Normotansif ve hipertansif sıçan böbrek dokularında leptin (ob-protein)'in immünohistokimyasal olarak tanımlanması
Determination of leptin (ob-protein) in normotensive and kidney tissues of hypertensive rats using immunohistochemical method
  1. Tez No: 132560
  2. Yazar: FİKRET GEVREK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERAL ÖNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Kidney, hypertension, immunohistochemistry, leptin, rat
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
43 ÖZET Normotansif ve Hipertansif Sıçanların Böbrek Dokularında Leptin (Ob- protein)' in İmmünohistokimyasal Olarak Saptanması Leptin özellikle yağ hücrelerince salgılanan 16 kDa ağırlığında ve ob geni ürünü bir protein olup yağ doku miktarına uygun konsantrasyonlarda kanda dolaşmaktadır. Vücut ağırlığının düzenlenmesi, metabolik hızın ayarlanması, adrenal stres hormonlarının üretiminin azalması, insülin salgılanmasının inhibe edilmesi, infertilite ve immün sistem üzerine etkileri gibi çok sayıdaki biyolojik işlevlere sahiptir. Bununla beraber leptin molekülünün esas fonksiyonu hipotalamusta leptin reseptörüne bağlanarak enerji harcanmasını artırıp, iştahı azaltmaktır. Böylece, yağ doku kütlesi ve vücut ağırlığı azaltılmış olur. Son zamanlarda, plazma leptin düzeylerinin arteriyel hipertansiyonlu hastalarda artmış olduğu belirlenmiştir. Bu durumun, leptinin yağ doku depolarından salınımlarının artması ve böbreklerden atılımının azalmasıyla ilişkili olabileceği belirtilmektedir. Bazı çalışmalar, obezitenin tedavisinde leptinin mevcut kullanımının oldukça faydalı olduğu ve kilo ile bağıntılı olarak ortaya çıkan obezite, hipertansiyon, anoreksiya nervoza gibi hastalıklarla ilgili çalışmalarda ise leptin yeni bir patofizyolojik belirteç olarak tespit edilmiştir. Bu çalışmada, içme sularına 21 gün süreyle 60 mg/kg/gün dozunda L-NAME ilave edilerek hipertansif yapılmış sıçanların böbrek dokuları histopatolojik ve immünohistokimyasal yöntemlerle incelendi. Deney sonunda, hipertansif sıçanların böbrek dokularında; tübüler dilatasyonlar, proksimal ve distal tübül hücrelerinin bazılarında piknotik çekirdekler ve eozinofilik sitoplazma, İnterstisyel alanda fokal mononüklear hücre infiltrasyonlan ve medülladaki toplayıcı tübüllerin lümeninde eozinofilik materyal birikimleri gözlendi. Ayrıca, bazı glomerul hücrelerinde artmış apopitozis ve glomerulosklerozis bulguları içeren yapısal değişiklikler gözlendi. Böbrek doku kesitlerinin Ob-protein (leptin) için AB-20 poliklonal antikoru ile immün bojyanması neticesinde, korteksteki proksimal tübül hücrelerinde ve medülladaki kolektör tübül hücrelerinde kontrol grubuile karşılaştırıldığında daha kuvvetli immün reaksiyonlar izlendi. Sonuç olarak, leptinin böbrek dokusunda patofizyolojik işlevi olabileceği kanısına varıldı. Anahtar kelimeler : Böbrek, hipertansiyon, immunohistokimya, leptin, sıçan.
Özet (Çeviri)
44 SUMMARY Determination of Leptin (Ob-protein) in Normotensive and Kidney Tissues of Hypertensive Rats Using Immunohistochemical Method Leptin, synthesized especially by adipose tissue, is 16 kDa and a product of the ob gene. It circulates in the blood at levels correlated with body fat mass. Leptin has lots of biological functions such as regulation of body weight and metabolism, inhibition of insuline secreation, reduction of the production of adrenal stress hormons etc. However, main function of leptin molecule is to decrease appetite and increase energy expenditure by binding to the leptin receptor (Ob-R) at hypothalamuse. Thereby, adipose tissue mass and body weight can be decreased. Recently, it is reported that plasma leptin levels have elevated in patients with arterial hypertension. This condition is probably caused by increased release of leptin from adipose tissue stores and renal extraction is slightly reduced. Various studies have suggested that current use of leptin in obesity is rather useful and if some investigation associated with weight related diseases (obesity, hypertension, anoreksia nervoza etc.), leptin is determined to be new pathophysiologic marker. In this study, the rats were given L - NAME at a dose of 60 mg/kg for 21 days. After the rats became hypertensive, we examined the kidney tissues with histopathological and immunohistochemistral methods. Tubular dilatations, piknotic nucleus and eosinofilic cytoplasm in some proximal and distal tubule cells, focal mononuclear cell infiltrations in interstisial areas and eosinofilic material aggregation in medullar collector tubules have been observed in kidney tissues of hypertensive rats. Moreover, it have been found some structural changes including increased apoptosis and glomerulosclerosis findings in some glomerular cells. We have stained kidney tissues with Ob - protein specific antibody AB - 20 and observed more robust immune reactions in cortical proximal tubular cells and medullar collector tubule cells when compared with controls. As a result, we concluded that leptin may have some pathophysiological effects on kidney tissue.