Tekerlekli sandalyeye bağımlı kişilerin yaşadıkları konutta banyo kullanımına ilşkin karşılaştıkları sorunların incelenmesi
Research on the problems which wheelchair users come across in relation to the usage of bathrooms in their households
- Tez No: 132493
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OYA HAZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Sakatlık, Özürlüler, Tekerlekli Sandalye, Banyo, Handicapped, Disabled, Wheelchair, Bathroom
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ev İdaresi ve Aile Ekonomisi Ana Bilim dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Gül, Aynur, Tekerlekli Sandalyeye Bağımlı Kişilerin Yaşadıkları Konutta Banyo Kullanımına İlişkin Karşılaştıktan Sorunların İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ev İdaresi ve Aile Ekonomisi Programı, Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2003. Ankara ilinde yapılan bu araştırma, tekerlekli sandalyeye bağımlı kişilerin banyo kullanımına ilişkin karşılaştıkları sorunları belirlemek amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırma Ankara ilindeki farklı hastanelerin fizik tedavi ve ortopedi servisleri ile rehabilitasyon merkezlerinde tedavi olmuş ve tedavi olmakta olan toplam n= 68 tekerlekli sandalyeye bağımlı kişi üzerinde yürütülmüştür. Araştırmaya alınan tekerlekli sandalyeye bağımlı kişilerin yarıdan biraz fazlası (% 69.1) erkektir. Tekerlekli sandalyeye bağımlı kişilerin tamamına yakını (% 95.6) yaşadıkları konutta banyo tasarımına ilişkin sorunlarla karşılaşmaktadır. Banyo alanı ile ilgili sorun yaşadığını belirten 65 tekerlekli sandalyeye bağımlı kişinin % 69.2'si“banyoda tekerlekli sandalye manevralarına imkan verecek yeterli boşluğun bulunmamasını sorun olarak öncelikle belirtmiştir. Araştırmada 57 tekerlekli sandalyeye bağımlı kişinin lavabo ve donanımı ile ilgili karşılaştıkları sorunlarının başında ”aynanın uygun yükseklikte olmaması“ (% 50.8) gelmektedir. Klozet ve donanımı ile ilgili sorunlarla karşılaştıklarını belirten 40 tekerlekli sandalyeye bağımlı kişi arasında ”klozet önünde tekerlekli sandalye manevralarına imkan verecek yeterli boşluğun bulunmaması“ (% 57.5) sorununu belirtenler önde gelmektedir. Küvet ve donanımı ile ilgili sorunlarla karşılaştıklarını belirten tekerlekli sandalyeye bağımlı kişilerin sorunlarının başında eşit oranlarla (% 52.6) ”küvet en ve boyunun uygun olmaması“ ile ”küvetin uygun yükseklikte olmaması“ gelmektedir. Duş ve donanımı ile ilgili sorunlarla karşılaşan 58 tekerlekli sandalyeye bağımlı kişinin sorunlarının başında ”duş alanında tekerlekli sandalye kullanımı için yeterli alanın bulunmaması“ (% 50.0) gelmektedir. Tekerlekli sandalyeye bağımlı kişilerin yarıdan fazlası (% 67.6) banyodaki faaliyetleri yürütürken yardım almaktadır. Yardım aldığını belirten 46 tekerlekli sandalyeye bağımlı kişinin yandan fazlası (% 63.0) yardım alma durumu nedeniyle sorun yaşamaktadır. Sorun yaşadığını belirten 29 tekerlekli sandalyeye bağımlı kişinin sorunlarının başında ”bir başkasına bağımlı olma“ (% 89.6) gelmektedir. Tekerlekli sandalyeye bağımlı kişilerin % 19.1 'i banyo alanında (düşme nedeniyle travma veya kesik tipi) kaza geçirmişlerdir. Tekerlekli sandalyeye bağımlı kişilerin % 29.4'ü tekerlekli sandalyeye bağımlı olduktan sonra banyo alanında herhangi bir düzenleme yapmıştır. Banyolarında düzenleme yaptığını belirten 20 tekerlekli sandalyeye bağımlı kişinin yaptıkları düzenlemelerin başında ”lavabonun uygun yükseklikte diz boşluğu bulunan bir lavaboyla değiştirilmesi“ (% 70.0) gelmektedir. Banyolarında düzenleme yapmadığını belirten 48 tekerlekli sandalyeye bağımlı kişinin düzenleme yapmama nedenlerinin başında ”ekonomik nedenler" ( % 58.3) gelmektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Gül, Aynur, Research on the problems which wheelchair users come across in relation to the usage of bathrooms in their households. Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Home Mannagement and Family Economics Program, Thesis for Master of Science Degree, Ankara, 2003. This research is applied in Ankara city and was planned and completed to put forward the problems which wheelchair users come across due to the usage of the bathroom. This research is applied on total n= 68 wheelchair users who have been treated or still being treated in different hospitals' phsical therapy and orthopedics and rehabilitation centers in Ankara city. More than half ( 69.1 %) of the wheelchair users taken into this research are men. Most of the wheelchair users ( 95.6 % ) come across with the problems about the bathroom design of their households. 69.2 % of the 65 wheelchair users who complain about the problems they experience about bathroom pointed out“the lack of enough space which would allow the wheelchair maneuvering ”as their major problem. According to the resarch,“the improper heigh of the mirror”statement takes the first place ( 50.8 %) of the problems which 57 wheelchair users come across about the wasbasin and the bathroom furnishing. Among 40 wheelchair users who state that they experience problems about the closet and its equipment, the ones ( 57.5 % ) stating that“there is not enough space in front of the closet which would allow the wheelchair maneuvering'' takes the firs place. According to the wheelchair users who complain about the bath tub and its equipment”,“ improper length and widht of the bath tub”and“ improper height of the bath tub”problems takes the first place with equal rates ( 52.6 %).“Lack of space for the wheelchair usage in the bath tub”is at the top of the problems according to the 58 wheelchair users ( 50.0 % ) who come across with the problems about shower and its equipment. More than half of the wheelchair users ( 67.6 % ) gets help for their activities in the bathroom. More than half ( 63.0 % ) of the 46 wheelchair users who state that they get help in the bathroom, experience problems.“Depending on someone”( 89.6 % ) is the major problem of 29 wheelchair users who state that they experience problems. 19.1 % of the wheelchair users have had accidents in the bathroom ( trauma caused by falling down or scratches ). 29.4 % of the wheelchair users reconstructed their bathroom after they began to use a wheelchair. The first reconstruction which 20 wheelchair users have done is“ to replace the washbasin with a new one which has suitable knee space under it”(70.0 %). The reason why 48 wheelchair users (58.3 %) cannot reconstruct their bathrooms is“economic reasons”.