Yanık yaralanmaları sonrası hipertrofik skar gelişimi ile serum immünglobulin E düzeyleri arasındaki ilişki
The interrelation between postburn hypertophic scar and levels of serum immunoglobulin E
  1. Tez No: 132243
  2. Yazar: MEHMET KARAKÜLAH
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SARPER YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Yanık, İmmünoloji, IgE, Hipertrofik skar, Burn, Immunology, Immunoglobulin E, Hypertrophic Scar, .vv
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
IV ÖZET Mortalite ve morbidite fazlalığı sebebiyle daha fazla önem verilmesi gereken ağır yanık yaralanmaları sonrası hipertrofik skar oluşumu görülmektedir. Yanık yaralanmasının erken döneminde karmaşık immünolojik değişiklikler görülür. Serum immünglobulinleri, sitokinler, ve büyüme faktörleri de bu immünolojik değişikliklerde rol alırlar. Yanık sonrası hipertrofik skar şiddeti ile serum İmmünglobulin E (IgE) düzeyleri arasında bir ilişki araştırma konusu olarak ele alınmış ve bu amaçla orta ve ileri derece yanığı olan 20 hastanın serum immünglobulin düzeyleri aralıklı olarak ölçülmüştür. Hastaların ilk 48 saat, 10. gün ve 90. gün serum immünglobulin E düzeyleri ve hipertrofik skarları değerlendirilerek aralarında bir ilişki var olup olmadığı incelenmiştir. Yine serum immünglobulin G, A ve M değerleri de ölçülmüştür. Erken dönemde diğer immünglobulinlerin aksine serum IgE düzeylerinin yükseldiği, 90. günde ise normal veya normale yakın düzeylere geldiği görülmüştür. Hipertrofik skar oluşumu ile serum IgE düzeyleri arasında açık ve kesin bir bağlantı bulunamamış ancak daha geniş araştırmaların gerekliliğine işaret eden sonuçlar elde edilmiştir. Hipertrofik skarın kantitatif değerlendirme güçlüğü, yanık derinlik ve lokalizasyonunu standart hale getirememe ve skar oluşumuna etki eden çok sayıda diğer etkenlerin varlığı çalışma sonuçlarını etkilemiştir. Buna göre IgE ile yanık sonrası hipertrofik skar gelişimi arasında bir ilişki vardır, ancak istatistiksel olarak önemli olmadığı bulunmuştur. Şiddetli hipertrofik skarla sonuçlanmış bazı yanık vakalarında IgE düzeylerinin belirgin olarak yükseldiği görülmüştür. Ancak yanık sonrası oluşan her hipertrofik skarlı hastada IgE düzeyi yüksek değildir. Önceki araştırmalarda da benzeri sonuçlar bulunmuş ve daha fazla araştırma gerekliliği vurgulanmıştır. Daha fazla vaka sayısı ve standardize edilmiş yanık yüzey ve derinliği ile daha kesin sonuçlara ulaşılacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Hypertrophic scar formation can be seen after major thermal bums. In the early period of thermal burn, a number of immunological events are seen. These immunological events include changes in immunoglobulin levels, cytokines and growth factors. In this study, the relationship between hypertrophic scar formation and serum immunoglobulin levels were searched. For this purpose, 20 patients who suffered from moderate to severe burns were included in the study. Serial IgE levels of the patients were measured in 48 hours and at 10'th and 90'th days after burn. The other Ig levels (IgG, IgA and IgM) were also measured. Unlike the other immunoglobulin fractions, serum IgE levels were found elevated in the early period after the burn. The IgE levels were gradually returned to normal ranges after 90 days. Although we found a relationship between hypertrophic scar formation and IgE levels, results were not statistically significant. The difficulty in quantitative evaluation of the hypertrophic scar, lack of standardization of the localization and burn depth and other factors affecting the scar formation may have influenced the result of this study. In some cases with severe hypertrophic scar formation, IgE levels after burn were found significantly elevated. However we were unable to demonstrate high postburn IgE serum levels in every patient with hypertrophic scars. Similar results were reported in previous studies. Large series and longer follow up were required for more reliable results.