Sustainable developnment and environment
Sürdürülebilir kalkınma ve çevre
  1. Tez No: 132640
  2. Yazar: ÖMER MURAT ÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, sürdürülebilirlik, sürdürülebilir kalkınma, çevre kirliliği, doğal kaynaklar, yoksulluk, kalkınma, yeryüzü zirvesi, etkinlik, Environment, sustainability, sustainable development, pollution, depletion, natural resources, poverty, earth summit, effectiveness
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Ill öa£T SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA VE ÇEVRE Ömer Murat Çınar İktisat, Yüksek Lisans Tezi Klasik iktisatçılar iktisadi büyümenin çevre ve doğal kaynaklar üzerindeki etkilerim dikkate almamışlar, hava ve suyu bedava mallar olarak değerlendirmişlerdir. Ancak daha sonraları çevre kirliliğinin ulaştığı boyutlar ve neden olduğu toplumsal ve bireysel zararlar çevresel maliyetler kavramım gündeme getirmiştir. Ekonomik faaliyetlerin bu tür amaçlanmayan ya da girdi çıktı analizlerinde hesaba katılmayan sonuçlan dışsallıklar olarak adlandırılır. Çevre ekonomisi alt dalı da özel ve serbest malların niteliğini kötüleştiren ve bozan negatif dışsallıklarla ilgilenmektedir. Özellikle sanayi devrimi sonrasındaki insan faaliyetlerinin çevre ve dünyanın doğal dengesi üzerindeki bozucu etkisi doğanın taşıma kapasitesinin üzerine çıkmaya başlayınca göz ardı edilemeyecek yerel ve küresel olumsuz sonuçlar ortaya çıkmaya başlamıştır. Bunlardan bazıları; ozon tabakasının incelmesi, küresel iklim değişikliği ve çölleşme, su kaynaklarının tükenmesi, artan nüfus ve gıda sorunudur. Yukarıda sözü edilen çevresel tahribat tablosunun ortaya çıkamaya başlaması, 1970'li yıllardan itibaren dünyada çevre konusunda çeşitli gelişmeler yaşanmasına neden olmuştur. Bu gelişmelerin başlıca kilometre taşlarından bazıları şunlardır: 1971 Büyümenin sınırları raporu, 1972 Stockholm BM Dünya Çevre Konferansı, 1983 BM Brutland 'Ortak Geleceğimiz' raporu, Rio BM Çevre ve Kalkınma Konferansı (Yeryüzü Zirvesi), 2002 Johannesburg Sürdürülebilir Kalkınma Yeryüzü Zirvesi. Sonuçta oluşturulan çözüm önerileri sürdürülebilir kalkınma kavramı etrafında ortaya konmuştur. Sürdürülebilirlik kavramının temelinde de ekonomik büyüme ve gelişmeyi doğanın taşıma kapasitesini aşmadan gerçekleştirebilmek bulunmaktadır. Bu amaçla geliştirilen sürdürülebilir kalkınma politikaları arasında, enerjinin etkin kullanılması, alternatif enerji kaynaklarına yönelinmesi, kullanılan malzemelerin geri dönüştürülmesi, üretim ve tüketim kalıplarının değiştirilmesi sayılabilir. Türkiye de, dünyadaki gelişmeler ve katıldığı uluslararası anlaşma ve birliklerin gereklilikleri doğrultusunda sürdürülebilir kalkınma ve çevre koruma konusunda daha çok hükümet ve çeşitli sivil toplum kuruluşları düzeyinde çeşitli adımlar atmıştır.
Özet (Çeviri)
IV flgJTgflCT SUSTAINABLE DEVELOPMENT AND ENVIRONMENT Ömer Murat Çınar Economics, M.A. Thesis The classical economists did not consider the effects of economic growth on the environment and natural resources and considered the water and air as free goods. Later, by the effect of the increasing environmental hazards, environmental costs have been brought to subject These types of unconsidered results of the economic activities are defined as externalities. The area of the environmental economics is the negative externalities damaging the free and private goods. Following the industrial revolution, the damages of the human activities on the environment have exceeded the carrying capacity of the nature. Afterwards, some global environmental changes have begun to occur like the depletion of the ozone layer, global climate changes and desertifaction, depletion of water resources. Because of the above environmental problems, there have been several international efforts on the solution or prevention of them. Milestones of these efforts are, The Limits of Growth report in 1971, UN Stockholm World Summit on Environment, Brutland“Our common future”report in 1983, UN Rio Earth Summit in 1992 and UN Johannesburg World Summit on Sustainable Development in 2002. The solutions and plans provided by these activities can be summarized with the sustainable development concept. The definition of sustainability can be done as keeping economic growth within the limits of the earth's carrying capacity. The sustainable development policies, aimed for this purpose can be summarized as, effective energy usage, usage of alternative energy resources, recycling, changing of the production and consumption patterns. In Turkey, there are some institutional and governmental efforts on sustainable development and environmental protection.