İşletmelerde eğitimlerin etkinliğinin sağlanmasına yönelik uygulamalar
Applications for the effectiveness of training programs in the business enterprises
- Tez No: 132663
- Danışmanlar: DR. TURHAN ERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Training Effectiveness in Organizations, Assessment of Training Results in Organizations, Evaluation of Training Programs in Organizations Xlll
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
ÖZET Bu çalışma, organizasyonlarda gerçekleştirilen eğitim faaliyetlerinin bilgi ve tutum düzeyindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla tasarlanmıştır. Eğitim kavramı, eğitim sürecindeki adımlar ve eğitim sonuçlarının değerlendirilmesi konusunda literatürde verilen bilgilerin ele alındığı ilk üç bölüm sonrasında iki farklı uygulamaya yer verilmiştir. Bu uygulamalardan ilki, bir tekstil işletmesindeki 65 mavi yakalı çalışanın katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Bu işletmede gerçekleştirilen“Takım Çalışması ve İletişim Becerileri”eğitiminin sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunulmuştur. İkinci uygulama ise Türkiye genelinde ve yurtdışında çok sayıda ilaç deposu bulunan bir işletmede 47 beyaz yakalı çalışanın katili ile gerçekleştirilmiştir. İşletmede gerçekleştirilen“Etkin Yöneticilik”eğitiminin sonuçları analiz edilmiştir. Çalışma sürecinde uygulanan testler istatistiki araçlarla analiz edilmişlerdir. Analizler sonucunda eğitimin çalışanların bilgi ve tutum düzeylerine olumlu katkıda bulunduğu ve eğitim alan çalışanların bilgi ve tutum açısından almayanlardan daha başarılı oldukları sonuçlarına ulaşılmıştır. Ulaşılan bu sonuçlar, bundan sonraki eğitimler için yol gösterici olabilecek niteliktedirler. Anahtar Kelimeler : Organizasyonlarda Eğitim Etkinliği, Organizasyonlarda Eğitim Sonuçlarının Değerlendirilmesi, Organizasyonlarda Eğitim Etkinliğinin Değerlendirilmesi XII
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This thesis is designed to measure effects of training programs in organizations at knowledge and attitude levels. It begins with the theoretical background about mesurement of traning programs and continues with the implementation section. Implementation section consists of two different experimental studies. First is Solomon Four Groups Application, applied at a textile company related with seminar about“Teamwork and Communication Skills”. Subject of the study was 65 blue collar employees. The second study was applied at a service company which has several medicine warehouses all over Turkey and in foreign countries such as Egypt and Italia. 47 white collar employees working at management levels were participated to pretests and postests related with“Efficient Management”. The data acquired from experiment and control group tests were analysed by using descriptive statistics and tests. The results were used to assess the effectiveness of training programs and suggestions are developed for improving coming training programs. As a result of the study it's seen that training programs have a positive impact on the employees' knowledge and attitude level. This positive impact is the prerequisite of change in behaviors. Another result related with this situation is the difference between employees who had participated and not participated to seminars. Analyses have shown that the employees participated to seminars are more successful at knowledge and attitude tests.