Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik politikaları (1992-2002)
Turkey's policies towards Northern Iraq (1992-2002)
- Tez No: 132677
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GENCER ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Irak, Kuzey Irak, Türkiye Dış Politikası, Irak Kürtleri, Türkmen 111, Turkish Foreign Policy, Iraq, Northern Iraq, Iraqi Kurds, Turkomans IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 264
Özet
ÖZET Kuzey Irak Kürtleri Körfez Savaşı sonrası Saddam Hüseyin'in saldırılarına karşı oluşturulan güvenli bölgelerinde 1992 yılında kendi yönetimlerini kurdular. Seçimler yapıldı ve bir meclis oluşturuldu. Daha sonra kurulan Hükümet 'Kürt Federe Devleti' ni ilan etti. Kürtler, Irak içinde federal bir yapı kurmak istiyorlardı. Daha sonra Kürtler, kısa süren bir iç barış döneminden sonra, iç çatışmalara düştüler. 4 yıl süren iç çatışmalar bölgede iki hükümetli bir yapı ortaya çıkardı. Bu döneminin ardından, çevre ülkelerin ve ABD'nin yoğun baskısı ile bir ateşkes ve barış dönemine geçildi. Bu çalışmada; 1992 'de Kürt Federe Devleti kurulduktan sonraki gelişmeler çerçevesinde Türkiye'nin Kuzey Irak politikaları incelenmeye çalışılmıştır. 1992 sonrası gelişmeler ayrıntılı olarak incelenmiş ve her olaya Türkiye'nin tepkisi ve geliştirdiği politikalar çerçevesinde Türkiye'nin Kuzey Irak politikası anlaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Iraqi Kurds, after the Gulf War established their own administration in Northern Iraq under the protection of Allied Forces. They made elections and established Assembly. After parliament, they established their Government. About two years passed with relatively peace. In 1994 clashes begin within different Kurdish parties. This clashes divided Kurdish region and administration to two parts: PDK part, and PUK part. Clashes continued for four years. Then USA put pressure on clashing Kurdish parties and they signed a peace agreement. From 1998 to autumn of 2002 there was a cease-fire but still two parts. In this work, Turkish Policy towards Kurdish Federate State, Turkey's reaction to important developments, and Turkey's Policy toward developments have been studied. From this reactions, policies and interference's we tried to understand what is Turkey's Policy regarding Northern Iraqi Kurds and their federate state.