Sınırlı sağlık kaynaklarının dağıtılmasında karşılaşılan etik sorunlar
Ethical problems in the distribution of limited health resources
  1. Tez No: 132581
  2. Yazar: NESRİN KUDAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİN AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deontoloji ve Tıp Tarihi, Medical History and Ethics
  6. Anahtar Kelimeler: Tıbbi Etik, Sağlık Hizmetleri, Sınırlı Sağlık Kaynaklan, Sağlık-Hastalık, Medical Ethic, Health Services, Limited Health Resource, Health-Disease
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deontoloji ve Tıp Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
72 8. ÖZET Sağlık ve sağlık dışı alanlardaki çalışmaların odak noktası insandır. Amaç, insanın mutluluğunu, bununla bağlantılı olarak sağlıklı olmasını sağlamaktır. Günümüzde sağlık hizmetlerini sunmak için kullanılan sağlık kaynaklarım düşündüğümüzde konunun etik açıdan pek çok soran içerdiği ve sınırlı olarak tanımladığımız sağlık kaynaklarının giderek sınırlı hale gelmesinde bir çok faktörün rol oynadığı görülmektedir. Bu durum karşısında sağlık kaynaklarından yararlanamama, bireylerin sağlık haklarını zedelemektedir. Sağlık hizmetleri sunumunda kullanılan kaynakların ve dağıtımındaki çeşitlilik, durumu daha karmaşık bir hale getiriyormuş gibi göstermektedir. Bu ise bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde kendini daha fazla hissettirmektedir. Bununla birlikte gerçekçi bir planlama, işbirliği ve uygulamalarla, sorunların temellerine yönelik yapılacak çalışmalarla kolaylıkla çözüme ulaşılacağı göz ardı edilemez. Sorunların çözümü konusunda da başta hükümetler olmak üzere, sağlık çalışanlarının ve diğer kesimden herkesin kararlılığı, ısrarlı çabalan son derece önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenlerle, tez boyunca sağlık kaynaklarının dağıtımı her yönüyle ele alınmaya çalışılmış, etik sorunlar ilkeler doğrultusunda farklı açılardan ortaya konmuş ve çözümlerin de bu açılardan düşünülmesi sağlanmaya çalışılmıştır. Tez çalışmasında varılan sonuç ise, sağlık kaynaklarının doğru bir şekilde kullanılması ve dağıtımının yapılması durumunda tüm insanların sağlık haklarından yararlanmalarım sağlayacak kadar yeterli olduğudur.73
Özet (Çeviri)
74 9. SUMMARY The human is focal point of works at within or out of health. Objective is to provide happiness to human with the health. When we consider health care resources to provide health services, We see that there are plenty of ethical problems, and a lot of factors take part to get limited health care resources even limited. In this case, not to benefit fiom health care resources harms people's right for health. It seems that variety of resources and the ways of distribution make the situation even complex. And this is felt more within the developing countries like Turkey. Herewith not to take in to consideration arrive to recipe with a planning of real, cooperation and application, with business to be works specific basics of problems. The governments', health care workers' and others' insistence and their consistent efforts is rather important For this reason he distribution of health care resources is worked out from every aspects throughout the thesis, ethical problems are stated in the light of ethical principles, and some some solutions are offered from different perspectives. It is concluded in the thesis that if the health care resources are managed and distributed appropriately there is enough health care resources suffice to everyone.75