Kemirgenlerde (sıçan ve fare) melatonin ve leptin hormonları arasındaki ilişki üzerine deneysel çalışmalar
Experimental studies on the relationship between melatonin and leptin hormones in rodents(rat and mice)
  1. Tez No: 132412
  2. Yazar: SİNAN CANPOLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK KELEŞTİMUR, DOÇ. DR. BAYRAM YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Melatonin, leptin, pinealectomy, monoamine, food intake
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Melatoninin gıda alımı üzerine etkisi ile ilgili, farklı türlerde çelişkili sonuçlar içeren araştırmalar mevcuttur. Sıçanlarda, melatoninin gıda alımını etkilemediğini bildiren çalışmaların yanı sıra, doz bağımlı olarak melatonin uygulamasının orta ve düşük dozlarda gıda alımını artırdığı, yüksek dozlarda ise azalttığını rapor eden çalışmalar da vardır. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde, leptin eksikliği gıda alımında artışa yol açmakta ve leptin uygulaması sonrası gıda alımında azalma gözlenmektedir. Bu çalışmada, F.Ü. Tıp Fakültesi Deneysel Araştırmalar Merkezi' nden sağlanan, 200-300g ağırlığında 82 adet Wistar cinsi intakt erkek sıçan ve 30-40g ağırlığında 10 adet erkek fare kullanıldı. Sıçanlarda melatoninin ve pinealektominin, leptin seviyesi ve salgılanma ritmine olası etkileri araştırıldı. Aç bırakılan sıçanlarda, melatoninin hipotalamik nükleuslardaki monoamin seviyelerine etkisi incelendi. Farelerde ise melatonin, leptin ve pinealektominin gıda alımı üzerine etkisi araştırıldı. Serum leptin seviyeleri radioimmunoassay (RIA) yöntemi ile, beyin dokusundaki noradrenalin ve dopamin değerleri HPLC-ECD yöntemiyle belirlendi. Farelerde yem ve su tüketimi metabolik kafeslerde ölçüldü.Çalışmalar sonucunda melatonin, leptinin sirkadiyan ritmini etkilemedi, fakat hem gece hem gündüz leptin salmımını baskıladı. Aç bırakılan sıçanlarda melatonin ventromedial nükleus (VMN) ve lateral hipotalamik nükleus'ta (LHA) noradrenalin salmımını artırdı. Fakat nükleus akkumbens'te ise azalttı. Fareler üzerinde yapılan çalışmada pinealektomi ve leptin uygulaması gıda alımını azaltırken, melatonin gıda alımında artışa sebep oldu. Sonuç olarak melatoninin leptin salınımı üzerine inhibitor bir rolünün olduğu net bir şekilde ifade edilebilir. Çalışmada melatoninin LHA'daki noradrenalini artırıcı etkisi, gıda alımını azaltıcı bir etkiye sahip olabileceğini göstermektedir. Fakat fareler üzerinde yapılan çalışmada melatoninin gıda alımını uyarıcı bir etkiye sahip olduğu belirlendi. Melatoninin gıda alımı üzerine etkisi türe bağımlı olarak değişebilir. Anahtar kelime: Melatonin, leptin, pinealektomi, monoamin, gıda alımı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT There are contradictory reports on the effects of melatonin in food intake in various species. Several studies carried out in rats have shown no effects of melatonin in food intake while others have reported dose- dependent effects i.e. low or moderate doses of melatonin stimulates and high doses inhibit food intake. Reduced levels of leptin have been shown to increase and its exogenous administrations decrease food intake in laboratory animals. In the present study, 82 adult male rats (200-300 gr) and 10 male mice (30-40 gr) obtained from Firat University Medical School Experimental and Research Center were used. Effects of melatonin and pinealectomy on serum leptin levels and its secretion pattern were investigated in the rats. Modulatory effects of melatonin on monoamin content in various hypothalamic nuclei were examined in fasting rats. In mice, effects of melatonin, leptin and pinealectomy on food intake were sought. Serum leptin levels were measured by radioimmunoassay. Noradrenalin and dopamin content in brain tissue were determined by HPLC-ECD method. Food and water consumption in mice were investigated in matabolic cages.Melatonin did not significantly affect circadian rhythm of leptin, but reduced its secretion both at night and day. In fasting rats, melatonin significantly increased noradrenalin content in the ventromedial nucleus (VMN) and lateral hypothalamic area (LHA) but decreased in nucleus accumbens. In the experiments carried out in mice using metabolic cages, we found that pinealectomy and administration of leptin reduced food intake, while melatonin brought about an increase. It is concluded that melatonin has an inhibitory effect in the secretion of leptin. Increased noradrenalin content in the LHA following melatonin injection suggests that this indolamine may exert its inhibitory effect through the central noradrenergic system. On the contrary, melatonin turned out to be stimulatory on food intake in mice. It is thought that melatonin's action on food intake may vary depending on species.