Hipotiroidi tanılı postmenopozal kadın hastalarda osteoporoz ve sarkopeni varlığının araştırılması
Investigation of the presence of osteoporosis and sarcopenia in postmenopaus female patients with hypothyroidism
- Tez No: 852464
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR KARA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Geriatri, İç Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Geriatrics, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Sarkopeni, Osteoporoz, Hipotiroidi, Ultrasonografi, Postmenopozal dönem, Sarcopenia, Osteoporosis, Hypothyroidism, Ultrasound, Postmenopausal period
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Hipotiroidinin osteoporoz ve sarkopeni ile ilişkisini güncel ve objektif yöntemlerle araştırarak literatüre katkı sağlamayı amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamıza, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Abdurahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İç hastalıkları polikliniklerine başvuran 50 yaş ve üzeri postmenopozal kadın katılımcılar dahil edildi. Hipotiroidi tanısı olan 212 ve hipotiroidi tanısı olmayan 510 gönüllü dahil edildi. Malignitesi olan, ileri seviyede nörolojik veya kas iskelet sistemi hastalığı olan, romatizmal hastalıkları olan, son evre böbrek, karaciğer ve kalp hastalığı olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Hastaların demografik ve tıbbi verileri, fiziksel ve laboratuvar ölçümleri alındı. Chair Stand Test, el kavrama kuvveti ölçümleri yapıldı ve kas, tendon, kıkırdak kalınlıkları ve supraspinatus yırtığı varlığı ultrasonografi kullanılarak ölçüldü. Osteoporoz varlığı DXA ile değerlendirildi. Hasta ve kontrol gruplarının verileri istatistiksel yöntemlerle analiz edildi. Bulgular: Çalışmamızda hasta ve kontrol gruplarının demografik özellikleri benzer olarak görüldü. Hipotiroidi tanısı olan hastalarda kontrol grubuna göre sarkopeni ve osteoporoz görülme sıklığında anlamlı bir artış görülmedi. Ayrıca her iki grubun ortalama patellar kıkırdak kalınlıkları, aşil tendon kalınlıkları, femur boyun, femur total ve L1-L4 kemik mineral yoğunlukları, ön uyluk kası kalınlıkları, otur-kalk testi süreleri ve frax kalça kırığı risk skorları ve supraspinatus tendon yırtğı görülme sıklıkları benzer olarak görüldü. Hipotiroidi tanılı grupta ortalama supraspinatus tendon kalınlığı ve el kavrama kuvveti anlamlı olarak daha düşük görülürken frax bu grubun majör osteoporotik kırık risk skorunun daha yüksek olduğu görüldü. Tiroid fonksiyonları normal, subklinik hipotiroidili, ötiroidik ve subklinik hipertiroidili gruplar arasında sarkopeni, osteoporoz ve supraspinatus yırtığı açısından anlamlı farklılık saptanmadı. Sonuç: Çalışmamız hipotiroidinin kas-iskelet sistemi üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığını göstermektedir. Çalışmamız literatürde hipotiroidi ile osteoporoz ve sarkopeni ilişkisinin birlikte incelendiği tek çalışma olma özelliği taşımaktadır. Kas, kemik, kıkırdak ve tendonunun incelemelerimize dahil edilmesi çalışmamızdaki bulguları daha güçlü ve anlamlı hale getirmiştir. Bununla birlikte bu önemli konunun daha geniş katılımcı sayısı ve daha fazla takip süresiyle araştırıldığı yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to contribute to the literature by investigating the relationship between hypothyroidism and osteoporosis and sarcopenia with current and objective methods. Materials and Methods: Postmenopausal female participants aged 50 and over who applied to the internal medicine outpatient clinics of Health Sciences University Dr Abdurahman Yurtaslan Ankara Oncology Training and Research Hospital were included in our study. 212 volunteers with a diagnosis of hypothyroidism and 510 volunteers without a diagnosis of hypothyroidism were included. Patients with malignancy, advanced neurological or musculoskeletal disease, rheumatic diseases and end-stage kidney, liver and heart disease were excluded in the study. Demographic and medical data, physical and laboratory measurements of the patients were taken. Chair Stand Test, hand grip strength measurements were made and muscle, tendon, cartilage thicknesses and the presence of supraspinatus tear were measured using ultrasound method. The presence of osteoporosis was evaluated by DXA. The data of the patient and control groups were analyzed with the help of statistical methods. Results: In our study, the demographic characteristics of the patient and control groups were similar. There was no significant increase in the incidence of sarcopenia and osteoporosis in patients diagnosed with hypothyroidism compared to the control group. In addition, the average patellar cartilage thicknesses, Achilles tendon thicknesses, femur neck, femur total and L1-L4 bone mineral densities, anterior thigh muscle thicknesses, CST times, Frax hip fracture risk scores and supraspinatus tendon rupture incidence rates were similar in both groups. The mean supraspinatus tendon thickness and hand grip strength were significantly lower in the patient group and the frax major osteoporotic fracture risk score was higher in this group. There was no significant difference between the groups with normal thyroid function, subclinical hypothyroidism, euthyroidism and subclinical hyperthyroidism in terms of sarcopenia, osteoporosis and supraspinatus tear. Conclusion: In our study, it was observed that hypothyroidism doesn't have a significant effect on the musculoskeletal system. Our study is the only study in the literature that examines the effects of hypothyroidism on osteoporosis and sarcopenia together. Additionally, the inclusion of muscle, bone, cartilage and tendon in our examinations made the findings in our study stronger and more meaningful. However, there is a need for new studies investigating this important issue with a larger number of participants and longer follow-up period.