Total diz artroplasti rehabilitasyonunda sürekli pasif hareket cihazının klinik etkinliğinin araştırılması
Searching for clinical effect of continuous passive motion equipment in rehabilitation of total knee arthroplasty
  1. Tez No: 132308
  2. Yazar: EBRU ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF AKALIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Total diz artroplastisi, Rehabilitasyon, Sürekli pasif hareket cihazı, Total Knee Arthroplasty, Rehabilitation, Continuous Passive Motion Equipment
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
BOLUM 1. 1. ÖZET Total Diz Artroplasti Rehabilitasyonunda Sürekli Pasif Hareket Cihazının Klinik Etkinliğinin Araştırılması Dr. Ebru Şahin, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Diz artroplastisi osteoartrite bağlı gelişen deformiteler, hareket kısıtlılıkları ve şiddetli ağrıları tedavi etmek amacıyla sık uygulanan cerrahi bir girişimdir. Operasyon sonucunun başarılı olabilmesi için etkin bir rehabilitasyon programının uygulanması şarttır. Operasyon sonrası erken dönemde dizin pasif egzersizleri önem taşır. Total diz artroplastisi uygulanan hastaların postoperatif rehabilitasyonunda sürekli pasif hareket sağlayan cihazlar uzun zamandan beri kullanılmaktadır. Ancak standart fizyoterapi protokollerine üstünlüğü olup olmadığı halen tartışma konusudur. Bu çalışmanın amacı, osteoartrit tanısı ile total diz artroplastisi uygulanan hastalara postoperatif standart rehabilitasyon programı ile, bu programa ek olarak uygulanan sürekli pasif hareket cihazı (SPHC) ile yapılan programın dizin hareketliliği, ağrı, fonksiyonel aktiviteler ve yaşam kalitesi üzerine etkileri arasında fark olup olmadığının araştırılmasıdır. Bu amaçla çalışmaya alınan 24 kadın, 4 erkek toplam 28 hasta 2 gruba ayrıldı. I. gruba SPHC ve standart rehabilitasyon programı, II. gruba sadece rehabilitasyon programı uygulandı. Her iki tedavi yöntemi de postoperatif 1. günde başlatıldı. SPHC protokolü 0-40° arasında başlandı, her gün 10° arttırıldı ve toplam 7 gün uygulandı. Rehabilitasyon programı günde 2 kez 30'ar dakika olmak üzere taburculuğa kadar devam etti. Hastaların hastanede kalış süreleri, diz şişliği, istirahat ve hareket sırasındaki Visuel Analog Skala (VAS)'ları, diz fleksiyon ve ekstansiyon açıları, American Knee Society Skoru ve Nottingham Sağlık Profili parametreleri karşılaştırıldı. Operasyon öncesi dönemde 2 grup arasında bu parametrelerde fark yoktu. Operasyon sonrası 6. haftada aktif fleksiyon açısı II. grupta istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha iyi saptandı. 6. ayda ise bu fark ortadan kalktı. Diğer tüm parametrelerde 2 grup arasında fark tespit edilmedi. Sonuç olarak; total diz artroplasti rehabilitasyonunda doğru planlanmış ve düzenli uygulanan standart fizyoterapi programına SPHC'nın ek bir katkı sağlamadığısaptandı. Ancak hastalarımızın sayısının az olması sebebiyle sonuçlarımızı genelleyebilmek zordur. Bu konuda hasta sayısının daha çok olduğu uzun dönem çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
BOLUM I. II. SUMMARY Searching for Clinical Effect of Continuous Passive Motion Equipment in Rehabilitation of Total Knee Arthroplasty Dr. Ebru Şahin, University of Dokuz Eylül, Medical Faculty Department of Physical Medicine and Rehabilitation. Knee arthroplasty is a commonly used surgical intervention performed for deformities that develop due to osteoarthritis, restriction of motion and severe pain. Carrying out an efficient rehabilitation program is essential for successful operation results. Passive exercises of knee has a great importance at early period after operation Equipments that provide continuous passive motion are used for long period of time in postoperative rehabilitation of patients with total knee arthroplasty. However it is still a subject to be discussed whether it has superiority over standard physiotherapy protocol or not. Aim of this study is to search for any difference in mobility of knee, pain, functional activities and quality of life between patients who had postoperative standard rehabilitation program and those who had a program including continuous passive motion equipment in addition to this, in patients whom total knee arthroplasty is performed for osteoarthritis. With this aim, 24 female, 4 male totally 28 patients are divided into 2 groups. Continuous passive motion equipment and standard rehabilitation program is applied to the first group, and only rehabilitation program is applied to the second group. Both treatment modalities are started in the postoperative first day. Continuous passive motion equipment protocol is started between 0-40°, is increased 10° every day and administered for totally 7 days. Rehabilitation program continued 30 minutes two times a day until discharge of the patients. Hospitalization period, knee swelling, Visual Analog Scale (VAS) during rest and activity, angles of knee flexion and extension, American Knee Society Score and Nottingham Health Profile parameters are compared in patients. Before operation there were no differences in these parameters between two groups. Active flexion angle at 6th week after operation in second grup had statistically significant increase.At the 6th month this difference is disappeared. There were no differences in all other parameters between two groups. Finally it is found that continuous passive motion equipment does not make any contribution to correctly planned and regularly performed standard physiotherapy program in total knee arthroplasty rehabilitation. However, as the number of cases is low it is difficult to generalize our results. Long term studies with higher number of cases are needed in this field.