Mekanik bel ağrısı tedavisinde yumuşak doku mobilizasyon yöntemlerinin karşılaştırılması
The comparison of two different soft tissue mobilization techniques in the treatment of mechanical low back pain
  1. Tez No: 132265
  2. Yazar: SÜLEYMAN GÜRSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ YÜKSEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: mekanik bel ağrısı, konnektif doku manipulasyonu, dekontraksiyon manevraları, Mechanical low back pain, connective tissue massage, maneuvers of decontraction
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Fizyoterapi Ve Rehablitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Gürsoy, S,. Mekanik Bel Ağrısı Tedavisinde Yumuşak Doku Mobilizasyon Yöntemlerinin Karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programı Doktora Tezi, Ankara, 2003. Bu çalışmada amaç, konnektif doku manipulasyonu ve yumuşak doku mobilizasyonu tekniklerinin etkinliğini araştırmaktır. Mekanik bel ağrısı tanısıyla gelen 37 hasta basit rasgele örnekleme yöntemi ile iki gruba ayrılmıştır. Her iki gruba yüzeyel sıcaklık uygulaması ve stabilizasyon, ekstansiyon egzersizleri, sonraki günlerde fleksiyon egzersizleri verilmiştir. Bunlara ek olarak; 17 hasta (grup I) günde bir seans olmak üzere 15 gün konnektif doku manipulasyonu, 20 hasta (grup II) ise günde bir seans olmak üzere 15 gün yumuşak doku mobilizasyonu (Maigne'nin dekontraksiyon manevraları) ile tedavi edilmiştir. Tedavi öncesi, tedavi sonrası ve 6 haftalık kontrol dönemlerinde ağrı şiddeti görsel analog skala (GAS) ile, spazm gözlem ve palpasyonla kontrol edilmiştir. Ayrıca postür analizi, esneklik ölçümü ve kas testi yapılmış ve Kısa Form-36 genel sağlık anketiyle (SF-36) Oswestry Disability index (ODI) değerlendirilmiştir. Tedavi sonrasında her iki grubun tüm parametrelerinde gelişme olmuştur (p < 0.05). Bu sürede iki grubun ağrı ve spazm şiddetleri, kas kuvvetleri, esneklik değerleri ve SF-36 ve ODI anket puanları arasında fark görülmemiştir (p > 0.05). Yumuşak doku mobilizasyonu grubunda (grup II) ağrı daha çabuk iyileşmiştir (p< 0.05). Sonuç olarak, her iki yöntem de mekanik bel ağrılı hastalarda kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Gursoy, S., The comparison of two different soft tissue mobilization techniques in the treatment of mechanical low back pain, Hacettepe University Health Sciences Institute, PhD Thesis in Physical Therapy and Rehabilitation, Ankara, 2003. The purpose of this study is to compare the efficiency of connective tissue massage and soft tissue mobilization techniques. Thirty seven consecutive patients who suffered low back pain were randomly assigned into two groups. Superficial heat and stabilization exercise and extension exercise than flexion exercise were applied to both groups. In addition to these methods, connective tissue massage was performed to group I (n = 17) and soft tissue mobilization (Maigne's maneuvers of decontraction) to group II (n = 20). Treatment consisted of fifteen sessions during three weeks. Pain intensity was measured with visual analog scale (VAS). Spasm inspection, muscle testing, flexibility measurement, posture analyzing and connective tissue inspection were performed before treatment, immediately after treatment and six weeks after treatment in order to compare the effectiveness of the methods. Also outcome assessment instruments Short-Form 36 health status questionnaire (SF-36) and Oswestry Disability Questionnaire (OSW) were completed Results indicated that all of the parameters showed significant improvements in both groups (p < 0.05). There were no significant differences between two groups in pain intensity, spasm intensity, muscle strength, flexibility and in SF-36 and OSW scores (p > 0.05). Pain relief time was significantly shorter in group I than in group II (p < 0.05). In conclusion, both treatment can be used in patients who suffered from mechanical low back pain.