Asiklovir, famiklovir ve valasiklovir'in deri gelişimi üzerine teratojenik etkileri
The teratogenic effects of acyclovir and famcyclovir and valacyclovir on skin development
- Tez No: 132559
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP S. İNALÖZ, DOÇ. DR. SERHAT İNALÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Asiklovir, Famsiklovir, Valasiklovir, teratoloji, deri. i, Acyclovir, Famciclovir, Valacyclovir, teratology, skin
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ASİKLOVİR, FAMSİKLOVİR VE VALASİKLOVİR'İN DERİ GELİŞİMİ ÜZERİNE TERATOJENİK ETKİLERİ Ayşe Uygun Gaziantep Üniversitesi-Sağlık Bilimleri Enstitüsü Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Danışmanları: Prof. Dr. Serap S. İNALÖZ Doç. Dr. H. Serhat İNALÖZ Eylül 2003-64 Sayfa ÖZET Virus infeksiyonlarının ilaçla tedavisi bakteriyel infeksiyonlara göre daha geç başlamıştır. Antiviral ilaçlar sayı bakımından kısıtlı olmakla birlikte, en yaygın olarak kullanılan antiviral ilaçlar; asiklovir, famsiklovir ve valasiklovirdir. Yaygın olarak kullanılan bu ilaçların teratojenik etkileri üzerine literatürde karşılaştırmalı yeterince araştırma bulunmamaktadır. Bu yüzden çalışmamızda, gebelikte asiklovir, famsiklovir ve valasiklovir'in kullanım güvenirliliğini araştırmayı amaçladık. Asiklovir, famsiklovir ve valasiklovirin deri üzerine teratojenik etkileri, gebe sıçanlarda her ilaç için düşük (25 mg/kg/gün) ve yüksek (50 mg/kg/gün) dozlarda verilerek araştırıldı. Işık mikroskobu kullanılarak yapılan histopatolojik incelemede, yeni doğan sıçanlarda dozlara bağlı olarak, önemli derecede teratojenik etkiler gözlendi. Buna göre; gebelikte kullanım güvenirliliği açısından valasiklovir en güvenli ajan olarak bulundu. Asiklovirin ise gebelik süresinde kullanımının güvenli olmadığı saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.S. Thesis THE TERATOGENIC EFFECTS OF ACYCLOVIR AND FAMCYCLOVIR AND VALACYCLOVIR ON SKIN DEVELOPMENT Ayşe Uygun Gaziantep University-Institute of Health Sciences Department of Histology and Embryology SUPERVISORS: Prof. Dr. Serap S. İNALÖZ Doç. Dr. H. Serhat İNALÖZ September 2003-64 Page ABSTRACT The drug treatment of viral infections has began later then the bacterial infections. Although there has been limited options for antiviral agents, acyclovir, famcyclovir and valacyclovir have been used most commonly. However, there has not been enough comparative study on the teratogenic effects of these drugs in the literature. For this reason, we aimed to assess the therapeutic safety of acyclovir, famcyclovir and valacyclovir during pregnancy in our study. The teratogenic effects of acyclovir, famcyclovir and valacyclovir were investigated by giving as low dose (25 mg/kg/day) and high dose (50 mg/kg/day) to dam rats. After histopatological examination using light microscope, considerable teratogenic effects were observed in the litters. Valacyclovir was found to be the most safe agent in the treatment whereas the use of acyclovir was not found to be safe during pregnancy.