory calcium-dependent phospholipase A2 (PLA2) in 39 children with ADHD was compared with in that of 18 normal children. There was no statistically significant difference between the mean sPLA2 activity levels of children with ADHD and normals. This study suggests that sPLA2 activity level in ADHD are not different from those of normals, and ADHD is not associated with dysfunction of PIA2. If is suggested that if PLA2 enzyme activity is studied in cell membrane it could lead to significant findings.