Ayak bileği kronik lateral ligaman yaralanmalarında isotonik egzersiz ile isokinetik egzersiz tedavi yöntemlerinin karşılaştırılması.
Comparison of isotonic exercise and isokinetic exercise treatment modalities in chronic lateral ligament in injuries of ankle
- Tez No: 132307
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA ÖNCEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: ayak bileği burkulması, ayak bileği instabilitesi, tedavi, izokinetik egzersiz, ankle sprain, ankle instability, treatment, isokinetic training
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
BÖLÜM I ÖZET AYAK BİLEĞİ KRONİK LATERAL LİGAMAN YARALANMALARINDA İSOTONİK EGZERSİZ İLE İSOKİNETİK EGZERSİZ TEDAVİ YÖNTEMLERİNİN KARSDLAŞTffilLMASI Dr.Gürdal özkes, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon AD. Înciraltı/İzmir Bu çalışmanın amacı ayak bileği lateral ligaman yaralanması geçiren ve kronik fonksiyonel instabilitesi bulunan hastaların tedavisinde kullanılan izokinetik egzersiz ile izotonik egzersiz yöntemlerinin birbirlerine üstünlülderinin olup olmadığını araştırmaktır. Bu çalışmaya, kronik ayak bilek instabilitesi bulunan toplam 30 hasta ile başlandi-Hastalar rastgele iki gruba ayrılarak bir gruba izokinetik egzersiz (grupl), bir gruba da izotonik egzersiz (grup 2) uygulandı.Aynca her iki gruptaki hastalara eklem hareket açıklığı egzersizleri (EHA), izometrik ve proprioseptif egzersizler sekiz hafta süresince uygulandı.Grup l'de bir hasta, grup2'de iki hasta düşme sonucu fraktür gelişmesi nedeniyle istatiksel değerlendirme dışında bırakıldılar. Hastalar tedavi öncesi, tedavi bitimi ve tedavi bitiminden bir ay sonra değerlendirildi. İstirahat ve aktivite sırasındaki ağrı için visuel analog skala (VAS), fonksiyonel durum için Povacz'ın uyguladığı fonksiyonel skalası, izokinetik kas kuvveti ölçümleri için Cybex cihazı kuHanıldı.Aynca boşalma hissi atakları ile burkulma sıklıkları da kaydededildLîzokinetik testlerde 30°/sn ve 1207sn açısal hızlarda evertör invertör peak tork değerleri ile agonist/antagonist oran parametreleri incelendi. Grup 1 ve grup 2'ye ait VAS, fonksiyonel skala, burkulma sıkkkllan, boşalma hissi atakları tedavi öncesi ile tedavi bitimi ve tedavi öncesi ile kontrol karşılaştırmalarında grup 2'deki istirahat VAS değerlerinde istatiksel anlamlılık saptanmadı.Diğer tüm parametrelerde istatiksel anlamlılık saptanckTedavi bitiminde ve bir ay sonraki kontrolde iki tedavi grubu karşılaştırdığında istirahat ve aktivite VAS değerleri, fonksiyonel skalakn, burkulma sıklıkları, boşalma hissi atakları açısından aralarında istatiksel olarak anlamlı farklılık izlenmedi. Tedavi öncesi ile tedavi bitimindeki izokinetik test parametreleri karşılaştırıldığında, Grupl ve Grup 2' de istatiksel olarak anlamlı kas kuvveti artışı sağlandı.Ancak gruplar 1karşılaştırıldığında aralarında istatiksel anlamlılık bulunmadı. Agonist/antagonist oran ortalamalarının tedavi öncesine göre değişmediği gözlendi. Tedavi öncesi ile tedavi bitiminden bir ay sonraki kontrolde izokinetik test değerleri karşılaştırıldığında yine Grup 1 ve Grup 2'de istatiksel olarak anlamlı kas kuvveti artışı sağlandıracak, tedavi bitiminden bir ay sonraki kontrolde iki tedavi grabu karçıkştırıknğında 30°/sn ve 120°/sn hızlarda evertör peak tork ortalamalarında istatiksel anlamlılık bulundu.Agonist/antagonist oranlarının tedavi öncesine göre daha da arttığı gözlendi Bu çalışmanın sonucunda, ayak bileği kronik fonksiyonel instabilitesi bulunan hastalarda izokinetik ile izotonik egzersiz yöntemlerinin birbirlerine üstünlüMerinin olrnadığını gözlemtediLAncak her iki gruba da verilen proprioseptif egzersizlerin, kuvvetkndirme egzersizlerine göre hastaların fonksiyonel iyileşmelerine katkısının daha belirgin olduğu sonucuna varıldı. Sonuç olarak; proprioseptif egzersizlerle birlikte verilecek olan kas kuvvetlendirrne egzersizleri ister izokinetik ister izotonik yöntemle olsun doğru ve düzenli uygulandığı takdirde ayak bileği stabilitesinin sağlanmasında yararlı olabileceği düşünülmüştür. Literatürde, bu iki farklı egzersiz yöntemini karşılaştıran bir çalışmaya rastkyamadığımızdan sayısı daha fazla olgu ile konuya daha fazla açıklık kazandırılacağı inancındayız.
