Romatizmal hastalıklarda tiroid fonksiyonları ve tiroid fonksiyonlarında romatolojik semptom ve bulgular
  1. Tez No: 132272
  2. Yazar: SEVİM MAKARÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAFİNAZ ATAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: romatizmal hastalıklar, tiroid fonksiyonları, Rheumatismal diseases, thyroid functions
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Düzce Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
89 ÖZET Tiroid fonksiyon bozuklukları, diğer endokrin sistem bozukluklarında olduğu gibi çeşitli romatolojik semptom ve bulgulara yol açmaktadır. Ülkemizde yapılan çalışmalar göstermiştir ki, bölgemizde diğer bölgelere oranla ciddi iyot eksikliği bulunmaktadır. İyot eksikliği, tiroid patolojilerinin bilinen en yaygın nedenidir. Çalışmamızın amaçlarından biri altta yatan bu tiroid patolojisinin klinik bilançosunu belirlemek, diğer amacı ise romatizmal hastalıklarda tiroid fonksiyonlarını genel anlamda değerlendirmektir. Çalışmamıza, A.İ.B.Ü. Düzce Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon polikliniğine Ocak 2000-Aralık 2002 yıllan arasında başvuran 873 hasta ve guatr sorunu nedeniyle Nükleer Tıp'a gönderilen 123 hasta dahil edildi. Polikliniğe başvuran hastaların %45.24'ü osteoartrit, %10.53'ü osteoporoz, %5.49'u fıbromiyalji, %12.94'ü yumuşak doku romatizması (rotator manşan lezyonları, bursit, epikondilit, tenosinovit), %1.9'u adeziv kapsülit, %1.9'u romatoid artrit, %3.43'ü seronegatif spondiloartrit, %14.89'u disk hastalığı, %1.48'i karpal tünel sendromu, %0.22'si kollajen doku hastalığı, %1.83'ü diğer romatizmal hastalıklar tanısı aldı. Guatr hastalarının %47.96'sı romatolojik yönden tanı almazken, %23.57'si osteoporoz, %7.31'i osteopeni, %5.69'u miyopati, %6.5'i karpal tünel sendromu, %0.81'i adeziv kapsülit, %0.81'i kristal artropati tanısı aldı. Guatr olgularının %75'inde halsizlik, %69.91'inde yorgunluk, %26.82'sinde sabah katılığı, % 37.39'unda egzersiz intoleransı, %11.38'inde kas hassasiyeti, % 4.06'sında proksimal kas güçsüzlüğü, %18.69'unda kramp, %18.69'unda yaygın ağrı vardı. Bulduğumuz bulgular arasında; guatr hastalarında kadınların yaş ortalaması erkeklere göre anlamlı olarak daha düşüktü. Polikilinik hastalarında TSH'nun yaşla birlikte azaldığı saptandı. Osteoporozlu olguların ortalama TSH değeri, osteoartrit olgularına göre anlamlı olarak daha düşüktü. Osteoporoz ile serum TSH değeri arasında anlamlı bir korelasyon saptandı. Karpal tünel sendromlu olguların ortalama FT4 değeri disk hastalıklı olgulara göre anlamlı olarak daha düşüktü. Seronegatif spondiloartrit olgularının ortalama FT3 seviyesi disk hastalıklı olgulara göre anlamlı olarak daha yüksekti. Sonuç olarak; romatizmal hastalıklarla tiroid patolojileri çakışabilir ve romatizmal şikayetlerin kökenine inildiğinde tiroid patolojileri göz ardı edilmemeli ve uygun tedaviyle klinik sonuçların çok daha iyi olabileceği unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
90 SUMMARY Thyroid dysfunctions may cause rheumatologic symptoms and signs as well as the other endocrine dysfunctions. The studies showed that, our region has severer iodine deficiency. Iodine deficiency is known as the most common reason of the thyroid diseases. One of the aims of the study is determining the clinical reflections of the thyroid dysfunctions and the other is evulating the rheumatismal diseases and thyroid functions together. 873 patients who admitted by A.İ.B.Ü. Düzce Medicine Faculty Department of Physician Medicine and Rehabilitation between January-2000 and December 2002 and 123 patients referred to Nucleer Medicine Department, because of the goiter, were included. The polyclinic patients took such as diagnoses; %45.24 had osteoarthritis, %10.53 had osteophorosis, %5.49 had fibromyalgia, %12.94 had soft tissue rheumatism, %1.9 had frozen shoulder, %1.9 had rheumatoid arthritis, %3.43 had spondyloarthritis, %14.89 had discus diseases, %1.48 had carpal tunnel syndrome, %0.22 had collagen tissue disease, %1.83 had other rheumatic diseases. %47.96 of the patients who had goiter didn't take any rheumatologic diagnoses. Other goiter patients took such diagnoses; %23.57 had osteophorosis, %7.31 had osteopeny, %5.69 had myopathy, %6.5 had carpal tunnel syndrome, %0.81 had frozen shoulder, %3.25 had impingement syndrome, %0.81 had crystal arthropathy. %75 of the goiter patients had weakness, %69.91 had fatigue, %26.82 had morning stiffness, %37.39 had exercise intolerance, %11.38 had muscle touchness, %4.06 had proximal muscle weakness, % 18.69 had cramp, % 18.69 had widespread pain. Our findings were such as; the women who had goiter, had a lower mean age according to men, had goiter. In polyclinic group, we determined that TSH level decreased with age. We found the mean TSH level of ostheoporotic group was significant lower than the osteoarthritic group. There was a significant correlation between serum TSH and osteophorosis. The patients with carpal tunnel syndrome had a significant lower mean FT4 level according to the patients with discus disease. The patients with seronegatif spondyloarthropathy had a significant higher mean FT3 level comparing to the patients with discus disease. As a conclusion; rheumatismal diseases and thyroid dysfunctions may overlap and thyroid pathologies must consider when investigating the rheumatismal reasons. Therefore clinical outcomes may be better with appropiate treatment.