Türkiye'de endüstriyel tabela reklamcılığı uygulamalarının analizi
Analysis of industrial signage advertising applications in Turkey
  1. Tez No: 631691
  2. Yazar: YUSUF BENGİ
  3. Danışmanlar: PROF. SELAHATTİN GANİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Reklam, Tabela, Endüstriyel Reklam Tabelası, Tasarım, Uygulama, Grafik Tasarım, Advertisement, Signboard, Industrial Advertisement Sign, Design, Application, Graphic Design
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Reklam tabelaları, özellikle perakende satış yapan veya hizmet sunan küçük ve orta ölçekli ticari işletmelerin yaygın kullandıkları görsel iletişim araçlarıdır. Tabelaların pazarlama iletişimindeki rolü potansiyel müşteriyle iletişim kurmaktır. Bu iletişimin doğru kurulması, tabela tasarımı, üretimi ve uygulamalarına nesnel bir temel sağlar. Düzgün tasarlanmayan ve kötü malzemelerle üretilen reklam tabelaları beklenen faydayı karşılamaktan uzaktır. Ayrıca uygulandıkları çevrenin özellikleri ve binanın mimari detaylarıyla ilişkili değildirler. Uygulandığı yerlerde görsel karmaşaya ve çok çirkin görüntülere yol açmaktadır. İnsana ve çevreye karşı sorumluluk duymayan tabelacılar, reklam verenler ve yerel yönetimler etkileri oranında bu sorunun ortağıdır. Bugünün endüstriyel üretim teknolojileri ve tasarım imkanlarıyla işlevsel reklam tabelaları üretilebilmektedir. Aynı zamanda çevre ve mimariyle uyumunu da mümkün kılabilmek gibi bir potansiyele sahiptir. Fakat sahip olunan potansiyel kullanılmamakta ve daha mütevazı bir sonuca razı olunmaktadır. Bu araştırma; Türkiye'de reklam tabelası endüstrisinde faaliyet gösteren işletmelerde üretilen tabelaların tasarım ve uygulama sorunlarına odaklanmıştır. Çevre ve mimariyle uyumu, grafik tasarımı, malzeme ve uygulama sorunları analiz edilerek çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Advertising signs are visual communication tools widely used, especially by small and medium-sized commercial businesses that sell or offer services. The role of signs in marketing communication is to communicate with potential customers. The correct establishment of this communication provides an objective basis for sign design, production and applications. Advertising signs that are not designed properly and produced with bad materials are far from meeting the expected benefit. In addition, it has nothing to do with the features of the environment in which they are applied and the architectural details of the building. It causes visual confusion and very ugly images where it is applied. Sign manufacturers, advertisers and local governments, who are not responsible for people and the environment, are partners in this problem in proportion to their impact. Functional advertising signs can be produced with today's industrial production technologies and design possibilities. It also has the potential to adapt to the environment and architecture. However, the potential is not used and a more modest result is accepted. This research; Turkey has focused on the design and implementation problems of advertising signs. Solutions were tried to be presented by analyzing the compatibility with the environment and architecture, graphic design, material and application problems.