Türkiye'de üretilen reklam spotları ve video kliplerinin görsel yapılanması
The Visual structure of television commerials and music videos produced in Turkey
- Tez No: 132641
- Danışmanlar: DR. MUAMMER BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Reklam spotları, video küpler, görsel yapılanma, televizyon, anlatı. ıx, television commercials, music videos, visual structure, television, narration
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET TÜRKİYE'DE ÜRETİLEN REKLAM SPOTLARI ve VIDEO KLD?LERININ GÖRSEL YAPDLANMASI Bu tezde, Türkiye'de üretilen reklam spotları ve video küplerinin özellikleri belirlenmeye çalışılmış ve oluşan eksiklikler saptanmıştır. Türkiye'de üretilen reklam spotları ve video küplerinin özelliklerini belirlerken değişik yaklaşımlar geliştirilmiş ve bu yaklaşımlar sınıflandırılmaya çalışılmıştır. Türkiye'de üretilen reklam spotları ve video küplerinin en çok kullanıldığı ortam televizyondur. Reklamlar, bir reklam kuşağı içerisinde, değişik programların arasında ya da sırasında yayınlanırlar ve özellikle özel televizyon yayıncılığının en önemli gelir kaynaklarıdırlar. Video küpler ise, 24 saat kesintisiz yayıncılık yapan müzik televizyonlarında peşpeşe yayınlanırlar. Bu çalışmada, yalnızca televizyonda yayınlanan reklam spotları ve video küpler incelenmiştir. Bundan dolayı, ilk önce dünyada ve Türkiye'de televizyon yayıncılığında yaşanan gelişmeler irdelenmiş, aynı zamanda müzik televizyonunun dünyada ve Türkiye'de gelişimi ortaya konulmuştur. Daha sonra, bir kitle iletişim aracı olan televizyonun popüler kültürle ilişkisi üzerinde durulmuştur. Görsel yapılanma ve anlatıların yapısal özelliklerine kuramsal bir giriş yapılmış ve reklam spotları ve video küplerinin üretim bağlamı tespit edilmiştir. Son olarak, Türkiye'de üretilen reklam spotları ve video küplerinin görsel yapılanması ve sorunları belirlenmiştir. Türkiye'de üretilen reklam spotları ve video küplerinin görsel yapılanması oluşturulurken, videonun olanakları yeterli düzeyde kullanılmamış ve görsel dilin özellikleri yeterince yansıtılamamıştır. Yapılan irdelemenin sonucunda, görsel yapılanma oluşturulurken reklam spotları ve video küplerinin içinde bulundukları üretim bağlamının iyi incelenmediği ve bu alanlarda yaşanan yeni gelişmelerin iyi değerlendirilmediği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE VISUAL STRUCTURE OF TELEVISION COMMERCIALS and MUSIC VIDEOS PRODUCED IN TURKEY In this theses, the features of television commercials and music videos, which are produced in Turkey, are researched and their deficiencies are tried to be understood. During the researchs about the production of television commercials and music videos in Turkey different methods are improved and classified. The media, that commercials and music videos are commonly used, is television. Television commercials are broadcast between different programs or during these programs. They are the main financial income of commercial television channels. But the music videos are usually broadcast one after another in music televisions, which have 24 hours non-stop broadcast. In this article, commercials and music videos, which are broadcast only on television have been studied. For this reason, firstly the developments in television broadcasting and music television in the world and Turkey have been brought up. Then, the relationship between popular culture and television as a mass communication media, has been considered. A theoritical aproach about the visual structure and narration has been developed and the production context of television commercials and music videos has been verified. Finally, the visual structure and the problems in television commercials and music videos produced in Turkey have been laid out. During the development of the visual structures of television commercials and music videos produced in Turkey, the possibilities of video and the features of visual language have not been used succesfully enough. At the end of the analyses it is understood that the production context has not been understood properly and the new developments have not been evaluated enough.