Avrupa Birliği'ne üye olmayan Akdeniz ülkelerinin sermaye hareketleri
Capital movements of the mediterranean non European Community countries
  1. Tez No: 132653
  2. Yazar: ÖZGÜR BİLGİLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA KALAYCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan sermaye yatırımları, yeni sanayileşmekte olan ülkeler, Avrupa birliğine üye olmayan Akdeniz ülkeleri, sermaye hareketleri, Avrupa-Akdeniz mali işbirliği süreci VII, Foreign direct investment, emerging markets countries, Mediterranean non European Community Countries, capital movements, Europe- Mediterranean financial partnership process. VIII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Bu çalışmada İkinci Dünya Savaşı sonrasında Batı ekonomilerinde oluşan tasarruf fazlasının küresel gezisi ve bunun yeni sanayileşmekte olan piyasalara etkisi analiz edilmektedir. Araştırma temel olarak yeni sanayileşmekte olan ülkeler arasında yer alan Avrupa birliğine üye olmayan Akdeniz ülkelerinde (MNEC) sermaye hareketlerine getirilen kısıtlamalara ve piyasa yapılarına odaklanmıştır. Bölge ülkelerinde gerçekleşen doğrudan sermaye yatırımları, menkul kıymet borsaları ve Avrupa-Akdeniz mali işbirliği süreci incelenmiştir. MNEC'ler sahip oldukları yüksek büyüme potansiyellerini sermaye hareketlerine daha fazla serbesti tanıyarak ve piyasa ekonomisi kurallarını uygulayarak açığa çıkartabilirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the global journey of saving surplus in Western economies after World War II and its effects on emerging markets is investigated. The research focused that capital account liberalization and market structure into Mediterranean non European Community Countries(MNEC) in emerging markets. In this region countries, foreign direct investment, stock exchanges and the Europe- Mediterranean financial partnership process examinated. High growth potential of the MNEC increased that liberalize more capital movement and more market oriented system.