Özet (Çeviri)
BÖLÜM n SUMMARY COMPARISON OF ISOTONIC EXERCISE AND ISOKINETIC EXERCISE TREATMENT MODALITIES IN CHRONIC LATERAL LIGAMENT INJURIES OF ANKLE Dr.Gürdal Özkes, Dokuz Eyfâl University Fakulty of Medicine Dokuz Eylül University Fakulty of Medicine Physical Medicine and Rehabilitation Departinent.înciraltı/îzrnir Aim of this study is to find out whether isokinetic exercise and isotonic exercise procedures have superiority over each other in treatment of patients with ankle lateral ligament injury and chronic functional instability. This study is started with totally 30 patients who have chronic ankle instability.Patients are divided randomly into two groups, one group (groupl) practised isokinetic exercises, other group (group2) practised isotonic exercises.Besides joint range of motion exercises (ROM), isometric and proprioceptive exercises are performed in both group of patients for a period of eight weeks.One patient in group 1, two patients in group 2 are excluded from the statistical evaluation because of fracture development after felling. Patients are evaluated before treatment, after treatment and one month after treatment. Visual analog scale (VAS) for pain at rest and during activity, functional scale performed by Povacz for functional condition, Cybex device for isokinetic muscle strength measurment are used.Besides giving way attacks and sprain frequencies are also recorded.At 3Q°/sec and 120°/sn sec anguler velocities evertor-invertor peak torque values and agonist/antagonist ratio parameters are evaluated in isokinetic tests. In comparison of between pretratment and posttreatment and pretreatment and control values of VAS, functional scale, sprain frquency, giving way attacks belonging to Group 1 and Group 2 no statistical significant difference is detected in resting VAS values of Group 2 statistically significant differnce is detected in all other parameters. When to treatment groups are compared after treatment and at control after one month, no statistically significant difference is detected in resting and activity VAS values, functional scales, sprain frequencies,giving way attacks.When pretreatment and posttreatment isokinetic test parameters are compared, statistically significant increase m muscle strength in Group 1 and Group 2 is fbund.However when treatment groups are compared statistically significant difference is not found.No change is observed in agonist/antagonist avarage ratios with respect to pretreatment values. When isokinetic test values are compared before treatment and at control one month after treatment, again statistically significant increase in muscle strength is detected in Group 1 and Group 2JHbwever, at control one month after treatment when two treatment groups are compared, evertor mean peak torque at 30°/sec and 120°/sec velocities statistically significant difference is found.încrease in agonist/antagonist ratois are observed with respect to pretreatment values. At the end of this study, we observed no superiority of isokinetic and isotonic exercise procedures over each other in patients with chronic functional instability of anklcHowever it is concluded that proprioceptive exercises given to both groups have more significant contribution to functional healing of patients than strengthening exercises. Finally, muscle strengthening exercises that will be applied with proprioceptive exercises are thought to be benefical for achieving ankle stability, whether they are with isokinetic or isotonic methods, if they are performed correctly and regularly. In the literature, as we didin't encounter any study that compare two different exercise methods, we believe that the subject will gain clarity with studies including cases.