Total kalça artroplastisi uygulaması planlanan hastalara fizyoterapistler tarafından uygulanan kalça skorlamalarının tutarlılığı
The reliability of hip scoring systems for the candidate of total hip arthroplasty by the physical therapists
- Tez No: 132274
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VASFİ KARATOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Total Kalça Artroplastisi, Kalça skorlamaları, Fizyoterapist, Tutarlılık, Total hip arthroplasty, Hip rating systems, Physical therapist, reliability
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET TOTAL KALÇA ARTROPASTİSİ UYGULAMASI PLANLANAN HASTALARA FİZYOTERAPİSTLER TARAFINDAN UYGULANAN KALÇA SKORLAMALARININ TUTARLILIĞI Fzt. Linda Kirmit Amaç: Kalça skorlamaları yaygın olarak kullanılmasına rağmen kabul edilmiş standart bir skorlama sistemi bulunmamaktadır. Bir skorlama sisteminin yaygın ve rutin kullanımı için başka değerlendirmeciler tarafından uygulandığında da benzer sonuçlar vermelidir. Bu nedenle çalışmamızın amacı, Total Kalça Artroplastisi uygulaması planlanan koksartrozlu hastalara üç fizyoterapist tarafından uygulanan 5 farklı kalça skorlamasının tutarlılığını ve uygunluğunu saptamaktır. Hastalar ve Yöntem: Koksartroz nedeniyle Total Kalça Artroplastisi uygulaması planlanan ortalama yaşları 57.8 ± 2.4 (18-76 yaş aralığı) olan 18'i kadın 18'i erkek 36 hastanın 50 kalça eklemi çalışmaya alındı. Hastalara 5 farklı kalça skorlaması (Harris, Iowa, Merle d' Aubigne, Charnley, Amerikan Ortopedi Cerrahları Akademi'sinin Değerlendirme Cetveli) 3 ayrı fizyoterapist tarafından uygulandı. Bulgular: Fizyoterapistler arasındaki tüm skorlamalarda mükemmel düzeyde tutarlılık (K=0.78-0.96) saptandı. Fizyoterapistler Harris, Iowa ve Merle d' Aubigne'de Amerikan Ortopedi Cerrahları Akademisi'nin Değerlendirme Cetveli ve Charnley'e göre daha yüksek düzeyde mükemmel tutarlılık elde etmişlerdir. Kalça skorlamalarının tutarlılık /kappa analiz sonuçlarında en yüksek mükemmel tutarlılık 2. fizyoterapist ile 3. fizyoterapist arasında Merle d' Aubigne kalça skorlamasından elde edilirken (K=0.96) en düşük mükemmel tutarlılık 1. ve 2. fizyoterapist arasında Charnley değerlendirme skalasından elde edilmiştir (K^O.78). Sonuç: Fizyoterapistler arasında tüm skorlamalarda mükemmel düzeyde tutarlılık elde edildiğinden dolayı fizyoterapistlere en uygun olan bir kalça skorlamasının varlığından söz edilemez. Fizyoterapistler, çalışmada Harris, Iowa ve Merle d' Aubigne skorlarında, Amerikan Ortopedi Cerrahları Akademisi'nin Değerlendirme Cetveli ve Charnley'e göre daha yüksek düzeyde mükemmel tutarlılık elde ettikleri için her üçünün önerilmesinin daha uygun olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE RELIABILITY OF HIP SCORING SYSTEMS FOR THE CANDIDATE OF TOTAL HIP ARTHROPLASTY BY THE PHYSICAL THERAPISTS Linda KİRMİT, PT. Aim: The hip rating systems have been widely used in assessing severity of hip dysfunction but no uniform method has emerged. Inter-rater reliability refers to the consistency of scores derived from a measure that is administered and scored by different raters. The current study was performed to determine the inter-observer reliability offive different hip scores on the patients who had coxarthrosis. Patients and method: Thirty six patients (50 hips) who had coxarthrosis and candidate for total hip arthroplasty were included in the study. The series consisted of 18 women and 18 men. The average age of the patients was 57.8 ± 2.4 years (range, 18-76 years). All patients were evaluated by three physical therapists using five different hip rating systems; the Harris hip score, the Iowa hip score, the Chamley hip score, the Merle d' Aubigne hip score and the American Academy of Orthopaedic Surgeons' hip score. Results: For the all scores an excellent inter-observer reliability between the physical therapists were found (K=0.78-0.96). Physical therapists have found higher reliability in the Harris, Iowa and Merle d' Aubigne hip scores than the Charnley and the American Academy of Orthopaedic Surgeons' hip score. The highest inter-observer reliability was found for the Merle d' Aubigne hip score (observer 2 versus observer 3, K=0.96), wheras the lowest inter-observer reliability was found for the Charnley hip score (observer 1 vesus observer 2, K=0.78). Conclusion: There was an excellent inter-observer reliability for the all hip scores between the physical therapists. However, current study suggest that three hip scores (Harris, Iowa and Merle d' Aubigne hip scores) may be used by the physical therapists.