Köprüleşme anjiogenezi (bridging angiogenesis) ve cerrahi geciktirme işleminin flep yaşayabilirliğine etkisi
The Effect of bridging angiogenesis and surgical delay process on flap viability
- Tez No: 132242
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ RIZA ERÇÖÇEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Flep Yaşayabilirliği, Köprüleşme Anjiogenezi, Cerrahi Geciktirme, Flap Viability, Bridging Angiogenesis, Surgical Delay
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
IV ÖZET Flep yaşayabilirliği için mevcut olan kanlanmanın korunması yaşamsaldır. Bir aksiyal flep pedikülünün hasarlandığı durumlarda, flep aktarımı genellikle flep kaybı ile sonuçlanır. Bu tür fleplerde flep canlılığının artırılabilmesi için hasarlanmış pedikülde anjiogenez oluşumu ile dokuya kan akımının yeniden sağlanması ya da cerrahi geciktirme işlemi gibi yöntemler gereklidir. Birbirinden bağımsız olarak köprüleşme anjiogenezi ve flep geciktirilmesiyle ilgili birçok çalışma yapılmasına rağmen, flep pedikülünde hasar oluştuktan sonra, hem köprüleşme anjiogenezi hem de flep geciktirilmesinin flep yaşayabilirliğine etkisinin araştırıldığı bir çalışmaya rastlamadık. Bu çalışmada, raflarda bilateral epigastrik ada flebi modelinde, hem epigastrik arter hem de epigastrik vende segmental hasar yapılarak köprüleşme anjiogenezi oluşturuldu. Flepler bir grupta akut olarak, diğer grupta 7, 14, 21 günlük cerrahi geciktirme işlemi uygulandıktan sonra kaldırıldı. Hasarlı pediküllerde oluşan köprüleşme anjiogenezi; yeni damar oluşumu, lökosit infiltrasyonu ve mast hücresi varlığıyla histolojik olarak tespit edildi. Köprüleşme anjiogenezi süreci üzerine cerrahi geciktirmenin etkisi flep yaşayabilirliği değerlendirilerek araştırıldı. Hasarlanmış pedikül kullanılarak kaldırılan fleplere uygulanan geciktirme işlemi sonucunda, yaşayabilir flep alanları ve anjiogenez oluşumu açısından, akut ve geciktirilmiş flepler arasında anlamlı fark olduğu görüldü. Bu çalışmada köprüleşme anjiogenezi üzerine cerrahi geciktirme işleminin yararlı etkisi olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY It is essential to protect the blood supply to the flap for predicting flap viability. Damaging the pedicle of an axial flap results in flap loss. It is necessary to provide the blood flow to the tissue from the damaged pedicle after bridging angiogenesis or to increase flap viability using surgical delay. Although there have been many studies concerning bridging angiogenesis and surgical delay independently, we did not find any study focused on both bridging angiogenesis and surgical delay after the pedicle of the flap injured. In this study, a bridging angiogenesis model was created after the segmental injury of the both epigastric artery and vein pedicles of bilateral epigastric island flaps in rats. The flaps were elevated acutely in one group, delayed flaps were elevated after 7, 14, 21 -day intervals in the other group. Bridging angiogenesis in the damaged pedicles were evaluated histologically with the presence of angiogenesis leukocyte infiltration and counting of mast cells. The net effect of surgical delay on bridging angiogenesis was investigated by evaluating the flap viability. It has been concluded that after surgical delay period performed on the flaps elevated based on injured pedicles, a significant difference was observed between the acute and delayed flaps concerning percentage flap viability and angiogenesis. In the present study, we have been concluded that surgical delay has a beneficial effect on the bridging angiogenesis.